Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 209 | Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε υψηλά 12 ετών!

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε υψηλά 12 ετών!

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε υψηλά 12 ετών!

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σε υψηλά 12 ετών!

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών ερευνών (ΙΟΒΕ), ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα παρουσίασε σημαντική βελτίωση το γ’ τρίμηνο του 2019. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 107,0 μονάδες από 100,7 μονάδες στο β’ τρίμηνο. Η εν λόγω τιμή αντιστοιχεί σε υψηλό 47 τριμήνων με τον τριμηνιαίο ρυθμό μεταβολής να είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί τα 15 τελευταία τρίμηνα.

Η βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και των επί μέρους δεικτών εμπιστοσύνης το γ’ τρίμηνο 2019 αποτελούν μία εξαιρετική είδηση και ένα θετικό σημάδι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το β’ εξάμηνο 2019. Οι προσδοκίες που διαμορφώνουν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις για την πορεία της οικονομίας στο μέλλον επηρεάζουν τις αποφάσεις τους στο παρόν. Όσο πιο μόνιμο χαρακτήρα έχουν οι εν λόγω προσδοκίες  τόσο μεγαλύτερος θα είναι ο βαθμός επηρεασμού των αποφάσεών τους στο παρόν.

Στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας, η περαιτέρω βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος και η μετέπειτα παραμονή του σε σχετικά υψηλά επίπεδα, θα εξαρτηθεί κυρίως από δύο παράγοντες: α) από την πορεία των οικονομιών των ευρωπαϊκών χωρών και β) από την αξιοπιστία της πολιτικής που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση και την ικανότητά της να πείσει τους εγχώριους και ξένους φορείς και να εμπνεύσει την κοινωνία, ώστε να την κάνει σύμμαχό της σε όλα αυτά που θέλει να αλλάξει.

Δείτε το δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας (εδώ).

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text