Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 209 | Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς

Η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Κατά τις τελευταίες 6 εβδομάδες, η χρηματιστηριακή αγορά παραμένει σε μία φάση αναμονής, χωρίς κάποια κατεύθυνση, με μέτριους όγκους συναλλαγών και πολύ μικρές διακυμάνσεις, προσπαθώντας να αντιληφθεί τις ικανότητες και τις δυνατότητες της νέας Κυβέρνησης, αλλά και το πώς θα εκληφθούν αυτές από την εγχώρια και -κυρίως- τη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Όποια μετεκλογική -ψυχολογική- επίδραση αναμέναμε, δε συνέβη Αλλάζει αυτό σε κάτι τις μακροχρόνιες εκτιμήσεις μας; Ήρθε η ώρα να αναπροσαρμόσουμε τις -χρηματιστηριακές- προσδοκίες μας; Εκτιμούμε πως όχι. Η εικόνα της αγοράς προβληματίζει, αλλά δεν απογοητεύει και, σαφέστατα, δεν μας οδηγεί σε αρνητικά σενάρια.

Εδώ και πολλούς μήνες, εκφράζουμε -με βεβαιότητα- την άποψη ότι, από το έτος 2016, το Χρηματιστήριο εισήλθε σε μία νέα μακροχρόνια ιστορική περίοδο της ζωής του (δείτε το τεύχος 199 - εδώ). Οι εξελίξεις μας επιβεβαίωσαν. Στη συνέχεια εκτιμήσαμε ότι, η πολιτική αλλαγή που αναμέναμε να συμβεί εντός του 2019, θα βελτίωνε το επίπεδο του ενθουσιασμού στην οικονομία και αυτό θα μεταδιδόταν με σχετική ευκολία και στη χρηματιστηριακή αγορά. Ίσως, στο σημείο αυτό συνεχίζαμε να σκεφτόμαστε με τον τρόπο που σκεφτόμασταν σε παλαιότερες δεκαετίες και φάσεις της αγοράς. Και ενδεχομένως υπάρχει ένα “κενό” το οποίο υποεκτιμήσαμε. Το “κενό” αυτό είναι η έλλειψη κεφαλαίων. Επειδή αυτή τη φορά, τα κεφάλαια που θα μετακινήσουν τη χρηματιστηριακή αγορά, θα έρθουν κυρίως απ’ έξω.

Στη σελίδα 31 του τεύχους 208 (εδώ ή εδώ), αναφερόμασταν σε ακαδημαϊκές μελέτες που περιγράφουν τις συνέπειες από τη χρεοκοπία μίας χώρας στις αγορές κεφαλαίου. Και γράφαμε ότι, “Οι οίκοι αξιολόγησης συνήθως βαθμολογούν τη χώρα που έχει χρεοκοπήσει με μία έως δύο βαθμίδες χαμηλότερα απ' ότι θα τη βαθμολογούσαν υπό κανονικές συνθήκες”. Με άλλα λόγια, η οπτική που βλέπουν οι αγορές κεφαλαίου μία χώρα, μεταβάλλεται μετά από μία χρεοκοπία της χώρας. Και τα πάντα λειτουργούν με μία χρονική υστέρηση, τέτοια ώστε να “δοκιμαστεί” η χώρα στις νέες συνθήκες και να επανέλθει η εμπιστοσύνη προς τη νέα κατάστασή της.

Έτσι λοιπόν, αντίθετα απ’ ότι συνέβαινε σε προηγούμενες δεκαετίες και σε προηγούμενες ιστορικές περιόδους της αγοράς, όταν οι επενδυτές (εγχώριοι και ξένοι) προεξοφλούσαν με άνεση και σπουδή τις όποιες προοπτικές, αυτή τη φορά, εάν και όταν έλθουν κεφάλαια στην αγορά, θα έλθουν επιβεβαιωτικά και επιδοκιμαστικά και όχι προεξοφλητικά. Και αυτό θα πάρει αρκετό χρόνο, ενώ η αγορά θα “βαδίζει” βήμα - βήμα.

Τα “βήματα” που αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο είναι η ψήφιση του νόμου για τη δημιουργία του μηχανισμού APS (σχέδιο “Ηρακλής”) και η ενδεχόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από την S&P στις 25/10/2019 - όμως ακόμη και αν συμβεί αυτό, η χώρα θα εξακολουθεί να παραμένει στην κατηγορία “speculative” (κερδοσκοπική) (εδώ). Θα ακολουθήσουν και άλλα στους επόμενους μήνες. Στο μεταξύ, η αγορά θα αξιολογεί και θα ακολουθεί.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text