Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 209 | Reverse Stock Split: Τί είναι και πώς ερμηνεύεται

Reverse Stock Split: Τί είναι και πώς ερμηνεύεται

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Reverse Stock Split: Τί είναι και πώς ερμηνεύεται

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΤΑΙ

Κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες όλο και περισσότερες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρίες προχώρησαν σε μείωση του αριθμού των μετοχών τους, με παράλληλη αύξηση της τιμής τους. Πρόκειται για το φαινόμενο της “σύμπτυξης του αριθμού μετοχών” ή του “reverse split όπως αναφέρεται στη διεθνή βιβλιογραφία. Πιο συγκεκριμένα, συγχώνευση μετοχών (reverse stock split) είναι η εταιρική πράξη κατά την οποία μειώνεται ο αριθμός των κυκλοφορούντων μετοχών μίας εταιρίας και αυξάνεται η τιμή τους αναλογικά ώστε να μην αλλάξει η συνολική αξία των μετοχών που έχει στα χέρια του κάθε μέτοχος.

Για παράδειγμα, ένας μέτοχος έχει 1.000 μετοχές μιας εταιρίας και η τιμή της κάθε μετοχής έχει υποχωρήσει στα 0,30 λεπτά. Εάν η εταιρία αποφασίσει να πραγματοποιήσει “reverse split”, με αναλογία 1 νέα προς 10 παλαιές μετοχές, τότε αυτόματα, ο μέτοχος θα έχει 100 μετοχές, με τιμή 3,00 η μία. Πρακτικά, κατέχει μετοχές ίσης αξίας, υψηλότερης τιμής, αλλά σε μειωμένο αριθμό.

Η μείωση του αριθμού των μετοχών από αρκετές εταιρίες, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα μίας αρνητικής περιόδου της χρηματιστηριακής αγοράς. Και γίνεται για ψυχολογικούς κυρίως λόγους. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη μετοχή μίας εταιρίας που η τιμή της είναι 0,20 ευρώ. Στην τιμή αυτή, η εταιρία δίνει την εντύπωση (η οποία συχνά δεν είναι λανθασμένη) ότι βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Αν όμως η εταιρία αποφασίσει ένα “reverse split” σε αναλογία 1 νέα προς κάθε 5 παλαιές μετοχές, τότε η χρηματιστηριακή τιμή της γίνεται 1,00 ευρώ, τιμή που δίνει μία καλύτερη εντύπωση στο επενδυτικό κοινό. Και αυτό είναι που προσπαθούν να πετύχουν οι διοικήσεις των εταιριών με την απόφασή τους να προχωρήσουν σε reverse split. Όμως, για τους έμπειρους επενδυτές μίας χρηματιστηριακής αγοράς, η απόφαση μίας εταιρίας να προχωρήσει σε reverse stock split, αποτελεί είναι κακό σημάδι, επειδή εμφανίζεται να προσπαθεί να προσδώσει αξία στις μετοχές της και να τις κάνει πιο ελκυστικές όταν στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει τίποτα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα reverse split γίνεται και για τεχνικούς λόγους, δηλαδή για να ξεπεραστούν τα τεχνικά εμπόδια των “ελαχίστων τιμών” που θέτουν διάφορες χρηματιστηριακές αγορές για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης μίας μετοχής, χρηματιστηριακοί δείκτες για τη συνέχιση της διατήρησης μίας μετοχής σ’ αυτούς και αμοιβαία κεφάλαια για την αγορά και τη διατήρηση μίας μετοχής στα χαρτοφυλάκιά τους. Με την “τεχνητή” άνοδο της τιμής, η μετοχή συνεχίζει να πληροί τους όρους που τίθενται. Παράλληλα, μία μετοχή με υψηλότερη τιμή συγκεντρώνει πιο εύκολα την προσοχή των αναλυτών, κάτι πολύ σημαντικό για τις εισηγμένες εταιρίες.

Μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 2000, το φαινόμενο της “σύμπτυξης” του αριθμού των μετοχών, ήταν αρκετά σπάνιο για τη χρηματιστηριακή αγορά της Αθήνας, αφού ελάχιστες τέτοιες περιπτώσεις είχαν καταγραφεί, ενώ αυτές συνέβησαν για καθαρά τεχνικούς λόγους.

 

Από το έτος 2000 έως και σήμερα υπήρξαν συνολικά 100 περιπτώσεις reverse stock splits, από 77 εισηγμένες εταιρίες.


Περιπτώσεις reverse stock split ανά έτος

2000

2

2010

17

2001

3

2011

13

2002

2

2012

6

2003

8

2013

10

2004

3

2014

5

2005

2

2015

5

2006

3

2016

4

2007

1

2017

8

2008

1

2018

5

2009

2

2019

0

Οι λόγοι για την πραγματοποίηση αυτών των εταιρικών πράξεων θα μπορούσαν να κατηγοροποιηθούν ως εξής: α) Προσπάθεια “εικονικής” βελτίωσης της εικόνας της μετοχής, σύμφωνα και με όσα περιγράψαμε παραπάνω. Εδώ εντάσσεται η συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων. β) “Ωραιοποίηση” ή και “στρογγυλοποίηση” για την πραγματοποίηση αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Οι πιο γνωστές περιπτώσεις που εντάσσονται οι περιπτώσεις των συστημικών τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha και Πειραιώς) κατά τη διαδικασία αύξησης του μετοχικού τους κεφαλαίου στα έτη 2013 και 2015.

 

(Δείτε τον πίνακα σε excel - εδώ)

Από τις 77 εταιρίες που πραγματοποίησαν stock split, οι 38 έχουν -μέχρι σήμερα- διαγραφεί από το Χρηματιστήριο, οι 10 βρίσκονται σε καθεστώς “επιτήρησης” και οι 2 σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text