Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 209 | Ο Γενικός Δείκτης και η Κεφαλαιοποίηση

Ο Γενικός Δείκτης και η Κεφαλαιοποίηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Παρατηρώντας τα στοιχεία του πίνακα των στατιστικών στοιχείων των συνεδριάσεων του Σεπτεμβρίου (της προηγούμενης σελίδας), παρατηρούμε ότι, ενώ κατά τον προηγούμενο μήνα, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε άνοδο κατά 0,04%, το μέγεθος της συνολικής κεφαλαιοποίησης (δηλαδή, το άθροισμα της κεφαλαιοποίησης του συνόλου των εταιριών) σημείωσε πτώση κατά 0,41%. Σαφώς και η διαφορά είναι πολύ μικρή για να τη σχολιάσει κάποιος και, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, δεν παίζει και κάποια σημασία.

 

Όμως, σε μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα, οι διαφορές γίνονται πολύ μεγάλες. Για παράδειγμα, αν εξετάσουμε την αγορά θέτοντας ως βάση την 31/12/2013 και θεωρήσουμε ότι το κάθε μέγεθος είναι ίσο προς “100” (σύγκριση κοινής βάσης), τότε διαπιστώνουμε ότι στις 30/9/2019, ο μεν Γενικός Δείκτης έχει τιμή 74,7 και η κεφαλαιοποίηση 86,3. Πρόκειται για μία σημαντική διαφορά. Η οποία γίνεται ακόμη μεγαλύτερη όσο κινούμαστε πίσω στο χρόνο. Το παρακάτω διάγραμμα, έχει σχεδιαστεί (με τη μέθοδο της “κοινής βάσης”) από την 31/12/2010 (=100). Απ’ αυτό προκύπτει ότι, σήμερα ο Γενικός Δείκτης έχει τιμή 61,4 και η συνολική κεφαλαιοποίηση 106,3. Δείτε το παρακάτω διάγραμμα.

Έχει σημασία αυτή η διαφορά; Σε επίπεδο επενδυτή ίσως δεν έχει. Όμως, έχει σε επίπεδο χρηματιστηριακής αγοράς αφού αποδεικνύει ότι ο Γενικός Δείκτης δεν απεικονίζει πλήρως τις κινήσεις της αγοράς. Και αυτό είναι μία σοβαρή έλλειψη.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Συμβαίνει λόγω των συχνών αλλαγών στη σύνθεση του Γενικού Δείκτη, αλλά και στις διαφοροποιήσεις στη στάθμισή του. Δηλαδή, η κάθε εταιρία που συμμετέχει στο Γενικό Δείκτη, δε σταθμίζεται με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, ενώ η κεφαλαιοποίηση της Coca Cola - HBC (εδώ) στις 30/9/2019 έφθανε στα 10,9 δισεκατομμύρια και αποτελούσε το 19% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου, αποτελούσε μόλις το 8,9% της αξίας του Γενικού Δείκτη, ή καλύτερα, συμμετείχε στην κίνηση του Γενικού Δείκτη μόλις κατά 8,9%. (Δείτε τη σύνθεση και τη στάθμιση του Γενικού Δείκτη - εδώ) Και καθώς η συγκεκριμένη εταιρία, κατά τα τελευταία χρόνια, έχει καλύτερη επίδοση από την επίδοση του Γενικού Δείκτη, συμβάλλει στο να δημιουργηθεί αυτή η μεγάλη διαφορά μέσα στο χρόνο, ενώ βέβαια, επιδρούν και άλλες εταιρίες.

Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζουν πολλοί δείκτες που βασίζονται στην κεφαλαιοποίηση των εταιριών του Χρηματιστηρίου. Όμως, λόγω της κρίσης, στην Ελλάδα είχε μεγαλύτερη επίδραση που οφείλεται στη μεγάλη διαφοροποίηση στην πορεία των εισηγμένων εταιριών.

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text