Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Συνεργασία με ξένη αλυσίδα αναζητεί η «Φουρλής»

Συνεργασία με ξένη αλυσίδα αναζητεί η «Φουρλής»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνεργασία με ξένη αλυσίδα αναζητεί η «Φουρλής»

Σε αναζήτηση νέας συνεργασίας με πολυεθνική λιανεμπορική αλυσίδα, προκειμένου να αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου της στην Ελλάδα –και όχι μόνο– ως αποκλειστικός δικαιοδόχος βρίσκεται ο όμιλος Φουρλή. Ηδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν γίνει συζητήσεις και έχουν διερευνηθεί οι πιθανότητες συνεργασίας με κάποιες αλυσίδες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάποια κατάληξη. Αλλωστε, στόχος του ομίλου είναι η συνεργασία αυτή να έχει συναφθεί έως το 2025. Πολύ πιο άμεσα, από την άλλη, είναι τα σχέδια για την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που πρόκειται να δημιουργήσει ο όμιλος Φουρλή, την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η σύσταση της οποίας αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, καθώς και ο σχεδιασμός για τα μικρά ΙΚΕΑ σε Ελλάδα και Βουλγαρία.

Ο νέος συνεργάτης που αναζητεί ο όμιλος Φουρλή δεν πρέπει να δραστηριοποιείται στον κλάδο των οικιακών ειδών και των αθλητικών ειδών, προκειμένου να μην έρχεται σε σύγκρουση με τις δραστηριότητες της ΙΚΕΑ και της Intersport, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει σημαντική διείσδυσή του και στο κανάλι του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας καθιστά ελκυστική τη συνεργασία με τον όμιλο Φουρλή στον κλάδο του λιανεμπορίου, κάτι που διέγνωσαν τα στελέχη του και κατά τη συμμετοχή του ομίλου στο πρόσφατο roadshow του Λονδίνου. «Ο καθένας θέλει να είναι στο λιανεμπόριο σε μια οικονομία που ανακάμπτει», τονίσαν χαρακτηριστικά στην «Κ» στελέχη του ομίλου, επισημαίνοντας το ενδιαφέρον που επέδειξαν για τις δραστηριότητες της «Φουρλής» οι ξένοι επενδυτές στο Λονδίνο. Την ίδια ώρα, πάντως, υπογραμμίζουν ότι καθοριστικό ρόλο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων θα διαδραματίσουν και οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, καθώς το διεθνές περιβάλλον είναι ευάλωτο.

Ενδιαφέρον υπήρξε βεβαίως και για την ΑΕΕΑΠ που βρίσκεται στα σκαριά. Αλλωστε, ο όμιλος Φουρλή βρίσκεται στην αναζήτηση επενδυτή που θα εισφέρει στην Trade Estates μετοχές ή ακίνητα ή και τα δύο, με στόχο να διπλασιαστεί το χαρτοφυλάκιό της. Υπενθυμίζεται ότι αρχικά στην Trade Estates θα εισφερθούν επτά ακίνητα του ομίλου σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, η αγοραία αξία των οποίων έχει εκτιμηθεί σε 178,4 εκατ. ευρώ. Το μετοχικό κεφάλαιο της Trade Estates θα ανέρχεται σε 160,63 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές αποδόσεις υπολογίζοντας σε 6,4%, χωρίς να αποκλείονται υψηλότερες, της τάξης του 8%, για τα ακίνητα-αποθήκες, λόγω της υψηλότερης αξίας που προσδίδει ο κλάδος των logistics.

Σε εξέλιξη, εξάλλου, βρίσκεται ο σχεδιασμός του ομίλου για τα μικρά καταστήματα ΙΚΕΑ. Εντός του 2020 αναμένεται να λειτουργήσει το μίνι ΙΚΕΑ στη Βάρνα της Βουλγαρίας το οποίο θα προκύψει από την επέκταση του pick-up point που ήδη λειτουργεί στην πόλη. Θα ακολουθήσουν τα μικρά ΙΚΕΑ σε Πάτρα και Ηράκλειο, όπου θα πάψουν να λειτουργούν τα pick-up points. Τα μικρά ΙΚΕΑ θα έχουν εμβαδό 5.000-6.000 τ.μ. έναντι 25.000 τ.μ. που είναι η συνηθισμένη επιφάνεια για τα μεγάλα καταστήματα ΙΚΕΑ.

Εντός του 2020, εξάλλου, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αλλαγές σε ό,τι αφορά τον τρόπο δραστηριοποίησης του ομίλου Φουρλή στην Τουρκία. Αν και ο όμιλος κατάφερε μέσα σε 1,5 χρόνο σχεδόν να μηδενίσει το ρίσκο από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας, καθώς δεν διαθέτει δάνεια σε ξένο νόμισμα, εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας στην τουρκική αγορά με τοπικό «παίκτη». Σήμερα στη θυγατρική της Intersport στην Τουρκία ο όμιλος Φουρλή συμμετέχει με ποσοστό 100%. Σε κάθε περίπτωση πάντως ο όμιλος θέλει να παραμείνει στην αγορά της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι οι συνθήκες θα ομαλοποιηθούν.

Δήμητρα Μανιφάβα

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text