Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ανεβάζουν ταχύτητα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών καθώς τη Δευτέρα λήγει η προθεσμία που θέτει το Σύνταγμα για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή. Την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα βρίσκεται στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Eurogroup στην οποία, ναι μεν η Ελλάδα δεν είναι επίσημο θέμα, αλλά αναμένεται να γίνει ο απολογισμός των πεπραγμένων της καθόδου των Θεσμών στην Αθήνα και να πραγματοποιηθεί συζήτηση για το προσχέδιο προϋπολογισμού. (εδώ)

Εως και σε 2,5 δισ. ευρώ υπολογίζει τη ζημία για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας από την κατάρρευση της Thomas Cook μελέτη του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ).Επιπλέον, οι συνολικές απώλειες για το 2020 ανέρχονται σε 516 εκατ. για τον ξενοδοχειακό κλάδο και σε 929 εκατ. για τον ευρύτερο τομέα της διαμονής. Συνυπολογίζοντας τον τουριστικό πολλαπλασιαστή (2,5), η συνολική εκτιμώμενη απώλεια για την ελληνική οικονομία κατά το 2020 αγγίζει τα 2,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα πάντοτε με τη μελέτη του ΙΤΕΠ που έγινε για το Επιμελητήριο. (εδώ)

Τα συνολικά έσοδα των τριών ισχυρότερων κατασκευαστικών ομίλων (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΒΑΞ) από τις κατασκευές έφτασαν το 1,13 δισ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και αποτελούσαν σχεδόν το 71% του συνολικού κύκλου εργασιών, που άγγιξε το 1,6 δισ. ευρώ. Το συνολικό καθαρό αποτέλεσμα από τις κατασκευές ήταν, όμως, ζημιογόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2019 για τους τρεις ομίλους. Μόνο ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ παρουσιάζει μικρά καθαρά κέρδη από την κατασκευαστική δραστηριότητα. Η Ελλάκτωρ εμφανίζει ζημίες 13,25 εκατ. ευρώ, ενώ στην ΑΒΑΞ απέφυγαν να εμφανίσουν τα καθαρά κέρδη από κατασκευές και παραχωρήσεις. (εδώ)

Η ΑΒΑΞ ΑΕ γνωστοποιεί ότι την 1/10/2019 υπέγραψε με τον Σουηδικό Όμιλο «Sterner Stenhus» σύμβαση για την πώληση του συνόλου των μετοχών της εταιρείας «JPA AE» που έχει αναλάβει την πραγματοποίηση του έργου Σύμπραξης Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) 10 Σχολείων στην Αττική. (εδώ)

Ανακοινώνεται από την εταιρία ALPHA TRUST Α.Ε ότι την 10.10.2019 θα προβεί σε συμπληρωματική καταβολή υπολοίπου ποσού ευρώ 14.955,46 ή 0,0208 ευρώ ανά μετοχή λόγω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίσθηκε με τη Γ.Σ. της 30/5/2019 και ανακοινώθηκε στο Χ.Α. ήδη την 1/8/2019.Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στις ίδιες μετοχές που κατείχε η  εταιρεία κατά το χρόνο της μείωσης οι οποίες δεν συμμετείχαν στην εν λόγω μείωση. (εδώ)

Σε αναζήτηση νέας συνεργασίας με πολυεθνική λιανεμπορική αλυσίδα, προκειμένου να αναλάβει την ανάπτυξη του δικτύου της στην Ελλάδα –και όχι μόνο– ως αποκλειστικός δικαιοδόχος βρίσκεται ο όμιλος Φουρλή. Ηδη, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχουν γίνει συζητήσεις και έχουν διερευνηθεί οι πιθανότητες συνεργασίας με κάποιες αλυσίδες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμη κάποια κατάληξη. Αλλωστε, στόχος του ομίλου είναι η συνεργασία αυτή να έχει συναφθεί έως το 2025. Πολύ πιο άμεσα, από την άλλη, είναι τα σχέδια για την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων που πρόκειται να δημιουργήσει ο όμιλος Φουρλή, την Trade Estates ΑΕΕΑΠ, η σύσταση της οποίας αναμένεται εντός του Νοεμβρίου, καθώς και ο σχεδιασμός για τα μικρά ΙΚΕΑ σε Ελλάδα και Βουλγαρία. (εδώ)

Με επιφύλαξη υποδέχθηκαν οι Βρυξέλλες το σχέδιο και τις προτάσεις του Βρετανού πρωθυπουργού, Boris Johnson προκειμένου να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το Brexit και ενώ  απομένουν μόλις 28 ημέρες για την κρίσιμη ημέρα του διαζυγίου της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο.Ο πρωθυπουργός B. Johnson απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, στην οποία παρουσίαζε την πρόταση του, η οποία όπως είπε στο συνέδριο των Συντηρητικών, είναι μια συμβιβαστική πρόταση λογικής που απαιτεί υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. (εδώ)

Μεγάλο "φόρο αίματος" καλείται να πληρώσει η Ιταλία στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, καθώς μετά το πράσινο φως που άναψε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (WTO) για την επιβολή δασμών 7,5 δισ. δολαρίων από την Ουάσιγκτον στα ευρωπαϊκά προϊόντα, λόγω των επιχορηγήσεων της ΕΕ στην εταιρεία Airbus. Παρ' όλο που η Ιταλία δεν ανήκει στον όμιλο χωρών που συμμετέχουν στην κατασκευή του ευρωπαϊκού αεροσκάφους, τα προϊόντα της θα δασμολογηθούν ακριβότερα από τις ΗΠΑ. (εδώ)

Πτώση 0,5% σημείωσαν στην Ευρωζώνη οι τιμές παραγωγού τον Αύγουστο από τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην Ε.Ε. υποχώρησαν κατά 0,4%.Τον Ιούλιο οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και 0,2% στην Ε.Ε.Σε ετήσια βάση οι τιμές υποχώρησαν κατά 0,8% στην Ευρωζώνη και κατά 0,3% στην Ε.Ε. (εδώ)

Αυξήθηκαν 0,3% οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ στην ΕΕ αυξήθηκαν 0,2%.Τον Ιούλιο οι πωλήσεις είχαν μειωθεί κατά 0,5% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην ΕΕ28. Σε ετήσια βάση, οι ημερολογιακά προσαρμοσμένες πωλήσεις λιανικής αυξήθηκαν 2,1% στην ευρωζώνη και 2,5% στην ΕΕ. (εδώ)

Οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) δημοσιοποίησαν χθες Τετάρτη τον κατάλογο των ευρωπαϊκών εισαγόμενων προϊόντων στα οποία θα επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25%.Οι εμπορικές αυτές κυρώσεις, που θα ακριβύνουν σημαντικά μια πλειάδα προϊόντων ευρείας κατανάλωσης, θα εφαρμοστούν από την 18η Οκτωβρίου. Στην πρώτη γραμμή των προϊόντων τα οποία στοχοθετούνται είναι εμπορικά αεροσκάφη που παράγονται από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο, τους τέσσερις εταίρους του ευρωπαϊκού κολοσσού της αεροναυπηγικής Airbus. (εδώ)

O αυτοματισμός έχει ήδη πλήξει τους μισθούς των εργαζομένων και τους αποτρέπει να διεκδικήσουν αυξήσεις από τον φόβο μην τυχόν αντικατασταθούν από μηχανές, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σαν Φρανσίσκο. Οι μισθοί των εργαζομένων στις ΗΠΑ αντανακλούν στο 56% του εθνικού εισοδήματος των ΗΠΑ από το 63% που ίσχυε το 2000, κάτι που αποδίδεται στην αύξηση της χρήσης ρομπότ και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών στην μεταποίηση. (εδώ)

Ο πληθωρισμός στην Τουρκία επιβραδύνθηκε απότομα, σε μονοψήφια νούμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για μια νέα αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του νέου κεντρικού τραπεζίτη Μουράτ Ουισάλ, ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει περιορισμένος χώρος για περαιτέρω νομισματική χαλάρωση.Χάρη σε μια πιο σταθερή λίρα, στην υποτονική ζήτηση μετά την ύφεση και στην φυσιολογική  εξασθένιση που ακολούθησε τη ραγδαία άνοδο του νομίσματος το περασμένο έτος, ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε περισσότερο από το προβλεπόμενο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017. (εδώ)

Η Sarah Chaney και η Soo Oh της WSJ δείχνουν πόσο σφιχτά συνδεδεμένος είναι ο κατασκευαστικός κλάδος με τις 30 χώρες που καλύπτονται από την IHS Markit. Η παγκόσμια δραστηριότητα συρρικνώθηκε για πέμπτη φορά τους τελευταίους μήνες και επιβραδύνθηκε από τις αρχές του 2018, με σχεδόν κάθε μεγάλη οικονομία να δέχεται ένα μεγάλο “χτύπημα”. (WSJ)

 

Η τιμή του χρυσού θα μπορούσαν να αυξηθούν περίπου κατά 30% (2000 δολάριας ανά ουγγιά) μέσα στο επόμενο έτος σύμφωνα με τον πρόεδρο της Independent Strategy, David Roche. “ Το ένστικτο μου λέει ότι η κακοποίηση των νομισμάτων από τους κεντρικούς τραπεζίτες θα επιδεινωθεί και θα ωθήσει τους ανθρώπους να στραφούν σε ένα εναλλακτικό νόμισμα. Ο χρυσός είναι ένα καλό εναλλακτικό νόμισμα γιατί είναι ασφαλές και δεν κοστίζει για να το αποκτήσει κάποιος σε σύγκριση με την καταβολή αρνητικών επιτοκίων στις καταθέσεις”, ανέφερε ο D. Roche. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές του χρυσού πιθανότατα θα αγγίξουν τα 1.600 δολάρια πριν από το τέλος τους έτους και θα κινηθούν υψηλότερα στα 2.000 δολάρια μέσα στο επόμενο έτος, συμπλήρωσε. (εδώ - ENG)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text