Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Δημοσιονομικό κενό και πλεονάσματα στο τραπέζι των επαφών κυβέρνησης - Μοσκοβισί

Δημοσιονομικό κενό και πλεονάσματα στο τραπέζι των επαφών κυβέρνησης - Μοσκοβισί

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δημοσιονομικό κενό και πλεονάσματα στο τραπέζι των επαφών κυβέρνησης - Μοσκοβισί

Της Δήμητρας Καδδά

Ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί βρίσκεται στην Αθήνα από χθες κομίζοντας τα τελευταία στοιχεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των κλιμακίων των θεσμών, οι οποίες συνεχίζονται αδιάλειπτα εξ αποστάσεως.

Πρώτη προτεραιότητα είναι η συζήτηση για το πώς θα κλείσει το δημοσιονομικό κενό που παρατηρείται στον Προϋπολογισμό του 2020 ιδανικά ως τις 15 Οκτωβρίου, όταν θα πρέπει να αποσταλεί το ελληνικό κείμενο στις Βρυξέλλες (σ.σ. τη Δευτέρα κατατίθεται στη Βουλή ως Προσχέδιο).

Οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για ένα κενό που εκτιμάται ότι έχει περιοριστεί περί το 1 δισ. ευρώ. Από ελληνικής πλευράς επιχειρείται να κλείσει μέσω διαρθρωτικών παρεμβάσεων, δηλαδή με την αύξηση των συναλλαγών με ηλεκτρονικό χρήμα και με άλλες κινήσεις που θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο του Οκτωβρίου, αλλά και με κινήσεις που επιταχύνουν την ανάπτυξη.

Και για τις δύο πλευρές μεγάλη σημασία έχει η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η άμεση επίλυση των εκκρεμοτήτων της τέταρτης αξιολόγησης που προέρχονται από το παρελθόν.

Και αυτό για να ενεργοποιηθεί το πακέτο παρεμβάσεων στο χρέος στη σύνοδο του Δεκεμβρίου, αλλά και για να ξεδιπλωθεί ομαλά η συζήτηση για την αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων με βάση τη συμφωνία του 2018 περί "συμφωνημένων επενδύσεων".

Χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης μιλώντας σε δημοσιογράφους ενόψει του Eurogroup της επόμενης Τετάρτης ανέφερε για το δημοσιονομικό θέμα πως "έχουμε στα χέρια μιας μια προκαταρκτική έκθεση των θεσμών, η οποία είναι θετική, αλλά εντοπίζει -όπως έχει γραφτεί- δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2020.

Αυτό είναι ορθό και αναμένουμε βεβαίως να αντιμετωπιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα". Είπε μάλιστα, ότι "η Ελλάδα κατά προτίμηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της με κάλυψη του κενού ως τις 15 Οκτωβρίου".

Ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χθες συνάντησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Σήμερα, θα πάρει μέρος στον "Διάλογο με τους Πολίτες" στην "Ελληνογαλλική Σχολή Ευγένιος Ντελακρουά", ενώ θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text