Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες και τη μείωση των NPLs το σχέδιο "Ηρακλής"

Μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες και τη μείωση των NPLs το σχέδιο "Ηρακλής"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μονόδρομος για τις ελληνικές τράπεζες και τη μείωση των NPLs το σχέδιο "Ηρακλής"

Της Νένας Μαλλιάρα

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η υλοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής" που προωθεί η κυβέρνηση για τη συλλογική μείωση των κόκκινων δανείων, αναμένοντας το πράσινο φως από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν.

Υπουργείο Οικονομικών και τράπεζες βρίσκονται σε συνεχείς διαβουλεύσεις για τον τρόπο συμμετοχής των τραπεζών στο σχήμα, το οποίο, όπως φαίνεται, αποτελεί μονόδρομο και μοναδική, επί του παρόντος, επιλογή για το άμεσο "ξεκαθάρισμα" των τραπεζικών ισολογισμών από τα κόκκινα δάνεια, χωρίς δημοσιονομικό κόστος και χωρίς "απαγορευτικό" από τους ευρωπαϊκούς κανόνες περί ανταγωνισμού. Ψήφο εμπιστοσύνης στο σχέδιο "Ηρακλής" έδωσε ρητά και ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, κατά τις επαφές που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τα αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης.

Για τον τρόπο λειτουργίας του ελληνικού APS, οι επικεφαλής τραπεζίτες των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και της Attica Bank είχαν χθες το απόγευμα συνάντηση μιάμισης ώρας με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και τον υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργο Ζαββό.

Η εφαρμογή  του σχεδίου "Ηρακλής" θα βοηθήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να απαλλαγεί από  κόκκινα δάνεια, ύψους περίπου 30  δισ. ευρώ, επιτρέποντας με τον τρόπο αυτό στις τράπεζες να εξυγιάνουν το ενεργητικό τους, να αποκτήσουν αξιοπιστία και ρευστότητα και να επικεντρωθούν στον πραγματικό τους ρόλο που είναι η  χρηματοδότηση της πραγματικής Οικονομίας, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και η ώθηση της ανάπτυξης.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του για το ασφαλέστερο, κατά τους οίκους αξιολόγησης, τμήμα του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου (Senior), έναντι προμήθειας υπέρ του, αποτιμημένη σε όρους αγοράς. Όπως έχει γράψει το Capital.gr, η παροχή της εγγύησης δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει επίδραση στο χρέος ή το έλλειμμα και σε καμία περίπτωση δεν αγγίζει το buffer που έχει σχηματισθεί για την ασφαλή εξυπηρέτηση του δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου τα προσεχή χρόνια. Αντιθέτως, θα αποφέρει ετησίως έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο από την είσπραξη των προμηθειών για την παροχή της εγγύησης.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text