Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σταθερές έως το 2037 οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους

Σταθερές έως το 2037 οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σταθερές έως το 2037 οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους

Του Θανάση Κουκάκη

Στο τέλος Ιουνίου 2019 ο Μέσος Σταθμικός Χρόνος Ανατιμολόγησης του δημοσίου χρέους είχε ανέλθει στα 17,3 έτη, ήτοι αυξήθηκε κατά 4 ολόκληρα χρόνια.

Η βοήθεια που έδωσε η ευρωζώνη στην Ελλάδα το προηγούμενο δωδεκάμηνο προκειμένου να σταθεροποιηθούν σε χαμηλά επίπεδα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας έχει αποτυπωθεί στα ποιοτικά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου χρέους.

Αυτή η βελτίωση είναι ανεξάρτητη από τις ευνοϊκές συνθήκες στις αγορές που με τη σειρά τους έχουν επιδράσει θετικά στο προφίλ του ελληνικού χρέους.

Η στρατηγική διαχειριστικών πράξεων μέσω παραγώγων που έτρεξαν από κοινού ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) είχε ως αποτέλεσμα τη μετατροπή του χρέους κυμαινόμενου επιτοκίου σε σταθερού επιτοκίου με χαμηλά επιτόκια. Οι βασικοί λόγοι που το επέτρεψαν αυτό σχετίζονται με το μεγάλο ποσοστό μεταβλητού επιτοκίου στο σύνολο του χρέους (εξαιτίας των δανείων του επίσημου τομέα), αλλά και από το όφελος των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων του ευρώ.

Η βελτίωση είναι εντυπωσιακή, ακόμη και εάν κάποιος κάνει σύγκριση των μεγεθών μεταξύ 31/12/2018 και 30/6/2019.

Στο τέλος του 2018 ο Μέσος Σταθμικός Χρόνος Ανατιμολόγησης του δημοσίου χρέους – που δείχνει τα έτη κατά τα οποία οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα παραμείνουν σταθερές στα τρέχοντα επίπεδα - ήταν στα 13,01 έτη. Στο τέλος Ιουνίου 2019 ο Μέσος Σταθμικός Χρόνος Ανατιμολόγησης του δημοσίου χρέους είχε ανέλθει στα 17,3 έτη, ήτοι αυξήθηκε κατά 4 ολόκληρα χρόνια.

Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι δαπάνες εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους – με τα σημερινά δεδομένα – θα είναι σταθερές έως το 2037!

Ο δείκτης αυτός είναι ένας συνδυασμός των δεικτών της μέσης σταθμικής διάρκειας του χρέους και της συμμετοχής των υποχρεώσεων σταθερού επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου. Η μέση σταθμική διάρκειας του χρέους στο τέλος 2018 ήταν 18,17 έτη και στο τέλος Ιουνίου 2019 είχε ανέλθει στα 20,8 έτη!  Η συμμετοχή των υποχρεώσεων σταθερού επιτοκίου στο σύνολο του χαρτοφυλακίου ήταν στο 89,25% στο τέλος 2018 και στο τέλος Ιουνίου 2019 ήταν στο 93,2%.

Να σημειωθεί πως μετά την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ όλα τα παραπάνω μεγέθη θα βελτιωθούν περαιτέρω.

Πηγή: www.insider.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text