Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Πράσινη επένδυση 300 εκατ. από τη Μytilineos

Πράσινη επένδυση 300 εκατ. από τη Μytilineos

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πράσινη επένδυση 300 εκατ. από τη Μytilineos

Την έναρξη ενός νέου κύκλου πράσινων επενδύσεων στον ενεργειακό τομέα άνοιξε η Μytilineos, εγκαινιάζοντας προχθές την κατασκευή της νέας μονάδας φυσικού αερίου στο ενεργειακό κέντρο Αγ. Νικολάου, δίπλα από το ιστορικό συγκρότημα της Αλουμίνιον. Λίγες μόλις ημέρες μετά τις ανακοινώσεις από το βήμα του ΟΗΕ για πλήρη απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έβαλε τον θεμέλιο λίθο της πρώτης μεγάλης ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας, εγκαινιάζοντας παράλληλα και την είσοδο του ενεργειακού τομέα της χώρας στη μεταλιγνιτική εποχή. Η μονάδα της Μytilineos, με ισχύ 826 MW, καλύπτει πάνω από το 20% του στόχου για απόσυρση του λιγνιτικού παραγωγικού δυναμικού της χώρας και είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική μονάδα της Ευρώπης.

«Το έργο που θεμελιώνεται στην αρχή της θητείας μιας κυβέρνησης που πιστεύει στην πράσινη ανάπτυξη και λίγο πριν από την κατάθεση του νέου αναπτυξιακού νόμου. Αποτελεί έμπρακτο δείγμα της εμπιστοσύνης του κόσμου των επιχειρήσεων στην κυβέρνηση και έμπρακτη απόδειξη στην αδιαπραγμάτευτη αποφασιστικότητα να ξεμπερδέψουμε το αναπτυξιακό κουβάρι που καθηλώνει τις επενδύσεις», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε επίσης ότι η επένδυση συμβαδίζει με τρεις κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης: την αντικατάσταση του λιγνίτη από πιο ήπιες μορφές ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας για νέες θέσεις εργασίας και πιο φθηνή τιμή του ρεύματος και τον περιορισμό της αιμορραγίας που προκαλούν οι εισαγωγές ηλεκτρισμού, ενώ με συγκίνηση θύμισε ότι πριν από 53 χρόνια ο πατέρας του, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ως υπουργός Συντονισμού είχε εγκαινιάσει στο ίδιο μέρος τη λειτουργία του εργοστασίου της Αλουμίνιον, τον θεμέλιο λίθο της οποίας είχε βάλει το 1963 ο τότε πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Καλωσορίζοντας τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της Μytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, τον συνεχάρη για την αποφασιστικότητά του σε σχέση με τον στόχο που έθεσε για την αύξηση την ενίσχυση της καθαρής ενέργειας από το 20% σήμερα στο 35% το 2030. «Ο στόχος που θέσατε δεν είναι απλώς φιλόδοξος, είναι αναγκαίος», είπε ο κ. Μυτιληναίος και τόνισε ότι «η  Μytilineos συντάσσεται με την εθνική αυτή προσπάθεια και στο μερίδιο που της αναλογεί δεσμεύεται ότι η βιομηχανική της δραστηριότητα θα γίνει και αυτή πράσινη». Ο κ. Μυτιληναίος ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του 2030 η ιστορική Αλουμίνιον και άλλες μονάδες της στο εξωτερικό θα ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ΑΠΕ μηδενίζοντας το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Με την προσθήκη της νέας μονάδας, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της Protergia, Ντίνος Μπενρουμπή, το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, που περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή 3 θερμικές μονάδες δυναμικότητας 1.200 MW, θα ξεπεράσει τα 2.000 MW, πλέον της ισχύος των ΑΠΕ που σήμερα ανέρχεται σε 200 MW. Το ύψος της νέας επένδυσης ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ και η μονάδα θα λειτουργήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2021. To «παρών» στην τελετή των εγκαινίων έδωσε και ο διευθύνων σύμβουλος της General Electric Power Europe, Μichael Rechsteiner, o οποίος υπογράμμισε ότι η μονάδα θα ενταχθεί στην ομάδα των top class εργοστασίων διεθνώς.

​​​​​​Στην τελετή εγκαινίων παρευρέθησαν επίσης δύο πρώην πρωθυπουργοί, ο Αντ. Σαμαράς και ο Π. Πικραμμένος, ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζ. Πάιατ, ο αρμόδιος υπουργός Ενέργειας K. Χατζηδάκης και πλήθος άλλων υπουργών, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text