Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας ΕΚΕ κ. Κώστα Αποστόλου μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ εκτίμησε την οικονομική ζημιά στα 50 εκατ. δολάρια, ως συνέπεια της επιβολής επιπλέον δασμών 25% πέραν του ήδη υφιστάμενου 18% με ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου. Συνολικά 92 κωδικοί ελληνικών προϊόντων που σήμερα εξάγονται στις ΗΠΑ –οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ υπερβαίνουν τα 1,37 δισ. ευρώ- εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν. Ωστόσο το αποτύπωμα αυτών των προϊόντων στο ελληνικό εξαγωγικό καλάθι προς τις ΗΠΑ δεν είναι σημαντικό. (εδώ)

Η πλήρης άρση των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων, η διαμόρφωση ενός ευσταθούς πολιτικού σκηνικού με επαρκή χρονικό ορίζοντα, η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των αγορών στην εγχώρια οικονομία, όπως αντανακλάται στη σημαντική αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων σε σύγκριση με τα αντίστοιχα γερμανικά, συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάκαμψη των προσδοκιών. Και τούτο παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ευρωζώνη, η οποία συνάδει με την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή. (εδώ)

Περισσότερο από τους μισούς CEOs πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες διαπραγματεύσεων για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, υπερτερώντας έναντι αυτών που θεωρούν ότι οι δυνατότητες είναι μικρές. Παράλληλα με την ίδια περίπου αναλογία πλειοψηφούν οι CEOs που δηλώνουν ότι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά. (εδώ)

Έχει έρθει η ώρα για την οριστική διευθέτηση των δημόσιων οικονομικών της Ελλάδας και υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για δημοσιονομική χαλάρωση τώρα, αναφέρει το περιοδικό Economist.Ο Economist αναφέρεται στη συμφωνία του 2018 για το χρέος, με την οποία επιμηκύνθηκαν ορισμένα δάνεια της Ελλάδας και υπήρξε κάποια ελάφρυνση στα επιτόκια με αντάλλαγμα τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και δρακόντειους δημοσιονομικούς στόχους, όπως πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ετησίως έως το 2022 και 2,2% κατά μέσον όρο έως το 2060. "Το ότι αυτοί οι στόχοι είναι εξωπραγματικοί αποτελεί κοινό μυστικό", αναφέρει το άρθρο. "Όπως τονίζει το ΔΝΤ, θα χρειαστεί τελικά πραγματική ελάφρυνση χρέους και καθώς η οικονομία είναι ακόμη συμπιεσμένη, υπάρχει ισχυρό επιχείρημα για κάποια δημοσιονομική χαλάρωση τώρα", προσθέτει. (εδώ)
Δείτο το άρθρο "Η Οδύσσεια του ελληνικού χρέους" από το Economist εδώ

Ποιους άλλους κινδύνους για την Ελλάδα και το επιχειρείν στη χώρα μας βλέπει το World Economic Forum; Αστοχίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος, κάνοντας έτσι έμμεση αναφορά στο πρόβλημα των “κόκκινων” δανείων, αστοχίες στη διακυβέρνηση της χώρας, το οξύ πρόβλημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού ρεύματος, αλλά και την κοινωνική αστάθεια. Ειδικά όσον αφορά στο ρίσκο της διακυβέρνησης, η Έκθεση επισημαίνει ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες χώρες υπήρξαν και υπάρχουν εσωτερικές πολιτικές διαμάχες, φέρνοντας ως πιο τρανταχτό το παράδειγμα του Brexit. Ειδικά όσον αφορά στο πρόβλημα του μεταναστευτικού, η Έκθεση επισημαίνει ότι αν και το πρόβλημα μειώθηκε τα τελευταία χρόνια όσον αφορά στην Ευρώπη, οι άνθρωποι της αγοράς διατυπώνουν προβληματισμούς για το κατά πόσο μπορεί η ευρωπαϊκή οικονομία να σηκώσει αυτό το βάρος, με δεδομένο τις όχι και τόσο αισιόδοξες προβλέψεις. (εδώ)

Σήμερα λήγει η κρίσιμη ημερομηνία για τη δήλωση υποστήριξης των Έργων Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) που υποστηρίζουν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα να συμβιβαστούν όλες οι ενδιαφερόμενες πλευρές και κυρίως ο ελληνικός διαχειριστής του ηλεκτρικού συστήματος ΑΔΜΗΕ με την κυπριακών συμφερόντων εταιρία Euroasia, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή συνεργασίας που θα επιτρέψει στα συγκεκριμένα έργα διασύνδεσης να παραμείνουν στο νέο κατάλογο των έργων PCI της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και να διασφαλίσουν τα προνόμια που συνεπάγεται η παραμονή ως προς την πρόσβαση σε κοινοτικά χρηματοδοτικά εργαλεία. (εδώ)

Θεωρητικά σήμερα λήγει η τρίτη κατά σειρά προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος από την πλευρά των εν δυνάμει επενδυτών για την Creta Farms, αλλά η κατάσταση στην εταιρία, δείχνει να έχει περιπλακεί περισσότερο απ'αυτήν που τις προηγούμενες εβδομάδες οδήγησε δύο φορές στην αναβολή της διαδικασίας. Διαμορφώνοντας πλέον σοβαρά ερωτήματα για το αν ...θα υπάρχει Creta Farms όταν θα έρθει η λύση. Όπως επίσης και για το ποιοί και με ποιές προτάσεις θα ενδιαφερθούν τελικά.(εδώ)

Σημαντικά κεφάλαια εξασφάλισε η διοίκηση της «Αβαξ» από την πώληση της συμμετοχής της στο έργο ΣΔΙΤ για τη χρηματοδότηση, κατασκευή και διαχείριση 10 σχολικών μονάδων στην περιοχή της Αττικής. Ειδικότερα, η εισηγμένη μεταβίβασε τη θυγατρική εταιρία JPA A.E., που ήταν το επενδυτικό «όχημα» του εν λόγω έργου, εισπράττοντας το ποσό των 8,8 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, απαλλάσσεται και από την υποχρέωση εξυπηρέτησης του μακροπρόθεσμου δανεισμού 33,4 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το πρόγραμμα «Jessica» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για την υλοποίηση του έργου. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης για την κατασκευή των σχολείων ανήλθε σε 52,6 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου απελευθερώνονται σημαντικοί οικονομικοί πόροι, τους οποίους η διοίκηση της «Αβαξ» σχεδιάζει να αξιοποιήσει για τη διεκδίκηση νέων συγχρηματοδοτούμενων έργων. (εδώ)

Τα δύο νέα έργα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς που προτάθηκαν τον Αύγουστο του 2019 στο νέο masterplan του Οργανισμού, και αφορούν την επέκταση των container και του car terminal, αναμένεται να εξεταστούν την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) στο υπουργείο Ναυτιλίας, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, Ευάγγελου Κυριαζόπουλου. (εδώ)

Το εποχικά προσαρμοσμένο ισοζύγιο πληρωμών της ΕΕ28 σημείωσε πλεόνασμα ύψους €40,9 δισ. (1% του ΑΕΠ) το β’ τρίμηνο του 2019, από πλεόνασμα €47,4 δισ. (1,2% του ΑΕΠ) το α’ τρίμηνο του 2019 και από πλεόνασμα € 67,6 δισ. (1,7% του ΑΕΠ) το β’ τρίμηνο του 2018. (εδώ - ENG)

Νέα παράταση για την ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα ζητήσει ο πρωθυπουργός της χώρας Μπόρις Τζόνσον, εάν δεν έχει επιτύχει συμφωνία για το περιεχόμενο της Συμφωνίας Αποχώρησης έως τις 19 Οκτωβρίου, σύμφωνα με βρετανικά κυβερνητικά έγγραφα που κατατέθηκαν στο ανώτερο αστικό δικαστήριο της Σκωτίας (Court of Session). (εδώ)

Νέα αναμέτρηση αναμένεται να λάβει χώρα ανάμεσα στον Τούρκο πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και στον κεντρικό τραπεζίτη της γειτονικής χώρας, Μουράτ Ουϊσάλ, λόγω της υποχώρησης του πληθωρισμού κάτω από το 10%, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg. Τον Σεπτέμβριο, οι τιμές στην Τουρκία αναρριχήθηκαν 9,26% από 15,01% ένα μήνα πριν. Είναι το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από τον Ιανουάριο του 2017, ενισχύοντας προσδοκίες για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων όταν ο κεντρικός τραπεζίτης άφησε να εννοηθεί πως είναι περιορισμένα τα περιθώρια για κάτι τέτοιο. Η υποχώρηση του πληθωρισμού αποδίδεται στη σταθεροποίηση της τουρκικής λίρας και στην εξασθένηση της εγχώριας ζήτησης ύστερα από την ύφεση από το δ΄ τρίμηνο του 2018 μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2019. (εδώ)

Η αμερικανική οικονομία συνέχισε να προσθέτει νέες θέσεις εργασίας με σταθερό ρυθμό τον Σεπτέμβριο, οδηγώντας την ανεργία σε χαμηλό 50 ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας.Ειδικότερα, η οικονομία πρόσθεσε 136.000 θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Παράλληλα, ο δείκτης ανεργίας υποχώρησε στο 3,5% τον Σεπτέμβριο από 3,7% τον Αύγουστο. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1969. (εδώ)

Τα κείμενα που εξέδωσαν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο αποκαλύπτουν πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εργάστηκαν για να πιέσουν τον πρόεδρο της Ουκρανίας να ανοίξει δημόσια έρευνα για τον κορυφαίο αντίπαλο του προέδρου Τράμπ, Τζο Μπάιντεν.Η αμερικανική νομοθεσία απαγορεύει την προσέλκυση εξωτερικής βοήθειας για εκλογικούς σκοπούς. Όμως ο κ. Trump αρνείται τυχόν αδίκημα και την Πέμπτη κάλεσε δημοσίως την Ουκρανία και την Κίνα να διερευνήσουν τον κ. Biden και το γιο του Hunter για τις πολιτικές και επιχειρηματικές του σχέσεις, παρόλο που δεν είχε κάποια συγκεκριμένα στοιχεία για εκεινον.(εδώ -  ENG))

Το αμερικανικό εμπορικό έλλειμμα διευρύνθηκε τον Αύγουστο, σε μια ένδειξη ανθεκτικότητας της οικονομίας ενόψει της παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.Το εμπορικό έλλειμμα αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκε 1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο ποσό των 54,9 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν εμπορικό έλλειμμα 54,5 δισ. δολαρίων τον Αύγουστο. (εδώ)

Ο δείκτης μη κατασκευαστικών εταιριών των ΗΠΑ υποχώρησε στο 52,6 το Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο που έχει σημειώσει από τον Αύγουστο του 2016. Η επιβράδυνση στον τομέα των υπηρεσιών έρχεται καθώς η βιομηχανία των ΗΠΑ μειώνει τα επίπεδα της. Ο δείκτης μεταποίησης της ISM ήταν κάτω από 50 μονάδες τον Σεπτέμβριο φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2009. “Τα δεδομένα σήμερα επιβεβαιώνουν τους φόβους μας ότι ο αντίκτυπος του εμπορικού πολέμου εξαπλώνεται πράγματι από τον μεταποιητικό τομέα στον τομέα των υπηρεσιών", δήλωσε ο Torsten Sløk, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank. (WSJ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text