Αρχική | Διάφορα | Τεύχη 2018-2023 (Νο 199 έως Νο 253) | Χ&Α - 209 | Τράπεζες: Επιχείρηση βελτίωσης της εικόνας του κλάδου

Τράπεζες: Επιχείρηση βελτίωσης της εικόνας του κλάδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τράπεζες: Επιχείρηση βελτίωσης της εικόνας του κλάδου

Κατά το διάστημα αυτό επιχειρείται μία τεράστια κίνηση προβολής των εξελίξεων και των μεταρρυθμίσεων στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, ώστε αυτός να ξαναμπεί στο περισκόπιο των διεθνών διαχειριστών κεφαλαίων. Έτσι, την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να υπερβούν τους στόχους που έχουν τεθεί για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) έως τα τέλη του 2021 εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, Γεώργιος Χαντζηνικολάου, σε ομιλία του σε ημερίδα στο Λονδίνο. (εδώ)
Πέραν της σημαντικής υποβοήθησής τους για την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, με τη συμμετοχή τους στο APS (σχέδιο “Ηρακλής”), οι τράπεζες αναμένεται να εξασφαλίσουν μηδενική στάθμιση στο ενεργητικό τους (RWA) για τα senior ομόλογα που θα φέρουν τις εγγυήσεις του Δημοσίου και θα διακρατήσουν οι ίδιες, με όφελος την απελευθέρωση κεφαλαίων. Οι κρατικές εγγυήσεις θα καταστήσουν τους ισολογισμούς των τραπεζών πιο σταθερούς για να απελευθερωθούν ίδια κεφάλαια, ούτως ώστε να μπορεί να αυξηθεί ο όγκος των δανείων που θα παρέχουν.

Παράλληλα, οι τράπεζες θα αξιοποιήσουν τα εργαλεία που παρέχει το ευρωσύστημα, αντλώντας έως και 10 δισ. ευρώ φθηνής ρευστότητας για τα επόμενα τρία χρόνια. Το νέο πρόγραμμα χορήγησης φθηνού χρήματος από την ΕΚΤ, γνωστό ως TLTRO III, έκανε πρόσφατα πρεμιέρα και οι ελληνικές τράπεζες δηλώνουν έτοιμες να συμμετάσχουν τους προσεχείς μήνες, αξιοποιώντας τα εργαλεία της ΕΚΤ προς όφελος της οικονομίας, για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων, που φαίνεται να επανεκκινούν. (εδώ)


Όλα συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι, μετά από τη δεκαετή περιπέτειά τους, κατά τους μήνες αυτούς, οι ελληνικές τράπεζες εισέρχονται σε μία νέα φάση της ιστορίας τους, η οποία θα οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση της διάρθρωσης των ισολογισμών τους και “κανονικοποίηση” του ρόλου της λειτουργίας τους στην οικονομία. Η πρόκληση των  επομένων μηνών θα δείξει και τον τρόπο που θα γίνουν δεκτές από τους επενδυτές οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου τους που, λογικά, θα πρέπει να προσδιοριστούν να γίνουν μέσα στο επόμενο 18μηνο. Βέβαια, ως τότε θα υπάρξει μία σειρά νομοθετικών εξελίξεων και χρηματιστηριακών ρυθμίσεων (reverse splits) κλπ.

Δε δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στις προτάσεις των διαφόρων οίκων που άρχισαν πάλι να εκδίδουν -κάθε τόσο- αναλύσεις για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο. Γνωρίζουμε πως, όταν τα επενδυτικά κεφάλαια εισρεύσουν σ’ αυτόν, θα “ποτίσουν” το σύνολο των μετοχών και ότι θα αρχίσει η διαδικασία ορισμού “τιμών - στόχων” που κάθε τόσο θα ξεπερνιούνται. Το σημαντικό είναι να βελτιωθεί η  εικόνα του κλάδου. Και αυτό, σιγά - σιγά, επιτυγχάνεται.

***

- Θετικά είναι τα μηνύματα από το περιβάλλον των αναλυτών για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βλέπουν πως το κλίμα στην Ελλάδα βελτιώνεται.Η Eurobank Equities επισημαίνει πως η βελτίωση που αναμένεται στα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών θα οδηγήσει τις τιμές των μετοχών τους και τις αποτιμήσεις τους υψηλότερα. (εδώ)

- Σε άρθρο του bankingnews.gr (εδώ) καταγράφεται μία ενδιαφέρουσα άποψη που αναφέρει ότι, οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι, δίνουν μεγαλύτερη σημασία στο τί θα ακολουθήσει την απεμπλοκή των τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια, παρά στα προγράμματα απεμπλοκής τους. Ενδιαφέρονται να δουν ποιές είναι οι “επενδυτικές προοπτικές” των τραπεζών που θα τις βοηθήσουν να αυξήσουν το μέγεθός τους. Και αυτό, συνδυάζεται με τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου που θα ακολουθήσουν, οι οποίες αν αιτιολογηθούν σωστά, από παράγοντας αποτροπής διακράτησης των μετοχών, μπορούν να γίνουν αιτία προσέλκυσης περισσότερων επενδυτών. Δηλαδή, όπως συνέβαινε και κατά την περίοδο 1990 - 2007.

- Η μετοχή της Alpha Bank αποτελεί μία ελκυστική επιλογή για τους επενδυτές σε σχέση με το σύνολο του ελληνικού τραπεζικού κλάδου, όπως επισημαίνει η Axia Research, δεδομένων των πιθανών επιλογών που έχει για την αντιμετώπιση του υψηλού αποθέματος των NPEs με έναν φιλικό προς τους μετόχους τρόπο, κάτι που θα υποστηριχθεί από τα ισχυρά επίπεδα κεφαλαίου που διαθέτει. Έτσι, η Axia πλέον τηρεί στάση "buy" για τη μετοχή της τράπεζας με τιμή-στόχο τα 2,15 ευρώ, βλέποντας περιθώριο ανόδου 26%. (εδώ)

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text