Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο θεωρεί πως ο στόχος για ρυθμό ανάπτυξης κατά 2% φέτος "εμπίπτει εντός του εύρους των προβλέψεών του και θεωρείται αισιόδοξος αλλά εφικτός". Αν καταστεί εφικτός τότε "ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,8% το 2020 θεωρείται μεν ιδιαίτερα απαιτητικός, αλλά με αφετηρία τον θετικό αντίκτυπο του 2019, είναι υπό προϋποθέσεις επιτεύξιμος".Στο πόρισμά του για το Προσχέδιο Προϋπολογισμού που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και παρουσιάζει ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Παναγιώτης Κορλίρας, αναφέρει επίσης ότι "οι δύο συνιστώσες του ΑΕΠ που θα καθορίσουν την τελική διαμόρφωση του ρυθμού μεγέθυνσης για το 2020 είναι η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις". (εδώ)

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων είναι η κυβέρνηση, εάν οι θεσμοί επιμείνουν στις εκτιμήσεις τους για δημοσιονομικό κενό το 2020.Η περαίωση θα αφορά τις χρήσεις από το 2013 και μετά και εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει έσοδα τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ τον επόμενο χρόνο. Οι θεσμοί διαφωνούν επί της αρχής με τις περαιώσεις και τις ρυθμίσεις, υποστηρίζοντας ότι πλήττουν την κουλτούρα πληρωμών (εδώ)

Η οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια επέφερε έναν περισσότερο ενάρετο κύκλο συναλλαγών εξωτερικού εμπορίου. Τα μεγάλα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου αγαθών, αν και παραμένουν ακόμη και σήμερα, είναι σημαντικά βελτιωμένα συγκριτικά με εκείνα της περιόδου προ της οικονομικής κρίσης. Η χώρα βελτίωσε το εμπορικό ισοζύγιό της όχι μόνον στον κλάδο των πετρελαιοειδών που έγινε περισσότερο εμφανές τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν κυρίως οι εξαγωγές αγαθών που οδήγησαν στη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας. (εδώ)

Η Mytilineos θα παραλάβει την πιο ευέλικτη και την πιο αποδοτική τουρμπίνα φυσικού αερίου στον κόσμο, τονίζει στο Capital.gr o Μ. Rechsteiner, διευθύνων σύμβουλος της GE Europe, ο οποίος παρευρέθη στην τελετή θεμελίωσης της νέας επένδυσης. Η τεχνολογία αυτή έχει ήδη αναγνωριστεί και έχει εξασφαλίσει για την αποδοτικότητά της 2 ρεκόρ Guinness, καθώς τον περασμένο Απρίλιο το εργοστάσιο της Chubu Electric στην Ιαπωνία, που έχει την ίδια τουρμπίνα, πέτυχε βαθμό απόδοσης 63,08%, απόδοση που το κατατάσσει ως την πιο αποδοτική μονάδα συνδυασμένου κύκλου σε όλο τον κόσμο για ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται σε συχνότητα 60Hz. (εδώ)

Σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση των δανείων της Βαρβαρέσος και την παροχή χρηματοδότησης για την υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδίου κατέληξαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πιστώτριες τράπεζες και η ιδιοκτησία της ιστορικής κλωστοϋφαντουργίας.Την Παρασκευή (4/10/2019) ολοκληρώθηκαν επιτυχώς οι συζητήσεις των δύο πλευρών, με την επίτευξη συμφωνίας σε όλα τα θέματα που είχαν τεθεί επί τάπητος. Εκτός απροόπτου, στις αρχές της εβδομάδας, πολύ πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα, θα υπογραφεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης του δανεισμού, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την εκταμίευση νέας χρηματοδότησης προς την εταιρεία, συνολικού ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, με σταδιακές εκταμιεύσεις στο τμήμα που αφορά στο επενδυτικό πρόγραμμα που υλοποιήσει η κλωστοϋφαντουργία.(εδώ)

Την επιτυχή ολοκλήρωσης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που ολοκληρώθηκε σε 2 φάσεις, κατά €20,4 εκατ., σύμφωνα με το από 21.09.2018 υπογεγραμμένο σχέδιο αναδιάρθρωσης του δανεισμού της εταιρείας με τις πιστώτριες τράπεζες, ανακοίνωσε σήμερα η βιομηχανία επεξεργασίας τεχνητής ξυλείας AKRITAS.Όπως σημειώνει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση: αυξήθηκαν κατά €20,4 εκατ. τα Ίδια Κεφάλαια της εταιρίας σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στις σχετικές ΑΜΚ που πραγματοποιήθηκαν. Σημειώνεται ότι οι νέες μετοχές που εκδόθηκαν είναι Προνομιούχες χωρίς δικαίωμα ψήφου και μη διαπραγματεύσιμες στο ΧΑΑ. (εδώ)

Σχεδόν τριάμισι χρόνια μετά την ψήφιση από τη Βουλή της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ με το ελληνικό δημόσιο και αφού έχουν περάσει περίπου δύο χρόνια από την πρώτη παρουσίασή του, το Master Plan για την ανάπτυξη του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco πάει από τον Αννα στον Καϊάφα. Μόλις υποτίθεται πως είναι έτοιμο ώστε να εγκριθεί από την αρμόδια Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ), προκύπτουν νέα ζητήματα και το χρονοδιάγραμμα πάει προς τα πίσω. Βέβαια οι Κινέζοι της Cosco, οι οποίοι πρόσθεσαν στο Master Plan δύο νέες επενδύσεις, για επέκταση του τομέα εμπορευματοκιβωτίων (με τέταρτο προβλήτα) και την επέκταση του τερματικού διακίνησης αυτοκινήτων (car terminal), με αποτέλεσμα να ξεσηκώσουν τις τοπικές αρχές του Περάματος, της Δραπετσώνας, καθώς και ισχυρούς παράγοντες της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. (εδώ)

Η Aegean Airlines θα ανακοινώσει άμεσα συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development S.A. – την εταιρεία ανάπτυξης του έργου του Ελληνικού. Το ύψος της συμμετοχής θα ανέλθει στα 20 εκατ. ευρώ. Eνδεικτικά, το ποσό αντιστοιχεί σε ποσοστό λίγο μεγαλύτερο του 3% με βάση την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Lamda (600 εκατ. ευρώ) και τον τρέχοντα αριθμό μετοχών. Η κίνηση αντανακλά τη θετική εκτίμηση της Aegean της οικογένειας Βασιλάκη για τις προοπτικές του έργου αλλά και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. (εδώ)

Υποχώρησαν τον Αύγουστο οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα στη Γερμανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, ενισχύοντας την πιθανότητα μιας οικονομικής συρρίκνωσης στο γ΄ τρίμηνο της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης. Οι παραγγελίες του μεταποιητικού τομέα υποχώρησαν 0,6% σε μηνιαία βάση και σε προσαρμοσμένους όρους, ενώ οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση 0,2% από μήνα σε μήνα. Σε ετήσια βάση, οι παραγγελίες υποχώρησαν κατά 6,7% σε προσαρμοσμένους ημερολογιακά όρους. (εδώ)

Οι τιμές κατοικίας στη Βρετανίας αυξήθηκαν με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων έξι και πλέον ετών τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την Halifax, σε μια πρόσφατη ένδειξη του πώς το Brexit επηρεάζει την αγορά κατοικίας. Οι τιμές κατοικιών αυξήθηκαν 1,1% σε ετήσια βάση μετά από την αύξηση 1,8% τον Αύγουστο.Σε μηνιαία βάση, οι τιμές κατοικιών μειώθηκαν 0,4% μετά από την αύξηση 0,2% τον Αύγουστο. (εδώ)

Στην επέτειο των 70 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο πρόεδρός της Σι Τζινπίνγκ έχει πολλούς λόγους να είναι ικανοποιημένους και αρκετούς να προβληματίζεται, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle. Το 1990, ο αριθμός των Κινέζων που ζούσαν στις αγροτικές περιοχές σε πλήρη ένδεια, με λιγότερα από 1,90 δολ./1,74 ευρώ την ημέρα (με όρους αγοραστικής δύναμης του 2011), ξεπερνούσε τα 750 εκατομμύρια, ενώ το 2017 έφθαναν μόλις τις 700.000. Το 1949, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ ήταν μόλις 50 δολάρια εν συγκρίσει με το αξιοσέβαστο ποσό των 10.000 δολαρίων σήμερα, ενώ το προσδόκιμο από τα 36 έφθασε στα 76 έτη. Πέρασαν δεκαετίες και η ανάπτυξη της Κίνας ήταν φρενήρης. Σήμερα επιβραδύνεται, και η εμπορική διένεξη με τις ΗΠΑ αμαυρώνει τις μεσοπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της, ενώ και οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ δημιουργούν βαρύ κλίμα. (εδώ)

Οι επενδύσεις στις υποδομές της Κίνας κατέγραψαν ετήσια αύξηση 4,2%, κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS). Η αύξηση των επενδύσεων ήταν κατά 0,4% μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αύξηση στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου. Οι επενδύσεις στους τομείς της οικολογικής προστασίας και της θετικής διαχείρισης του περιβάλλοντος, κατέγραψαν ετήσια αύξηση κατά 42,2%. (εδώ)

Η αποχώρηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ θα περιοριστεί αρχικά σε ένα τμήμα συριακού εδάφους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία οι δύο χώρες εργάζονται για την εγκαθίδρυση μιας ειδικής ζώνης ασφαλείας, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος των ΗΠΑ στο πρακτορείο Reuters.Ο αξιωματούχος, που μιλούσε στο πρακτορείο υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε πως η αποχώρηση από την περιοχή δεν θα περιλαμβάνει πολλές δυνάμεις -- ίσως μερικές δεκάδες στρατιώτες. Ο αξιωματούχος δεν είπε κατά πόσον τα στρατεύματα θα εγκαταλείψουν τη χώρα ή θα επανατοποθετηθούν κάπου αλλού στη Συρία, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 1.000 στρατιώτες. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text