Αρχική | Προηγ. Τεύχη | 2019 - No 202 έως 211 | Χ&Α - 209 | Ελληνική Οικονομία

Ελληνική Οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η αξιολόγηση της Standard & Poor’s για το αξιόχρεο της χώρας η οποία έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι θετική. Υπενθυμίζεται ότι, το Μάιο -εν μέσω εκλογών- ο οίκος αξιολόγησης απέφυγε να αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία, μία απόφαση που έλαβαν και η Moody’s αλλά και η Fitch εντός του καλοκαιριού. Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να παραμείνει αρκετά επίπεδα κάτω από την “επενδυτική βαθμίδα”. Το γεγονός αυτό έχει πολλαπλές επιπτώσεις για την οικονομία, οι οποίες ωστόσο μετριάζονται από την κατακόρυφη αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού στις αγορές κατά τους τελευταίους μήνες.

 

Τα στοιχεία που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα (investment grade), με βάση εκτιμήσεις στελέχους της Moody’s προς ελληνικό ΜΜΕ, είναι: α) Μια αποφασιστική αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας σε επίπεδα άνω του 3% σταθερά που να δείχνουν ότι αυξάνεται η παραγωγικότητα της χώρας δομικά και όχι συγκυριακά. β) Η μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2,2% του ΑΕΠ ώστε να μειωθούν τα βάρη στον κρατικό προϋπολογισμό, θα είναι μια ένδειξη ότι οι δανειστές αναγνωρίζουν ότι βελτιώνεται το προφίλ βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. γ) Να μειωθούν αισθητά τα NPEs κάτω από 15% επίπεδα που με βάση τον σχεδιασμό θα σημειωθεί το 2021. (εδώ)

 

Τέσσερα σχέδια φαίνεται ότι επεξεργάζεται το ελληνικό δημόσιο στην έκδοση νέου ομολόγου που θα πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου 2019.Υπήρχαν σκέψεις για έκδοση την 1η Οκτωβρίου 10ετούς διάρκειας και να συνδυαστεί με την επαναγορά, (buyback) στα εναπομείναντα ομόλογα του PSI+ ύψους 2,3 δισεκ. ευρώ περίπου.Ανέκυψαν ορισμένα ζητήματα ειδικά από τους αμερικανούς επενδυτές και τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία δεν ήταν θετικά διακείμενα στην πώληση των ομολόγων που κατέχουν. (εδώ)

 

Η οικονομική κρίση που βίωσε η χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσε αλλαγές στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου. Τα μεγάλα ελλείμματα, ειδικά στον τομέα του εξωτερικού εμπορίου αγαθών, αν και διατηρούνται, εν τούτοις είναι σημαντικά βελτιωμένα σε σχέση με το παρελθόν. Η χώρα βελτίωσε το εμπορικό ισοζύγιό της όχι μόνον στον κλάδο των πετρελαιοειδών που έγινε περισσότερο εμφανές τα τελευταία χρόνια, αλλά και σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν κυρίως οι εξαγωγές αγαθών που οδήγησαν στη μείωση των εμπορικών ελλειμμάτων της χώρας. (εδώ)


Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα,έκλεισε στις 53.6 μονάδες τον Σεπτέμβριο, τιμή χαμηλότερη από τις 54.9 μονάδες του Αυγούστου, και υπέδειξε τη βραδύτερη βελτίωση της υγείας του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο. (εδώ)

 

Πρώτη στην κατάταξη ενεργοποίησης επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ, είναι η Ελλάδα, αναφορικά με το σχέδιο Γιούνκερ, ενώ η συνολική κινητοποίηση του προγράμματος αναμένεται να ανέλθει συνολικά  433,2 δισ. ευρώ. (εδώ)

 

Αναθεωρεί ανοδικά τις εκτιμήσεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας η Citigroup, στο πλαίσιο της έκθεσής της για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της ανάκαμψης της εμπιστοσύνης των επενδυτών προς την Ελλάδα μετά την αλλαγή πολιτικής σελίδας στη χώρα.Η βελτίωση της οικονομικής εμπιστοσύνης και οι καλύτερες από τις αναμενόμενες δημοσιονομικές επιδόσεις έχουν συμβάλει στην αποκατάσταση ενός βαθμού εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία. Το πραγματικό ΑΕΠ επιταχύνθηκε στο 1,9% το 2018 και η Citi αναμένει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,8% το 2019 και στο 1,9% 2020, έναντι του 1,4% και του 1,5% αντίστοιχα, που την τοποθετούσε πριν, προχωρώντας έτσι σε αναβάθμιση κατά 0,4% των προβλέψεών της για τη διετία 2019-2020. (εδώ)

 

Ο αριθμός των απασχολούμενων στην Ελλάδα ενισχύθηκε σε ετήσια βάση για 10ο συνεχές εξάμηνο το 1ο εξάμηνο 2019. Η ανάκτηση των απωλειών της κρίσης – σε όρους απασχόλησης – είναι στο 34,0% με το αντίστοιχο μέγεθος για το ΑΕΠ ωστόσο να είναι αρκετά μικρότερο (12,6%) λόγω της ισχνής επίδοσης της παραγωγικότητας της εργασίας. Οι δυσοίωνες δημογραφικές προβλέψεις για την οικονομία της Ελλάδας αποτελούν ένα πολύ σημαντικό κίνδυνο για την περαιτέρω αύξηση της απασχόλησης στη μακροπρόθεσμη περίοδο. (εδώ)

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text