Mytilineos

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

MYTILINEOS

Η εταιρία παραμένει ως μία από τις καλύτερες εταιρίες του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, η οποία μάλιστα διανύει μία από τις καλύτερες ιστορικές φάσεις της, καθώς μεγεθύνεται επιθετικά, σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της.

Ο κύκλος εργασιών εμφανίζεται αυξημένος κατά 38,2% στα €990,8 εκατ. από €717,1 εκατ. το α΄ εξάμηνο του 2018. Αντίστοιχα, αύξηση 20,7% σημείωσαν τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στα € 175,3 εκατ.  έναντι € 145,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη επίδοση του τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, στη διατήρηση υψηλής κερδοφορίας του τομέα μεταλλουργίας, παρά το αδύναμο διεθνές περιβάλλον, αλλά και στις θετικές επιδόσεις του τομέα ολοκληρωμένων έργων και υποδομών. Τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα € 81,6 εκατ. έναντι € 83,9 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Τα κέρδη εμφανίζονται μειωμένα λόγω της επίδρασης συνολικού ποσού ύψους €28,5 εκατ., από την ομαλοποίηση του φορολογικού συντελεστή σε ενοποιημένη βάση, την πρώτη εφαρμογή του IFRS-16, καθώς και τα αυξημένα δικαιώματα μειοψηφίας, λόγω της αυξημένης συνεισφοράς της θυγατρικής METKA EGN, η οποία διανύει μία από τις καλύτερες περιόδους της ιστορίας της (εδώ). .

Τις υψηλότερες επιδόσεις παρουσίασε ο τομέας ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, στον οποίο η Μytilineos ενισχύει περαιτέρω τη θέση της με νέες επενδύσεις, όπως η νέα μονάδα φυσικού αερίου στον Αγ. Νικόλαο Βοιωτίας, ισχύος 826 MW, συνολικού προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, που εγκαινιάστηκε στις 2 Οκτωβρίου, με την παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.

Η δυνατότητα της Εταιρίας διαπραγμάτευσης ανταγωνιστικών τιμών φυσικού αερίου για τις ανάγκες του Τομέα Μεταλλουργίας και Ηλεκτρισμού, η εξέλιξη των τιμών αλουμινίου, η περαιτέρω ανάπτυξη παραγωγής ΑΠΕ, η ενδεχόμενη μη είσπραξη αμοιβών επάρκειας ισχύος μετά το 1ο τρίμηνο του έτους, η επιπλέον ανάπτυξη στη λιανική της Ηλεκτρικής Ενέργειας και του Φυσικού Αερίου, η  εξέλιξη των λειτουργικών περιθωρίων και η προώθηση ώριμων έργων προς εκτέλεση που έχουν καθυστερήσει για εξωγενείς λόγους είναι η κύριοι παράγοντες που αναμένεται να επηρεάσουν τις οικονομικές επιδόσεις της εταιρίας το επόμενο εξάμηνο.

Το 6,10% των μετοχών κατέχεται από 48 Αμοιβαία Κεφάλαια (εδώ), ενώ η τάση διακράτησής της είναι ελαφρά αυξητική. Η συναλλακτική δραστηριότητα είναι υψηλότατη και οι ημερήσιες συναλλαγές κατά μέσο όρο ξεπερνούν τα €2,2 εκατομμύρια. (δείτε εδώ). Για τη μετοχή έχουμε εκφράσει “θετική γνώμη” από τον Φεβρουάριο του 2019 και αποτελεί μία από τις κυριότερες επενδυτικές επιλογές μας.

Αναλυτικά στοιχεία για την πορεία κάθε κλάδου του Ομίλου, δείτε στην ανακοίνωση της εταιρίας (εδώ). Δείτε συνοπτικό πίνακα αποτελεσμάτων (εδώ).

Κατά το 2019, οι οι πωλήσεις αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 2,0 και 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι αρχικές προβλέψεις για το επίπεδο των κερδών έκαναν λόγο για “τα καλύτερα κέρδη στην ιστορία του Ομίλου”, όμως επιφυλασσόμαστε για την επιβεβαίωση αυτής της πρόβλεψης. Κατά το 2018, τα κέρδη του Ομίλου έφθασαν στα €140,2 εκατομμύρια. Τα “υψηλότερα” κέρδη επιτεύχθηκαν το έτος 2017 και έφθασαν στα €157,7 εκατομμύρια.

Πέραν από τη θετική πορεία στους κλάδους δραστηριοποίησής του Ομίλου, η αγορά αναμένει τη μεγέθυνσή του, μέσα από ένα πλάνο εξαγορών, πρακτική που ο Όμιλος έχει εφαρμόσει με επιτυχία και στο παρελθόν.

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text