Κυλινδρόμυλοι Λούλη

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Κυλινδρόμυλοι Λούλη

ΚΥΛΙΝΔΟΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το α’ εξάμηνο για τη μεγαλύτερη αλευροποιητική εταιρία της χώρας (κατέχει το 25% της αγοράς), εξέλιξη προς την οποία βοήθησαν οι τιμές των πρώτων υλών, αλλά και οι μεταβολές που πραγματοποιήθηκαν στη δομή της εταιρίας κατά το τελευταίο διάστημα. Οι πωλήσεις έφθασαν στα €50,5 εκατομμύρια και είναι αυξημένες κατά 7,9% σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2018. Βεβαίως, σε τέτοιο επίπεδο τζίρου, μία μικρή βελτίωση του περιθωρίου μικτού κέρδους προκαλεί σημαντική βελτίωση στα τελικά αποτελέσματα. Ένα τμήμα της βελτίωσης αυτής εμφανίζεται στο α’ εξάμηνο στα κέρδη τα οποία έφθασαν στα €1,025 εκατομμύρια, έναντι €565 χιλιάδων κατά το α’ εξάμηνο της χρήσης.

Όπως είχε αναφερθεί (εδώ), κατά το πρώτο μισό του 2018 είχαν υπάρξει αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, τις οποίες οι αλευροβιομηχανίες άρχισαν να τις μετακυλίουν στους πελάτες τους από το δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα τη συμπίεση των κερδών του πρώτου περυσινού εξαμήνου. Αντίθετα, το 2019 ξεκίνησε αντίστροφα από την περυσινή χρονιά, καθώς οι τιμές των σιτηρών (πρώτης ύλης) παρουσίασαν κάμψη κατά το πρώτο μισό του έτους.

 

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι η μέχρι τώρα διεύρυνση του μικτού περιθωρίου και της καθαρής κερδοφορίας, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προβλεφθεί το πώς θα εξελιχθεί η πορεία του μικτού περιθωρίου κέρδους κατά το δεύτερο εξάμηνο.

 

Επιπρόσθετα, φέτος δεν αναμένεται να επαναληφθεί η απομείωση κατά περίπου 2,7 εκατ. ευρώ που ενέγραψε το 2018 η εισηγμένη, προκειμένου να αποτιμήσει τη θυγατρική της Kenfood και συνεπώς, έως το τέλος του 2019, τα κέρδη θα επηρεαστούν θετικά και από αυτό το γεγονός.

Σε επίπεδο λειτουργίας, η εταιρία εντείνει τις προσπάθειές της για να διευρύνει το μερίδιο αγοράς του και να εκμεταλλευθεί συνέργειες από την περυσινή απόκτηση του 70% της εταιρείας πρώτων υλών ζαχαροπλαστικής - αρτοποιΐας Kenfood (διεύρυνση προϊοντικής γκάμας). Μέσα στο έτος, θα ξεκινήσει τη λειτουργία του ο μύλος στη Βουλγαρία (μικρής σχετικά παραγωγικής δυναμικότητας, που θα μπορεί να διαθέτει προϊόντα τόσο στη συγκεκριμένη χώρα όσο και στη γειτονική Ρουμανία). Τέλος, η εταιρία ευνοείται από τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού, ενώ εκτιμάται ότι φέτος θα εισπράξει ποσό άνω των δύο εκατ. ευρώ από την απαλλοτρίωση πρώην αποθήκης της, προκειμένου να επεκταθεί το μετρό της Αθήνας. Ο λογιστικός χειρισμός αυτών των ποσών, εμποδίζει την πραγματοποίηση πρόβλεψης για τη φετινή κερδοφορία της εταιρίας. Πλην όμως, εκτιμάται ότι η αύξηση που θα εμφανιστεί σε σχέση με το σύνολο της χρήσης του 2018, θα είναι σημαντική.

 

Τρία Αμοιβαία Κεφάλαια κατέχουν το 1,53% των μετοχών της εταιρίας (εδώ), ενώ δεν έχει υπάρξει μεταβολή στη διακράτηση της μετοχής κατά τους τελευταίους 6 μήνες. η τάση διακράτησής της κατά το προηγούμενο εξάμηνο υπήρξε ελαφρά πτωτική. Η εμπορευσιμότητα της μετοχής είναι χαμηλή και η μέση ημερήσια αξία συναλλαγών κατά το 2019 φθάνει στα €9,0 χιλιάδες, έναντι €5,6 χιλιάδων κατά το 2018 (εδώ). Αυτό είναι ένα πρόβλημα που η εταιρία είχε εμφανίσει και σε παλαιότερα χρόνια, πρόβλημα που όμως είχε ξεπεραστεί όταν βελτιώνονταν η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς. Από την αρχή του έτους η μετοχή έχει σημειώσει αύξηση 53,6%. Η συνολική κεφαλαιοποίησή της φθάνει στα € 57,8 εκατομμύρια.  Η χαμηλή εμπορευσιμότητα και οι διακυμάνσεις της κερδοφορίας από χρόνο σε χρόνο, υπήρξε, μέχρι σήμερα, ο κυριότερος λόγος που δεν έχουμε εκφράσει θετική γνώμη για τη μετοχή της εταιρίας.

 

Δείτε συνοπτικό πίνακα αποτελεσμάτων (εδώ).

 

 

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text