Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Αεροπορία Αιγαίου ΑΕ

ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κατά το α' εξαμήνο του 2019, η εταιρία κατέγραψε αύξηση 14% στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών, που ανήλθε σε € 519,4 εκ. και βελτίωση του καθαρού αποτελέσματος μετά από φόρους, το οποίο διαμορφώθηκε σε ζημίες ύψους € 13,0 εκ. από (επίσης ζημιές) € 13,8 εκ. το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018. Κατά το διάστημα αυτό εφαρμόστηκε για πρώτη φορά το λογιστικό πρότυπο IFRS 16, το οποίο επιβάρυνε το αποτέλεσμα κατά €3,8 εκατομμύρια.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, κατά το β’ τρίμηνο του έτους (Απρίλιο - Ιούνιος 2019), ο Όμιλος  παρουσίασε αύξηση κύκλου εργασιών κατά 20% και καθαρών κερδών κατά 30%. Η συνδρομή του β' τριμήνου ήταν καθοριστική στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, με τον Όμιλο να προσφέρει 12% περισσότερες χιλιομετρικές θέσεις, επιλέγοντας στρατηγικά την προσπάθεια επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου. Πέτυχε συνεπώς 10% αύξηση της συνολικής επιβατικής κίνησης, κυρίως λόγω της αύξησης της κίνησης εξωτερικού κατά 15%, που αποτελεί και ρυθμό ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερο από το σύνολο των αεροπορικών αφίξεων προς τη χώρα.

 

Στο σύνολο του πρώτου εξαμήνου του έτους, ο Όμιλος πέτυχε αύξηση της επιβατικής κίνησης κατά 9%, μεταφέροντας 6,5 εκ. επιβάτες. Στο δίκτυο εσωτερικού ταξίδεψαν 2,8 εκ. επιβάτες, 4% περισσότεροι σε σχέση με το 2018. Στο δίκτυο εξωτερικού, που αντιπροσωπεύει και το 76% του κύκλου εργασιών, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατά 12% σε 3,7 εκ. επιβάτες. H μέση πληρότητα πτήσεων βελτιώθηκε περαιτέρω σε 82,2% από 81,7%.

 

Όμως, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της εταιρίας κ. Ε. Βασιλάκης, το 2019 αποτελεί μεταβατική χρονιά για την Αegean, καθώς από το 2020 θα αρχίσει να παραλαμβάνει τα νέα αεροπλάνα που έχει παραγγείλει στην Airbus. Από την εξέλιξη αυτή αναμένει μείωση λειτουργικών δαπανών τα επόμενα χρόνια. Περιμένοντας την παραλαβή των νέων αεροπλάνων της από το 2020, η Αegean επέλεξε, όπως εξήγησε ο Ε. Βασιλάκης, να επιδιώξει καλύτερα αποτελέσματα μέσω της καλύτερης αξιοποίησης του υπάρχοντος στόλου της. Έτσι έδωσε έμφαση στην επέκταση των δρομολογίων της στο δεύτερο τρίμηνο και ιδιαίτερα στους μήνες Μάιο και Ιούνιο.

 

Για τη χειμερινή περίοδο δρομολογίων, ο πρόεδρος της Αegean εκτίμησε πως θα καταγραφεί νέα αύξηση θέσεων 5-6% στα διεθνή δρομολόγια έναντι αύξησης 15% τον χειμώνα του 2018 σε σύγκριση με το 2017. Σύμφωνα με τον Ε. Βασιλάκη, η Αegean αναμένει να μειώσει σημαντικά τις λειτουργικές της δαπάνες από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, όταν θα έχει ολοκληρωθεί η παραλαβή 14-15 νέων Airbus (δείτε εδώ).

Η πορεία  της εταιρίας είναι ικανοποιητική, όπως επίσης και η συμπεριφορά της στο Χρηματιστήριο. Όμως, είναι σαφές ότι, κατά τη διετία 2020 - 2021, όταν η εταιρία θα έχει παραλάβει τα πρώτα 30 αεροσκάφη, η εικόνα της, το μέγεθός της, αλλά και τα οικονομικά της αποτελέσματα, θα μεταβληθούν πλήρως. Βεβαίως, θα μεταβληθούν και οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι της εταιρίας, στοιχείο όμως που είναι διαχειρίσιμο, μέσα από την κατάλληλη στρατηγική και λειτουργία της.

 

Το 4,51% των μετοχών κατέχεται από 42 Αμοιβαία Κεφάλαια (εδώ), ενώ η τάση διακράτησής της κατά το προηγούμενο εξάμηνο υπήρξε ελαφρά ανοδική. Η εμπορευσιμότητα της μετοχής κατά το 2019 είναι αυξημένη κατά περίπου 21% σε σχέση με το 2018 (μέση ημερήσια αξία συναλλαγών €407 χιλιάδες, έναντι €337 χιλιάδων κατά το 2018), όμως δεν είναι υψηλή με δεδομένο το μέγεθος της εταιρίας (εδώ). Από την αρχή του έτους η μετοχή σημειώνει άνοδο κατά 5,96%, χωρίς όμως να συνυπολογίζεται το μέρισμα (€0,60 ανά μετοχή). Η συνολική κεφαλαιοποίησή της φθάνει στα €560,6 εκατομμύρια.  Τον Απρίλιο του 2019 είχαμε εκφράσει “ουδέτερη” επενδυτική γνώμη για τη μετοχή (σε τιμή €8,20), όμως εκτιμούμε ότι θα αναβαθμίσουμε τη γνώμη μας σε “θετική” κατά το επόμενο διάστημα, εν όψει της εισόδου της εταιρίας σε μία νέα φάση στην  ιστορική της πορεία.

 

Δείτε την ανακοίνωση της εταιρίας (εδώ). Δείτε συνοπτικό πίνακα αποτελεσμάτων (εδώ).

Επιστροφή στα περιεχόμενα

Δείτε τους συνδέσμους για παλαιότερα τεύχη εδώ.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text