Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Η επιτυχής έξοδος του Δημοσίου στις αγορές δίνει το πράσινο φως για το σχέδιο "Ηρακλής"

Η επιτυχής έξοδος του Δημοσίου στις αγορές δίνει το πράσινο φως για το σχέδιο "Ηρακλής"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η επιτυχής έξοδος του Δημοσίου στις αγορές δίνει το πράσινο φως για το σχέδιο "Ηρακλής"

Της Νένας Μαλλιάρα

Ένα ακόμη βήμα προς την επάνοδο σε πλήρη κανονικότητα, έκανε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Τη θετική αυτή εξέλιξη αναμένεται να ακολουθήσει, το πιθανότερο σήμερα, η έγκριση, από το Κολέγιο των Επιτρόπων και η υπογραφή από την Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ του σχεδίου "Ηρακλής" της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών.

Και οι δύο ανωτέρω εξελίξεις αποτελούν κομβικά σημεία για την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας στις διεθνείς αγορές. Σημειώνεται ότι η χθεσινή δεύτερη επιτυχής έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, μετά τις εθνικές εκλογές του περασμένου Ιουλίου, έφερε το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 1,5% από 3,9% που ήταν το επιτόκιο για την αντίστοιχης διάρκειας έκδοση που είχε πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Η μεγάλη ζήτηση, η σημαντικά πλεονάζουσα κάλυψη και η διασπορά των επενδυτών χαρακτήρισαν το reopening του δεκαετούς ομολόγου, με τις προσφορές από τους επενδυτές να ξεπερνούν τα 5 δισ. ευρώ μέσα στις δύο πρώτες ώρες από το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.

Η επόμενη θετική εξέλιξη, και ταυτόχρονα στοίχημα για τράπεζες και κυβέρνηση, θα είναι η υλοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής". Οι προϋποθέσεις  λειτουργίας του ελληνικού Asset Protection Scheme που θα σηκώσει στις πλάτες του μη εξυπηρετούμενα δάνεια 30 δισ. ευρώ, αναμένονται μαζί με την έγκριση του σχήματος. Στόχος της κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει ένα προϊόν (NPLs) με πιστοληπτική αξιολόγηση ΒΒ και με αυτό η χώρα, με αξιολόγηση Β, να απευθυνθεί στις διεθνείς αγορές. Θα πρόκειται για εγχείρημα που δεν έχει ξαναγίνει.

Υπενθυμίζεται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα παρέχει την εγγύησή του για το ασφαλέστερο, κατά τους οίκους αξιολόγησης, τμήμα του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου (Senior) των κόκκινων δανείων που θα μεταφέρουν οι τράπεζες στο SPV. Η παροχή της εγγύησης (το ύψος των εγγυήσεων θα ανέλθει σε 9 δισ. ευρώ) δεν θα επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, καθώς δεν έχει κανένα δημοσιονομικό αντίκτυπο, δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει επίδραση στο χρέος ή το έλλειμμα και δεν αγγίζει το buffer. Αντιθέτως, θα αποφέρει ετησίως έσοδα της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ στο κράτος από την είσπραξη των προμηθειών για την παροχή της εγγύησης που θα καταβάλλουν οι τράπεζες.

Το  σχέδιο "Ηρακλής", εφόσον λειτουργήσει όπως σχεδιάζεται, αναμένεται να επιφέρει πολλαπλασιαστικές θετικές επιπτώσεις σε δεύτερη φάση, καθώς θα εμβαθύνει την δευτερογενή αγορά NPLs, δημιουργώντας τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες σε μια παγκόσμια Οικονομία που υποφέρει από χαμηλές αποδόσεις.

Μετά το πράσινο φως από την Κομισιόν, το ενδιαφέρον θα εστιαστεί  στην αποδοχή του σχήματος από τις τράπεζες. Το παρασκήνιο των επαφών γύρω από το "deal" των 30 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών, είναι έντονο με κεντρικό σημείο των διαπραγματεύσεων τραπεζών – Δημοσίου την ποιότητα των χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταβιβάσει η καθεμία τράπεζα.

Πηγή: www.capital.gr

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text