Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Μυλωνάς: Εξετάζουμε την επιτάχυνση τιτλοποίησης των NPEs Πηγή: Reporter.gr

Μυλωνάς: Εξετάζουμε την επιτάχυνση τιτλοποίησης των NPEs Πηγή: Reporter.gr

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μυλωνάς: Εξετάζουμε την επιτάχυνση τιτλοποίησης των NPEs   Πηγή: Reporter.gr

Την αποφασιστικότητα της Εθνικής Τράπεζας να αυξήσει την ταχύτητα αντιμετώπισης του προβλήματος των κόκκινων δανείων τόνισε σε συνέντευξή του στο Bloomberg ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς.

Σύμφωνα με τον κ. Μυλωνά αυτό θα επιτευχθεί μέσω δυο πρωτοβουλιών.

Ειδικότερα, θα επιταχυνθεί η διαδικασία τιτλοποίησης των κόκκινων δανείων που σήμερα έχει προγραμματιστεί για το 2021 και δεύτερον να επισπευθεί η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής ακόμα και φέτος.

«Η Εθνική αλλάζει και μετατρέπεται σε μια γρηγορότερη και περισσότερο παραγωγική τράπεζα», δηλώνει ο CEO της ΕΤΕ. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα κόκκινα δάνεια, τα κόστη και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος, κυρίως την ψηφιοποίηση», υποστηρίζει προσθέτοντας ότι η επιβίωση εξαρτάται από την επιτυχία του σχεδίου.

Στην περίπτωση της ΕΤΕ, τα κόκκινα δάνεια αντιστοιχούν σήμερα στο 36,5% των πιστώσεων, με τις τράπεζες να έχουν δεσμευθεί για τη μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021. «Υποσχεθήκαμε να προχωρήσουμε σε μια τιτλοποίηση ενυπόθηκων δανείων το 2021, αλλά εξετάζουμε το να την φέρουμε μπροστά, το 2020», δηλώνει ο κ. Μυλωνάς, καθώς επιδιώκει να κεφαλαιοποιήσει τις υφιστάμενες επενδυτικές συνθήκες και να επιταχύνει την εξυγίανση του ισολογισμού.

Το σχέδιο για το APS θα μπορούσε να είναι ελκυστική επιλογή για την ΕΤΕ, σύμφωνα με τον κο Μυλωνά. «Οι κρατικές εγγυήσεις θα αντισταθμίσουν μόνιμα ένα τεράστιο κίνδυνο για την τράπεζα», είπε.  Σύμφωνα με τον ίδιο αν η τράπεζα προσχωρήσει την τιτλοποίηση ίσως φέρει μπροστά και μια νέα έκδοση ομολόγου Tier 2. Ηδη έχει προχωρήσει σε μια έκδοση τον Ιούλιο και προς το παρόν δεν χρειάζεται μια νέα, κατά τον CEO.

Όσον αγορά την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ότι προχωρά η αναζήτηση αγοραστή για την πλειοψηφία των μετοχών της εταιρείας. Η διαδικασία θα ξεκινήσει τις επόμενες δυο εβδομάδες, τόνισε ο κος Μυλωνάς. «Προτιμούμε να έχουμε ένα επενδυτή από μια δημόσια προσφορά μέσω του ΧΑ, αλλά αν η διαδικασία αποτύχει θα στραφούμε στη λύση του IPO το 2020.

Σχετικά με τις οικονομικές συνθήκες της χώρας, ο CEO της Εθνικής Τράπεζας δήλωσε ότι η «Ελλάδα δεν είναι πια η πιο αδύναμη οικονομία της Ευρώπης, έχουμε μεγάλα δημοσιονομικά πλεονάσματα και μικρό έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Η χώρα θα απορροφήσει καλύτερα μια δυνητική επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας».

Ο κ. Μυλωνάς αναγνωρίζει ωστόσο ότι «υπάρχει ένα κενό στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου το οποίο πρέπει να καλυφθεί αν η Ελλάδα θέλει να έχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 2% Στα προ κρίσης επίπεδα οι πάγιες επενδύσεις κεφαλαίου ήταν στο 20,6% του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση υπολογίζει τώρα ότι το 2020 θα είναι στο 13,1% του ΑΕΠ», καταλήγει.

Πηγή: www.reporter.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text