Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | «Κατέβασε ταχύτητα» η αύξηση των εξαγωγών στο οκτάμηνο του 2019

«Κατέβασε ταχύτητα» η αύξηση των εξαγωγών στο οκτάμηνο του 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Κατέβασε ταχύτητα» η αύξηση των εξαγωγών στο οκτάμηνο του 2019

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019 για τις ελληνικές εξαγωγές, με τον ρυθμό όμως αύξησης να είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εισαγωγών, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εγχώριας ζήτησης, έχει οδηγήσει σε διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

Τον Αύγουστο, πάντως, καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της αξίας των εισαγωγών και των εξαγωγών και κατά συνέπεια του εμπορικού ισοζυγίου διαδραμάτισαν τα πετρελαιοειδή. Ενδεικτικό του παραπάνω είναι ότι εάν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές εμφανίζουν σημαντική μείωση, ενώ εάν εξαιρεθούν αύξηση. Ανάλογη είναι η εικόνα και στις εισαγωγές.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΛΣΤΑΤ), η αξία των εξαγωγών τον Αύγουστο του 2019, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε σε 2,57 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση 7,3%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 2,6%.

Οι εισαγωγές τον Αύγουστο του 2019 διαμορφώθηκαν σε 4,32 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σημειώνοντας μείωση 5% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές εμφανίζονται αυξημένες κατά 2,9% τον Αύγουστο του 2019 σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν.

Σε επίπεδο οκταμήνου οι εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση, με χαμηλότερο όμως ρυθμό σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Το διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου 2019 η αξία των ελληνικών εξαγωγών, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, διαμορφώθηκε σε 22,11 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 1,9%. Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η αξία των ελληνικών εξαγωγών στο οκτάμηνο εμφάνισε αύξηση 4,4%.

Η αξία των εισαγωγών το διάστημα Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019 διαμορφώθηκε, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, σε 36,99 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 4,1%.

Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αξία των εισαγωγών σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως του 6,5% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019 διαμορφώθηκε σε 14,58 δισ. ευρώ – συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών– ενισχυμένο κατά 7,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018.

Εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η ποσοστιαία αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μεγαλύτερη και δη 9,4%.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text