Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Πριν τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν η τουρκική εισβολή στη Συρία

Πριν τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν η τουρκική εισβολή στη Συρία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πριν τη συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν η τουρκική εισβολή στη Συρία

Τουρκικά τεθωρακισμένα μεταφέρονται στα σύνορα των δύο χωρών - Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ

Πολύ σύντομα θα γίνει η χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία, διαμηνύει η Τουρκία επιβεβαιώνοντας σήμερα ότι το βράδυ της Δευτέρας βομβάρδισε θέσεις Κούρδων με στόχο την δημιουργία ενός «ειρηνευτικού διαδρόμου».

Ένα 24ωρο μετά το παραλήρημα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο της Τουρκίας ως μεγάλου εμπορικού εταίρου αλλά και των Κούρδων της Συρίας, των εξαιρετικών ανθρώπων και υπέροχων μαχητών, η Άγκυρα βάζει μπρος τις πολεμικές της μηχανές.

Η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει επίθεση στη βόρεια Συρία πολύ σύντομα με πολιτικούς αναλυτές να εκτιμούν ότι το χτύπημα θα γίνει περίπου μέσα στον επόμενο μήνα, δηλαδή πριν από την συνάντηση που θα έχουν στην Ουάσινγκτον Τραμπ – Ερντογάν στις 13 Νοεμβρίου.

Σε σημερινή της ανακοίνωση, η Άγκυρα διευκρινίζει ότι θέλει να δημιουργήσει έναν «διάδρομο ειρήνης» κατά μήκος των συνόρων με τη Συρία και το Ιράκ. Για το λόγο αυτό, όπως υποστηρίζει, βομβάρδισε το βράδυ της Δευτέρας κουρδικές θέσεις έτσι ώστε για να διακόψει τον εφοδιασμού με όπλα των Κούρδων και στις δύο χώρες ενώ η ίδια προετοιμάζεται για εισβολή.

Η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει έναν «διάδρομο ειρήνης» στη βόρεια Συρία, διώχνοντας τις κουρδικές δυνάμεις μακριά από τα σύνορά της. Λίγες ώρες αφότου ο Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να αποσύρει αμερικανικά στρατεύματα από τη Συρία, αν και αρνήθηκε ότι εγκαταλείπει τους Κούρδους, δόθηκε στη δημοσιότητα ένα βίντεο που δείχνει ότι το βράδυ της Δευτέρας υπήρξαν δύο λάμψεις στον ουρανό ενώ ακούγεται ο ήχος των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών.

Από την πλευρά τους, οι Κούρδοι μαχητές της Συρίας παραμένουν στις θέσεις τους κραδαίνοντας αμερικανικά όπλα για να αντιμετωπίσουν τον εχθρό, όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal».

Την ίδια ώρα, τουρκικά δημοσιεύματα υποστηρίζουν ότι στα εδάφη όπου κατοικούν Κούρδοι επικρατεί πανικός τις τελευταίες ώρες και πολλοί από αυτούς εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» η τουρκική κυβέρνηση έχει καθορίσει τους στόχους που θέλει να χτυπήσει κι έχει ξεκινήσει τη μεταφορά τεθωρακισμένων στα σύνορα με τη Συρία. Για την εφημερίδα «Cumhuriyet» ο Τραμπ παίζει με την Τουρκία αφού πρώτα της δίνει το «πράσινο φως» για να εισβάλει στη βόρεια Συρία και εν συνεχεία την απειλεί ότι θα συνθλίψει την οικονομία της. Υπάρχουν και ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι ήδη οι πράκτορες της ΜΙΤ βρίσκονται στο συριακό έδαφος.

Από την πλευρά του, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «μεταφέρουμε δυνάμεις για να εγγυηθούμε για την ασφάλειά τους»

Δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet» γράφει ότι η επέμβαση θα γίνει σε μήκος 100 χιλιομέτρων και βάθος 32 χιλιομέτρων στο συριακό έδαφος με τους Αμερικανούς στρατιώτες να αποχωρούν με αργό ρυθμό από τις περιοχές που έχει βάλει στο «μάτι» η Άγκυρα. Μέχρι τώρα, έχουν ήδη αποχωρήσει εκατό από τους χίλιους περίπου Αμερικανούς στρατιώτες που έχουν απομείνει στο συριακό έδαφος.

Πηγή: www.protothema.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text