Αρχική | Εταιρίες | Ξένες Εταιρίες | Το αντίπαλον δέος της Huawei αναζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Το αντίπαλον δέος της Huawei αναζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το αντίπαλον δέος της Huawei αναζητούν οι Ηνωμένες Πολιτείες

Ψάχνουν την καλύτερη λύση για να ανταγωνιστούν την κινεζική εταιρεία στα δίκτυα 5G

αρχές έχουν αποδυθεί σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να δημιουργήσουν εταιρεία ικανή να αμφισβητήσει την παγκόσμια ηγεμονία της κινεζικής Huawei στην αγορά τεχνολογίας κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς. Την ίδια στιγμή η Ουάσιγκτον επιβάλλει κυρώσεις μαζικά σε κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας κατηγορώντας τες ότι παραβιάζουν τα δικαιώματα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων στην κινεζική επαρχία Ξινγιάνγκ.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ των Financial Times, Αμερικανοί αξιωματούχοι προτείνουν στην κυβέρνηση Τραμπ να ανοίξει γενναιόδωρες γραμμές πίστωσης στις Nokia και Ericsson, ανταγωνίστριες της Huawei στην Ευρώπη. Ζητούμενο είναι, βέβαια, να τις ενισχύσουν οικονομικά ώστε να μπορούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες να προσφέρουν στους πελάτες τους υπηρεσίες εξίσου φτηνές όσο και ο κινεζικός κολοσσός. Η μάλλον ανορθόδοξη ιδέα δεν είναι παρά μόνον μία από τις ενδεχόμενες λύσεις που εξετάζει η Ουάσιγκτον.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει πως άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι επιμένουν ότι πρέπει να ενισχυθούν οικονομικά κάποιες αμερικανικές εταιρείες δυνάμει ανταγωνίστριες της Huawei. Εχουν μάλιστα απευθυνθεί ήδη στις Oracle και Cisco τις οποίες ρώτησαν αν θα εξέταζαν την προοπτική να αναπτύξουν την τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Huawei για τη μεταφορά ψηφιακών σημάτων από τα κινητά τηλέφωνα στις τοποθεσίες του ευρύτερου δικτύου. Πηγές προσκείμενες στις σχετικές συνομιλίες, όμως, αναφέρουν πως οι δύο εταιρείες απέρριψαν την ιδέα ως ιδιαίτερα δαπανηρή και χρονοβόρα.

Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα σε καθεστώς ανωνυμίας, αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης παραδέχθηκε ότι η υπερδύναμη «έχει εκχωρήσει την υπεροχή της στην κατασκευή τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού εδώ και δεκαετίες και τώρα αντιλαμβάνεται πως δεν ήταν σωστή επιλογή». Προσθέτει μάλιστα πως σχεδόν όλα τα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης αναζητούν απεγνωσμένα τον τρόπο «να ξαναμπούν στο παιχνίδι καθώς, αν δεν το κάνουμε σύντομα, η Huawei θα αποτελεί τη μοναδική επιλογή για όποιον θέλει να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία πέμπτης γενιάς». Σημειωτέον ότι η εταιρεία ερευνών αγοράς Dell’ Oro εκτιμά πως η Huawei αντιπροσωπεύει το 28% των παγκόσμιων πωλήσεων εξοπλισμού τηλεπικοινωνιών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ μελετά κίνητρα που θα μπορούσαν να ενθαρρύνουν τις αμερικανικές εταιρείες να επενδύσουν στην τεχνολογία πέμπτης γενιάς. Μεταξύ άλλων εξετάζει τη δυνατότητα να χρηματοδοτήσει με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια παρόχους Ιντερνετ στις αγροτικές περιοχές προκειμένου να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό της Huawei με προϊόντα αμερικανικών ή ευρωπαϊκών εταιρειών.

Σε ό,τι αφορά τις άλλες κινεζικές εταιρείες που προσέθεσε η Ουάσιγκτον στη «μαύρη λίστα» μαζί με τη Huawei, πρόκειται συνολικά για 28 εταιρείες εκ των οποίων οι 20 είναι κρατικές και μόνον οκτώ ιδιωτικές. Ανάμεσά τους, οι ιδιωτικές εταιρείες παρακολούθησης μέσω βίντεο, οι Hanghou Hikvision Digital Technology και Zhejiang Dahua Technology. Επίσης, ανάμεσά τους και η νεοφυής εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης Sense Time με τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αξία στον κλάδο, όπως και η ομόλογή της Megvii Technology που φημολογείται ότι σκοπεύει να αντλήσει ένα δισ. δολάρια στην αρχική δημόσια εγγραφή της στην αγορά του Χονγκ Κονγκ.

Από την πλευρά του, το Πεκίνο έσπευσε για ακόμη μία φορά να προειδοποιήσει την Ουάσιγκτον ότι θα προβεί σε αντίποινα. «Καλούμε την Ουάσιγκτον να επανορθώσει το σφάλμα της, να ανακαλέσει τη σχετική απόφαση και να διακόψει κάθε παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας», δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ενώ προσέθεσε πως δεν υπάρχει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text