Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσιεύει η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handesblatt, στην οποία αποτυπώνει στατιστικά σχετικά με τους νέους επιχειρηματίες σε όλο τον κόσμο όσον αφορά τους φόβους τους και την εκτίμηση που απολαμβάνουν.Η εφημερίδα σημειώνει: «Οι νέοι επιχειρηματίες στη Βενεζουέλα περιμένουν πάνω από μισό χρόνο για να πάρουν άδεια, στην Ελλάδα επικρατεί περισσότερο φόβος όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και στη Μέση Ανατολή οι επιχειρηματίες χαίρουν μεγάλης εκτιμήσεως».Συγκεκριμένα το ποσοστό των ερωτηθέντων στην Ελλάδα που δήλωσαν ότι φοβούνται ότι η επιχείρησή τους μπορεί να αποτύχει φθάνει στο 70,2% καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση. (εδώ)

Με θετικό πρόσημο έκλεισε το οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2019 για τις ελληνικές εξαγωγές, με τον ρυθμό όμως αύξησης να είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εξαγωγών σε συνδυασμό με την ενίσχυση των εισαγωγών, ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης εγχώριας ζήτησης, έχει οδηγήσει σε διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου.

H  επιτυχία του χθεσινού «ανοίγματος» του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου δεν αντανακλάται μόνο στην ισχυρή ζήτηση (προσφορές άνω των 5,4 δισ. ευρώ) και το ιστορικό χαμηλό επιτόκιο του 1,5%. Η σύνθεση των επενδυτών που συμμετείχαν στη διαδικασία είναι επίσης άκρως ενθαρρυντική, καθώς οι λεγόμενοι real money επενδυτές με μακροπρόθεσμη στρατηγική καλύπτουν τη συντριπτική πλειονότητα των αγοραστών, ενώ το ποσοστό των hedge funds, που θεωρούνται κερδοσκοπικές δυνάμεις στην αγορά, περιορίζεται στο 12,8%.Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία που αποκάλυψε ο ΟΔΔΗΧ, στην επανέκδοση του ομολόγου συμμετείχαν περισσότεροι από 250 επενδυτές. To 63,4% των αγοραστών ήταν διαχειριστές κεφαλαίων, ενώ το ποσοστό των τραπεζών ήταν στο 10,9% και των ασφαλιστικών εταιρειών/ συνταξιοδοτικών ταμείων στο 8,6%. Ένα 4,3% της έκδοσης καλύφθηκε από κεντρικές τράπεζες. (εδώ)

Στο στάδιο της σύνταξης των συμβατικών εγγράφων έχει εισέλθει η διαδικασία για την πώληση της έκθεσης (exposures), συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών που κατέχουν οι τράπεζες στη Forthnet και τις θυγατρικές της.Με τους προσυμβατικούς ελέγχους να έχουν ολοκληρωθεί, πηγές που βρίσκονται πολύ κοντά στις εν εξελίξει διεργασίες, αναφέρουν πως οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των τραπεζών και της Alter Ego Mass Media, συμφερόντων Β. Μαρινάκη, συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτό, συνδιαμορφώνονται τα σχετικά συμβατικά κείμενα. (εδώ)

Το αντάλλαγμα των 9,12 ευρώ ανά Μετοχή πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται από την νομοθεσία και βρίσκεται εντός των ορίων του Εύρους Αξίας ανά μετοχή που αναφέρεται στην Έκθεση του Χρηματοοικονομικού Συμβούλου αποφαίνεται το Διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΠ αναφορικά με τη προαιρετική δημόσια πρόταση.Σύμφωνα με την Eurobank «το τελικό εύρος τιμών για την μετοχή της Εταιρίας διαμορφώνεται στα €8,9 - €12,1 (αξία συνόλου ιδίων κεφαλαίων Εταιρείας €2,9 - €3,9 δισ). (εδώ)

Μέχρι και 20 φορές είναι υψηλότερος ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων σε σύγκριση με τα ίδια κεφάλαια που διαθέτουν, ενώ θα ήταν και υψηλότερος αν οι εισηγμένες που δημοσιεύουν αποτελέσματα χρήσης (λήξη έτους 30/6) είχαν ανακοινώσει, ενώ έχουν εξαιρεθεί οι εταιρείες που έχουν αρνητικά ίδια κεφάλαια. Από την άλλη ενθαρρυντικός είναι ο αριθμός των εταιρειών των οποίων ο δανεισμός είναι μικρότερος των ταμειακών διαθεσίμων και επομένως έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό (ταμείο μείον συνολικός δανεισμός). Την υψηλότερη σχέση καθαρού δανεισμού προς ίδια κεφάλαια (19,91 φορές) έχει η Νίκας, με καθαρό δανεισμό 16,4 εκατ. ευρώ και καθαρή θέση 824 χιλ. ευρώ. (εδώ)

«Γκάζι» στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων πατούν οι εγχώριες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ) καθώς η ζήτηση για συνεχίζεται και το 2019, με αποτέλεσμα να καταγράφεται σημαντική άνοδος τόσο από πλευράς αγοραστικής αξίας, όσο και των μισθωμάτων.  Σύμφωνα με τις εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία η αγορά επαγγελματικών ακινήτων την τελευταία διετία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων θεσμικών επενδυτών και αγοραστών όπου οι αποδόσεις είναι ανώτερες από άλλες ευρωπαϊκές αγορές.Στο πλαίσιο αυτό οι εγχώριες ΑΕΕΑΠ προγραμματίζουν νέες αυξήσεις του μετοχικού τους κεφαλαίου (εδώ)

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε, την έγκριση του πληροφοριακού δελτίου σχετικά με την υποχρεωτική δημόσια πρόταση της εταιρίας "ELTRAK CP LIMITED" προς τους μετόχους της εταιρίας, η διαγραφή των μετοχών της εταιρείας ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ ΑΒΕΕ από το Χρηματιστήριο Αθηνών κατόπιν αιτήματος της εταιρία. (εδώ)

Το έργο προμήθειας ραδιοσυστημάτων V-Band υψηλής χωρητικότητας, StreetNode V60-PTP, στον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) για την απρόσκοπτη εταιρική διασύνδεση μεταξύ των κτιρίων του, με κορυφαία χωρητικότητα δεδομένων άνω του 1 Gbit/s, ανέλαβε η Intracom Telecom. (εδώ)

Ένα ακόμη βήμα προς την επάνοδο σε πλήρη κανονικότητα, έκανε χθες το Ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας χρηματοδότηση 1,5 δισ. ευρώ από τις διεθνείς αγορές με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο. Τη θετική αυτή εξέλιξη αναμένεται να ακολουθήσει, το πιθανότερο σήμερα, η έγκριση, από το Κολέγιο των Επιτρόπων και η υπογραφή από την Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ του σχεδίου "Ηρακλής" της κυβέρνησης για τη μείωση των κόκκινων δανείων των ελληνικών τραπεζών. (εδώ)

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της ΕΚΤ οι τέσσερεις τράπεζες (Εθνική Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank) κατέχουν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων διαθέτοντας ταυτοχρόνως την χαμηλότερη ρευστότητα.Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει υποχωρήσει στην Ευρωζώνη στο 3,56% το δεύτερο τρίμηνο του 2019, ενώ στην Ελλάδα αγγίζει το 40% (39,2%) το οποίο είναι και το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη. (εδώ)

Η διαχειρίστρια εταιρεία του Χρηματιστηρίου του Χονγκ Κονγκ (HKEX) απέσυρε ξαφνικά την πρόταση των 29,6 δισ. στερλίνων (36,4 δισ. δολάρια) για την εξαγορά του London Stock Exchange Plc μετά την έντονη κριτική που δέχτηκε από τη βρετανική εταιρεία και τις συνεχείς αρνήσεις των μετόχων.Η απόφαση είναι μια σπάνια υπαναχώρηση για τον διευθύνοντα σύμβουλο της HKEX Charles Li, ο οποίος έβλεπε το Λονδίνο ως το κέντρο των συναλλαγών ανάμεσα στις ανατολικές και δυτικές αγορές. Η απόσυρση αφήνει το LSE ελεύθερο να διεκδικήσει την εξαγορά, έναντι 27 δισ. δολαρίων, της Refinitiv. (εδώ)

Ποσό ίσο "με ολόκληρη την οικονομία της Ελβετίας", ή περίπου 700 δισεκατομμύρια δολάρια: αυτό θα στοιχίσει ο εμπορικός πόλεμος που εξαπέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, προειδοποίησε χθες η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τονίζοντας πως καταγράφεται "συγχρονισμένη επιβράδυνση" της.Το ΔΝΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις νεότερες προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη τη 15η Οκτωβρίου· θα είναι αναθεωρημένες επί τα χείρω για φέτος και το 2020. (εδώ)

Μια νέα ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου έδειξε ότι το εταιρικό χρέος "σε κίνδυνο αθέτησης" θα μπορούσε να φτάσει τα $19 τρισ. στην περίπτωση μιας μεγάλης ύφεσης.Παρουσιάζοντας τη μελέτη, η νέα επικεφαλής του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva, ανέφερε ότι το ποσό αυτό φτάνει το 40% σχεδόν του συνολικού χρέους οκτώ μεγάλων οικονομιών.Προειδοποίησε παράλληλα ότι στις αρνητικές παρενέργειες των χαμηλών επιτοκίων είναι και η σταδιακή αύξηση της ανάληψης κινδύνων από τους επενδυτές. (εδώ)
Δείτε την ανάλυση από το ΔΝΤ εδώ.

Η συνδιάλεξη του τούρκου διπλωμάτη Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ,παρέπεμπε, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, σε business as usual, με διαβεβαιώσεις ότι "οι δύο χώρες θα συνεχίσουν τον σε βάθος διάλογό τους για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο και να αναπτύξουν τη ρωσοτουρκική συνεργασία σε όλους τους τομείς”. Σαν να μην προετοιμάζεται η Άγκυρα για μία επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία, η οποία κατά τη Μόσχα θα αποτελούσε απαράδεκτη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και ακεραιότητας της Δαμασκού. (εδώ)

Μέχρι το τέλος Νοεμβρίου θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγή πετρελαίου από την Aramco μετά τις επιθέσεις στις εγκαταστάσεις της τον προηγούμενο μήνα.Στην εκτίμηση αυτή προχώρησε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Αμίν Νασέρ στην παρουσία του σε συνέδριο στο Λονδίνο.Σημειώνεται πως η μέγιστη παραγόμενη ποσότητα της Aramco είναι στα 12 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.Ωστόσο, ο Αμίν Νασέρ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως υποστήριξε οι επιθέσεις μπορεί να συνεχιστούν αν δεν υπάρξει συντονισμένη διεθνής απάντηση. (εδώ)

Η Bloomberg ανέφερε, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων, ότι η Κίνα είναι διατεθειμένη να μιλήσει για μια πιθανή συμφωνία, εφόσον δεν επιβάλλονται πλέον τιμολόγια από τη διοίκηση του προέδρου Donald Trump - συμπεριλαμβανομένων προγραμματισμένων εισφορών που οφείλονται αυτό το μήνα και τον Δεκέμβριο. (εδώ - ENG)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text