Αρχική | Οικονομία | Ευρωπαϊκή Οικονομία | FT: Ο Ντράγκι αγνόησε την εισήγηση των τεχνοκρατών για το νέο QE

FT: Ο Ντράγκι αγνόησε την εισήγηση των τεχνοκρατών για το νέο QE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
FT: Ο Ντράγκι αγνόησε την εισήγηση των τεχνοκρατών για το νέο QE

Μάριο Ντράγκι αγνόησε την εισήγηση της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, η οποία ήταν να μην επαναφέρει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Αυτό μεταδίδουν σήμερα οι Financial Times, επικαλούμενοι καλά πληροφορημένες πηγές, σε μία είδηση που ρίχνει ακόμη περισσότερο φως στο βαθύ ρήγμα που έχει ανοίξει στους κόλπους της κεντρικής τράπεζας.

Με τη Γερμανία να απειλείται άμεσα με ύφεση και την υπόλοιπη Ευρωζώνη να κατεβάζει ταχύτητα, ο Ντράγκι έκρινε πως χρειάζεται ένα δεύτερο «ό,τι χρειαστεί» στη μορφή όχι μόνο της μείωσης του καταθετικού επιτοκίου, αλλά και ενός δεύτερου γύρου αγοράς κρατικών ομολόγων και άλλου ενεργητικού. Το 1/3 των μελών του Δ.Σ. καταψήφισε την δεύτερη απόφαση, που πέρασε όμως κατά πλειοψηφία. Αυτό που δεν είχε γίνει γνωστό έως τώρα είναι πως όσοι διαφώνησαν με την απόφαση του προέδρου ακολούθησαν ουσιαστικά την υπόδειξη των τεχνοκρατικών της κεντρικής τράπεζας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της  βρετανικής εφημερίδας η επιτροπή νομισματικής πολιτικής, που αποτελείται από τεχνοκράτες των 19 κεντρικών τραπεζών της νομισματικής ένωσης- έστειλε επιστολή στον Ντράγκι και τα άλλα μέλη του Δ.Σ. λίγες ημέρες πριν από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, στην οποία εξέφραζε την άποψη ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν νέες αγορές ομολόγων.

Αν κα η εισήγηση της επιτροπής δεν είναι δεσμευτική, ελάχιστες είναι οι φορές κατά την οχταετή θητεία του Μάριο Ντράγκι, στην οποία το Δ.Σ. έχει πάει κόντρα σε αυτήν. Αυτό ίσως εξηγεί το γεγονός ότι οι διαφωνούντες μίλησαν δημοσίως κατά της απόφασης, ενώ η Γερμανίδα Ζαμπίνε Λάουτενσλεγκερ έφτασε έως την παραίτηση.

Υπενθυμίζετα ότι ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης θα αρχίσει τον Νοέμβριο, με αγορές ομολόγων αξίας 20 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Πηγή: www.naftemporiki.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text