Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πεμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πεμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας αποδεικνύεται η βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Το υψηλό ιδιωτικό χρέος, οι στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υφίστανται στις αγορές προϊόντων, αλλά και στην αγορά εργασίας, κρατούν σε χαμηλές ταχύτητες την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.Ετσι, λοιπόν, αν και η χώρα βγήκε τον Αύγουστο του 2018 από το μνημόνιο, η θέση της στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας υποχώρησε το 2019 κατά δύο θέσεις και βρέθηκε στην 59η θέση, από την 57η το 2018, μεταξύ 140 χωρών. (εδώ)

Μείωση 0,6% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Αυγούστου 2019 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Αυγούστου 2018, όπως ανακοίνωσε ΕΛΣΤΑΤ.Κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017 είχε σημειωθεί μείωση 0,3%.Ο εποχικά διορθωμένος Γενικός Δείκτης Βιομηχανικής Παραγωγής του μηνός Αυγούστου 2019, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2019, παρουσίασε αύξηση 0,6%. (εδώ)

Από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Σεπτεμβρίου 2019 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Σεπτεμβρίου 2018 προέκυψε μείωση 0,1% έναντι αύξησης 1,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2018 με το 2017.Ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον μήνα Σεπτέμβριο 2019, σε σύγκριση με τον Αύγουστο 2019, παρουσίασε αύξηση 2,1% έναντι αύξησης 2,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους. (εδώ)

Υπό τον ασφυκτικό κλοιό του ΣΔΟΕ βρίσκεται μεγάλη Χρηματιστηριακή που ελέγχεται για ξέπλυμα.Σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος έχει προχωρήσει και ήδη υπάρχουν ευρήματα που παραπέμπουν σε νομιμοποίηση βρώμικου χρήματος γεγονός που έχει οδηγήσει το ΣΔΟΕ σε διεύρυνση των πεδίων ελέγχου με αιτήματα συνδρομής σε εποπτικές αρχές όπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.Η υπόθεση είναι ιδιαίτερα σοβαρή τουλάχιστον με βάση τις υφιστάμενες πληροφορίες και εφ όσον ο έλεγχος του ΣΔΟΕ φτάσει σε καταγραφή ευρημάτων και επιβολή των προβλεπόμενων από την νομοθεσία αναμένεται να προκληθεί πάταγος στην αγορά. (εδώ)

Απλοποίηση των διαδικασιών και επιτάχυνση της αδειοδότησης των στρατηγικών επενδύσεων, καθορισμό πενταετιών στα Εθνικά Προγράμματα Ανάπτυξης και πιστοποίηση της υλοποίησης των επενδύσεων από ελεγκτικές εταιρείες, είναι ορισμένα από τα μέτρα πρώτης γραμμής που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων "Επενδύω στην Ελλάδα" που κατατέθηκε στη Βουλή. (εδώ)

Για "μια μεγάλη επένδυση, εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα, ύψους 611,8 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη, μπαίνει στη φάση της υλοποίησης", κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας, με αφορμή τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων (ΕΣΑΛ) όπου επιβεβαιώθηκε η έγκριση του master plan της ΟΛΠ Α.Ε. που εξετάσθηκε από την επιτροπή κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της 25ης Σεπτεμβρίου. (εδώ)

Για τις επενδύσεις σε υποδομές μίλησαν σε στρογγυλή τράπεζα του συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό, Νικόλαος Κουρέτας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, Χρήστος Βίνης, ο διευθύνων σύμβουλος της AVAX, Κωνσταντίνος Μιτζάλης, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περδικάρης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΙΝΤΡΑΚΑΤ, Πέτρος Σουρέτης, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νοτίου Ευρώπης της HILL INTERNATIONAL, Μανώλης Σιγάλας. (εδώ)

Η Τέρνα Ενεργειακή συνεχίζοντας το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα, προχωρά στην υλοποίηση νέων επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού άνω των 250 εκατ. ευρώ στην παραγωγή καθαρής ενέργειας.  Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει μέσα στο 2019 την υλοποίηση επένδυσης της τάξης των 150 εκατ. ευρώ στην περιοχή της Εύβοιας, με την κατασκευή εννέα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 121 MW. Το έργο θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.Παράλληλα, μέσω των πρόσφατων διαγωνισμών, η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ εξασφάλισε επιπλέον έργα στην Κεντρική Ελλάδα, όπου θα κατασκευαστούν νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 96,6 MW. (εδώ)

Το πράσινο φως από τις ευρωπαϊκές Αρχές για το σχέδιο "Ηρακλής" της κυβέρνησης δίνεται σε μια εξαιρετικά θετική συγκυρία, κατά την οποία η μείωση των αποδόσεων διεθνώς, προσελκύει τους επενδυτές "μανιωδώς" στα  ελληνικά assets. Θα αποτελέσει δε, το βήμα για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. (εδώ)

Τον προγραμματισμό για τη μείωση των κόκκινων δανείων επισπεύδει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, φέρνοντας ένα χρόνο πιο κοντά και συγκεκριμένα για το 2020  αντί του 2021 όπως είχε αρχικώς σχεδιαστεί, την τιτλοποίηση πακέτου στεγαστικών δανείων. Αυτό υπογραμμίζει σε δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας κ. Παύλος Μυλωνάς, εξηγώντας ότι μέσα από την κίνηση αυτή, αλλά και την ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής, η τράπεζα θα αφήσει πίσω της την περίοδο της κρίσης και θα κινηθεί ταχύτερα προς την περαιτέρω ψηφιοποίησή της. (εδώ)

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα, η ομοσπονδιακή υπηρεσία της Γερμανίας, οι εξαγωγές μειώθηκαν τον Αύγουστο 1,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,5%. Το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 18,1 δισ. ευρώ από τα 20,5 δισ. ευρώ του Ιουλίου (βάσει των αναθεωρημένων στοιχείων). Η πτώση των εξαγωγών ήταν η μεγαλύτερη από τον Απρίλιο και ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών σε πρόσφατο poll του Reuters, που έκαναν λόγο για κάμψη 1%, αλλά και πτώση των εισαγωγών κατά 0,2%, με το εμπορικό πλεόνασμα να διαμορφώνεται στα 19,1 δισ. ευρώ. (εδώ)

Ο τουρκικός στρατός άρχισε χθες Τετάρτη, όπως είχε προαναγγείλει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ευρείας κλίμακας επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία εναντίον κουρδικών δυνάμεων που είχαν συμμαχήσει με τους δυτικούς στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών, αψηφώντας τον καταιγισμό διεθνών επικρίσεων και τις αμερικανικές απειλές για την επιβολή κυρώσεων. (εδώ)

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε χθες "απογοητευμένος" εξαιτίας της αμερικανικής απόφασης να επιβληθούν επιπρόσθετοι δασμοί σε εισαγόμενα βρετανικά και ευρωπαϊκά προϊόντα κι απηύθυνε έκκληση στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να αναθεωρήσει την απόφασή του, ενημέρωσε η Ντάουνινγκ Στριτ. (εδώ)

Το ποσοστό ανεργίας στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ (Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,1% στο 5,1%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 1998 που είναι διαθέσιμα τα σχετικά στοιχεία για την περιοχή του ΟΟΣΑ. Τον Αύγουστο υπήρχαν 32,9 εκατομμύρια άνεργοι στην περιοχή του ΟΟΣΑ.Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε τον Αύγουστο κατά 0,1 της ποσοστιαίας μονάδας στο 7,4%, όσο και τον Απρίλιο του 2008, λίγο πριν τη χρηματοπιστωτική κρίση. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text