Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Με το βλέμμα σε τράπεζες και χρηματιστήριο το σχέδιο "Ηρακλής"

Με το βλέμμα σε τράπεζες και χρηματιστήριο το σχέδιο "Ηρακλής"

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με το βλέμμα σε τράπεζες και χρηματιστήριο το σχέδιο "Ηρακλής"

Της Νένας Μαλλιάρα

Να πνίξει τα φίδια των κόκκινων δανείων στο τραπεζικό σύστημα και των κακώς κειμένων στο χρηματιστήριο, θα επιχειρήσει ο "Ηρακλής" από την κούνια του.

Το σχέδιο της κυβέρνησης που πήρε χθες πανηγυρικά το πράσινο φως από την Κομισιόν θα ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις που θα κινηθούν άμεσα και παράλληλα. Η πρώτη έχει να κάνει με την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τα NPLs και τον εμπλουτισμό των εργαλείων για τη μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό. Η δεύτερη με την μεταρρυθμιστική "κάθαρση" στο χρηματιστήριο ώστε αυτό, με ισχυρούς κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας και νέα προϊόντα, να μπορέσει να προσελκύσει τους επενδυτές και να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη της Οικονομίας. Και οι δύο φάσεις του σχεδίου "Ηρακλής" αποσκοπούν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, τραπεζών – κεφαλαιαγοράς – χώρας.

Το πρώτο στοίχημα θα είναι αυτό της μείωσης των κόκκινων δανείων, με το SPV που θα αναλάβει προς πώληση NPLs των τραπεζών, ύψους 30 δισ. ευρώ, να λειτουργεί πριν από το τέλος του έτους. Ενημερώνοντας χθες τους εκπροσώπους του Τύπου για το σχέδιο "Ηρακλής" (σημειώνεται ότι οι επιμέρους άξονες του σχεδίου θα δοθούν στην δημοσιότητα από την Κομισιόν τις επόμενες ημέρες), ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, Γιώργος Ζαββός, τόνισε ότι πρόκειται για μία συστημική παρέμβαση μεγάλης εμβέλειας, ύστερα από χρόνια στασιμότητας και τοξικής άπνοιας. Όπως είπε, η επιτυχία του σχεδίου είναι ότι κατόρθωσε να "πλεύσει" μεταξύ Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, ικανοποιώντας τα θεσμικά ευρωπαϊκά ζητούμενα και των δύο πλευρών και καταφέρνοντας να κάνει την Ελλάδα την πρώτη χώρα που θα βγει να αντλήσει κεφάλαια από τις αγορές, εγγυώμενη τίτλους υψηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης από την διαβάθμιση που έχει η ίδια.

Η έλλειψη επενδυτικής βαθμίδας - εμπόδιο που υπερκέρασε ο "Ηρακλής" - είναι το στοιχείο που διαφοροποιεί το ελληνικό μοντέλο από το αντίστοιχο ιταλικό που έχει προηγηθεί. Σημειώνεται ότι το ιταλικό μοντέλο των GACS καθάρισε τις ιταλικές τράπεζες, μέσα σε τρία χρόνια, από κόκκινα δάνεια 64 δισ. ευρώ (54% των NPLs του ιταλικού τραπεζικού συστήματος), χωρίς να υπάρξει καμία κατάπτωση κρατικής εγγύησης.

Ο "Ηρακλής" θα έχει αρχική διάρκεια 18 μηνών και πρόβλεψη εξάμηνης παράτασης. Θα προβλέπει ευχέρειες συμμετοχής για τις τράπεζες, επιτρέποντάς τους να κάνουν χρήση του SPV όταν θα έχουν έτοιμες τις τιτλοποιήσεις τους. Μοναδική αυστηρή προϋπόθεση είναι να έχουν δομήσει ποιοτικά χαρτοφυλάκια προς πώληση στους επενδυτές. Όσο για το κόστος των εγγυήσεων των 9 δισ. ευρώ που θα παράσχει το Δημόσιο, θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό για τις τράπεζες (με σημερινά δεδομένα κάτω των 180 μονάδων βάσης) και η καταβολή του σταδιακή και όχι εμπροσθοβαρής.

Θα μπορέσει ο "Ηρακλής" να καθαρίσει μόνος του την κόπρο του Αυγεία; Ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας χθες στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά, επέμεινε στην αναγκαιότητα να προωθηθεί παράλληλα και η πρόταση που έχει υποβάλει για τα NPLs η ΤτΕ.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες έχουν συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) φιλόδοξους στόχους για τη μείωση του ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, στο 35% μέχρι το τέλος του 2019 και κοντά στο 20% μέχρι το τέλος του 2021. Ακόμη και αν επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι, το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών θα είναι υπερπενταπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ. Υπό το πρίσμα αυτό είναι σημαντικό να εφαρμοστούν συστημικές λύσεις, που θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ίδιες οι τράπεζες για την ταχεία βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού τους.  Στο πλαίσιο αυτό, εγκρίθηκε το σχέδιο "Ηρακλής" από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DGComp) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που στηρίζεται στο Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού (APS) μέσω παροχής κρατικής εγγύησης ύψους 9 δισ. ευρώ, στο ασφαλέστερο (senior) μερίδιο της τιτλοποίησης που θα πραγματοποιηθεί.

"Το σχήμα αυτό, που πρέπει να εξειδικευθεί μέσω του εφαρμοστικού νόμου, είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ορθή κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος. Δεδομένου όμως του μεγέθους του προβλήματος, το βήμα αυτό δεν είναι αρκετό και πρέπει σε αμέσως επόμενο στάδιο να συμπληρωθεί και από άλλα, περισσότερο ολιστικά και συστημικά σχήματα, όπως αυτό που έχουν επεξεργαστεί οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος. Ειδικότερα, και παράλληλα με την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογίας (DTC) με τρόπους συμβατούς με τους κανόνες περί κρατικής βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης", δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φέρεται ανοιχτή να συζητήσει και άλλες ρεαλιστικές λύσεις για τη μείωση των κόκκινων δανείων. "Θα εξετάσουμε με πολύ ανοιχτό πνεύμα, και έχουμε ζητήσει να μας κατατεθούν ιδέες ρεαλιστικές και εφαρμόσιμες σε σύντομο χρονικό διάστημα", είχε δηλώσει νωρίτερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Ζαββός. Έθεσε, ωστόσο, τέσσερις προϋποθέσεις για όποια λύση έρθει στο τραπέζι:

α) Να μην έχει εποπτικές επιπτώσεις, δηλαδή κόστος στα κεφάλαια των τραπεζών.

β) Να μην έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις, δηλαδή να είναι ξεκάθαρο ποιος πληρώνει και αυτός να μην είναι το Δημόσιο και ο Έλληνας φορολογούμενος.

γ) Να μην προσκρούει στους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ε.Ε., κινητοποιώντας το bail – in.

δ) Να συνίσταται στη δημιουργία ενός προϊόντος που θα αγόραζαν οι επενδυτές διότι θα είχε τα απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text