Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | ΕΚΤ: Ξεκάθαρη η πλειοψηφία υπέρ της επανέναρξης του QE

ΕΚΤ: Ξεκάθαρη η πλειοψηφία υπέρ της επανέναρξης του QE

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
ΕΚΤ: Ξεκάθαρη η πλειοψηφία υπέρ της επανέναρξης του QE

Μια ξεκάθαρη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε με την πρόταση για την επανέναρξη των αγορών περιουσιακών στοιχείων με μηνιαίο ρυθμό τα €20 δισ. σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

"Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θεωρήθηκαν ένα αναγκαίο στοιχείο του πακέτου πολιτικής, καθώς έχει αποδειχθεί από την ανάλυση της ΕΚΤ ότι είναι αποτελεσματικές στην στήριξη της δραστηριότητας και του πληθωρισμού", σημειώνεται στα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας.

Επισημαίνεται επίσης ότι "ένας αριθμός μελών θεώρησε πως τα επιχειρήματα για την επανέναρξη των αγορών δεν ήταν επαρκώς ισχυρά", με ορισμένους να εκτιμούν ότι οι αγορές "θα πρέπει να αποτελούν ένα ύστατο μέτρο το οποίο θα χρησιμοποιείται μόνο σε πιο σοβαρούς κινδύνους".

Στα πρακτικά σημειώνεται επίσης ότι "μία πολύ μεγάλη πλειοψηφία των μελών συμφώνησε με την πρόταση για μείωση του επιτοκίου στη διευκόλυνση αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%".

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξέφρασαν πάντως πολύ διαφορετικές θέσεις για την πορεία των επιτοκίων με ορισμένους να εμφανίζονται έτοιμοι να εξετάσουν μείωση του επιτοκίου κατά 20 μονάδες βάσης και άλλους να είναι αντίθετοι ακόμα και σε μια μείωση κατά 10 μονάδες βάσης  επικαλούμενοι τις αρνητικές συνέπειες από τις πρόσθεσες μειώσεις των επιτοκίων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στη συνεδρίαση της στις 12 Σεπτεμβρίου αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να μειώσει το επιτόκιο της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων κατά 10 μονάδες βάσης σε -0,50% και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,00% και το 0,25% αντιστοίχως, καθώς και την επανέναρξη των καθαρών αγορών στο πλαίσιο του προγράμματος για την αγορά στοιχείων ενεργητικού (asset purchase programme - APP) με ύψος 20 δισ. ευρώ μηνιαίως από την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text