Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Το σχέδιο της κυβέρνησης που πήρε χθες πανηγυρικά το πράσινο φως από την Κομισιόν θα ξεδιπλωθεί σε δύο φάσεις που θα κινηθούν άμεσα και παράλληλα. Η πρώτη έχει να κάνει με την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών από τα NPLs και τον εμπλουτισμό των εργαλείων για τη μείωσή τους σε μονοψήφιο ποσοστό. Η δεύτερη με την μεταρρυθμιστική "κάθαρση" στο χρηματιστήριο ώστε αυτό, με ισχυρούς κανόνες διακυβέρνησης και διαφάνειας και νέα προϊόντα, να μπορέσει να προσελκύσει τους επενδυτές και να αποτελέσει εργαλείο για την ανάπτυξη της Οικονομίας. Και οι δύο φάσεις του σχεδίου "Ηρακλής" αποσκοπούν στην ενίσχυση της αξιοπιστίας, τραπεζών – κεφαλαιαγοράς – χώρας. (εδώ)

Τη βεβαιότητα ότι ο κλάδος της Ενέργειας θα αποτελέσει έναν από τους βασικούς αναπτυξιακούς πυλώνες της χώρας τις επόμενες δεκαετίες, στηρίζοντας αποφασιστικά την  εθνική οικονομία και ενισχύοντας με θέσεις εργασίας Έλληνες επιστήμονες υψηλού επιπέδου κατάρτισης, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΛΠΕ κ. Ανδρέας Σιάμισης, αρκεί - όπως επεσήμανε - να περιοριστεί η γραφειοκρατία, να υπάρχει ξεκάθαρο κανονιστικό πλαίσιο και να διαμορφωθούν οι συνθήκες που θα διασφαλίσουν υψηλή ανταγωνιστικότητα σε όλους τους επιμέρους τομείς της οικονομίας. (εδώ)

Η έκδοση του εντόκου γραμματίου είχε "σιωπηρά” σχεδιαστεί σε συνδυασμό με την επανέκδοση του δεκαετούς ομολόγου, έτσι ώστε να "πετύχει” δύο στόχους.  Ο ένας αφορούσε στην αντικατάσταση μέρους του χρέους που έληγε με έντοκο γραμμάτιο την Τετάρτη με μακροπρόθεσμο χρέος (δεκαετές) και ο άλλος ήταν η περαιτέρω συμπίεση του κόστους εξυπηρέτησης, τόσο στο κομμάτι της αναχρηματοδότησης με το τρίμηνο έντοκο, όσο και στο κομμάτι (μεγαλύτερο) που ο στόχος ήταν να αναχρηματοδοτηθεί με την επανέκδοση του δεκαετούς του Μαρτίου. Και οι δύο στόχοι ξεπεράστηκαν, καθώς η "δίψα” της αγοράς συμπίεσε το κόστος του δεκαετούς στο 1,5%, ενώ έσπρωξε το τρίμηνο κάτω από το μηδέν. (εδώ)

Τις χαμηλότερες επενδύσεις παγκοσμίως ως ποσοστό του Α.Ε.Π. είχε το 2018 η χώρα μας (εξαιρουμένων χωρών που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή σε πτώχευση), γεγονός που είχε ως συνέπεια την υποβάθμιση του κατά κεφαλήν εισοδήματος, σε πραγματικούς όρους, σε επίπεδα χαμηλότερα από το 2000. (εδώ)

Στο 16,9% υποχώρησε το ποσοστό ανεργίας στη χώρα μας τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, έναντι του 19,1% τον Ιούλιο 2018 και του αναθεωρημένου προς τα πάνω 17,1% τον Ιούνιο 2019. Αν και το ποσοστό ανεργίας παραμένει το υψηλότερο με διαφορά, μεταξύ των 19 χωρών του ευρώ, έχει υποχωρήσει σημαντικά, πάνω από 10 μονάδες, σε σύγκριση με τα επίπεδα ρεκόρ του 2013. (εδώ)

Μικραίνει σταδιακά η διαφορά που χωρίζει τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων δανειστών για το δημοσιονομικό κενό του 2020, με τις τελευταίες πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές να μιλούν για ποσό της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ, έναντι περίπου 1 δισ. ευρώ που ήταν όταν αποχώρησαν οι αντιπροσωπείες της 4ης αξιολόγησης από την Αθήνα, στα μέσα Σεπτεμβρίου. (εδώ)

Ομόφωνα οι συστημικές τράπεζες αποφάσισαν τη μεταβίβαση της υπερχρεωμένης Forthnet στον Όμιλο Μαρινάκη αντί του ποσού των 41 εκατομμυρίων ευρώ, καταβλητέων τοις μετρητοίς, υπό την αίρεση της έγκρισης της σχετικής απόφασης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Το κούρεμα που αποδέχονται οι τράπεζες ουσιαστικά υπερβαίνει το 80% και παραδίδουν την εταιρία στο όμιλο Μαρινάκη ελεύθερη τραπεζικών βαρών. (εδώ)

Αρχές της επόμενης χρονιάς αναμένεται να αρχίσουν οι προκαταρκτικές κατασκευαστικές εργασίες στην έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπως ανάφερε, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development κατά την έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) ύψους 650 εκατ. ευρώ. Το έργο, συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, θα υλοποιηθεί σε φάσεις, με την πρώτη να έχει προϋπολογισμό της τάξης των 2 δισ. ευρώ, ο οποίος είναι σχεδόν διπλάσιος, σε σχέση με αυτόν που προβλέπει το αρχικό business plan της εισηγμένης εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων. (εδώ)

Την ανάθεση στη θυγατρική της, Σωληνουργεία Κορίνθου, της προμήθειας των σωλήνων που θα απαιτηθούν για το έργο κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Φυσικού Αερίου Ελλάδας - Βουλγαρίας, έναντι 58,2 εκατ. ευρώ, από την κοινοπραξία ICGB AD, ανακοίνωσε η Cenergy Holdings. (εδώ)

Την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας στη διαβάθμιση Α, στο πλαίσιο της επαναξιολόγησης της από την ICAP, ανακοίνωσε η Τέρνα Ενεργειακή.Οι επιχειρήσεις µε διαβάθμιση Α "χαρακτηρίζονται από τα πολύ σημαντικά οικονομικά μεγέθη τους, την ανοδική πορεία και τη σημαντική θέση τους στην αγορά", καταλήγει η Τέρνα Ενεργειακή. (εδώ)

Δικάστηκε σήμερα από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θηβών η αίτηση περί άμεσης επικύρωσης της συμφωνίας εξυγίανσης που κατέθεσε η ΒΑΡΑΓΚΗΣ ΑΒΕΠΕ. Με βάση τη συμφωνία εξυγίανσης, στην οποία συμμετέχουν κατά ποσοστό 80% οι πιστωτές της Εταιρίας, η επιχειρηματική της δραστηριότητα και το μεγαλύτερο μέρος των περιουσιακών της στοιχείων μεταφέρονται στη νεοσυσταθείσα προς τον σκοπό τούτο εταιρία με την επωνυμία "Varangis Furniture & Interiors A.E.”. Η μεταβίβαση αυτή θα υλοποιηθεί εντός 40 ημερών. (εδώ)

Περισσότερα από 2 δις ευρώ επιδιώκουν να αντλήσουν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο του 2020 οι εισηγμένες εταιρίες του FTSE 25 μέσω της έκδοσης εταιρικών ομολόγων που θα απευθύνονται είτε στο εγχώριο αποταμιευτικό κοινό είτε στους διεθνείς επενδυτές μέσω της έκδοσης διεθνών εταιρικών ομολόγων.Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι και το τέλος του 2019 αναμένεται να έχουν εκδώσει εταιρικά ομόλογα οι εξής εισηγμένες: ΟΠΑΠ, Τιτάν, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τέρνα Ενεργειακή. (εδώ)

Η εταιρία Βιοχάλκο του ομίλου Στασινόπουλου, θεωρεί ότι τώρα είναι η ώρα να ξεδιπλώσει τον σχεδιασμό του στο εγχώριο real estate, παρουσιάζοντας μάλιστα φιλόδοξα projects στην αγορά, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τονωτική ένεση για μια ολόκληρη περιοχή.Το έργο ύψους 117 εκατ. ευρώ, το οποίο ο όμιλος θέλει να εντάξει στις στρατηγικές επενδύσεις, αφορά την αξιοποίηση των παλαιών εγκαταστάσεων που πρωτολειτούργησαν το 1937. (εδώ)

Αύξηση του ανεκτέλεστου υπολοίπου έργων της σε ποσοστό άνω του 70% εξασφάλισε η «Αβαξ», μέσω της υπογραφής τριών νέων συμβάσεων έργων, όλες εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η εισηγμένη ανέλαβε τρία νέα έργα αξίας 740 εκατ. ευρώ, μέσω των οποίων το ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων αυξάνεται σε 1,8 δισ. ευρώ, ενώ, πλέον, το 85% αφορά έργα στο εξωτερικό. Τα δύο έργα είναι στον τομέα της ενέργειας και το τρίτο αφορά μια σημαντική οδοποιία. (εδώ)

Ως «θετικό βήμα» στο ταξίδι για την πλήρη εκκαθάριση των κόκκινων δανείων χαρακτηρίζει η JP Morgan την έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου Ηρακλής.Ο οίκος σημειώνει ότι εκκρεμούν οι λεπτομέρειες του σχεδιασμού καθώς και ότι η αποτελεσματικότητα θα κριθεί από την κινητοποίηση των τραπεζών και τη συμμετοχή τους. Αυτό με τη σειρά του εξαρτάται: α) από το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν ώστε να μην θεωρείται το όλο πλάνο κρατική ενίσχυση, β) το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα  και γ) τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι στην εκτέλεση του σχεδίου. (εδώ)

Μια ξεκάθαρη πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκή Κεντρικής Τράπεζας συμφώνησε με την πρόταση για την επανέναρξη των αγορών περιουσιακών στοιχείων με μηνιαίο ρυθμό τα €20 δισ. σύμφωνα με τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα."Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θεωρήθηκαν ένα αναγκαίο στοιχείο του πακέτου πολιτικής, καθώς έχει αποδειχθεί από την ανάλυση της ΕΚΤ ότι είναι αποτελεσματικές στην στήριξη της δραστηριότητας και του πληθωρισμού", σημειώνεται στα πρακτικά της κεντρικής τράπεζας. (εδώ)

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην έχει κηρήξει εμπορικό πόλεμο στην Κίνα, αλλά βάζει σταθερά στο στόχαστρο πρακτικές ντάμπινγκ του δράκου της Ασίας. Σήμερα ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλει δασμούς έως και 66,4% σε προϊόντα κινεζικών βιομηχανιών, όπως οι Zhejiang Jingu και Xingmin Intelligent Transportation Systems, τις οποίες κατηγορεί ουσιαστικά ότι λαμβάνουν παράνομες κρατικές ενισχύσεις και πωλούν στην αγορά της Ε.Ε. σε τιμές κάτω του κόστους. (εδώ)

Ανοδικά κινήθηκε ο εναρμονισμένος δείκτης καταναλωτή στη Γερμανία το Σεπτέμβριο, για να μπορεί να συγκριθεί με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.Όπως αναφέρει το Reuters, αυξήθηκε 0,9% τον Σεπτέμβριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018. Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, σε μηνιαία βάση, σημειώνουν πως ο πληθωρισμός υποχώρησε 0,1%. (εδώ)

Οι τιμές καταναλωτή παρέμειναν αμετάβλητες τον Σεπτέμβριο, καθώς μια πτώση στις τιμές ενέργειας και μεταχειρισμένων οχημάτων, διατήρησαν χαμηλότερα τις ευρύτερες πληθωριστικές πιέσεις.Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι τιμές καταναλωτή θα αυξανόταν 0,1% τον Σεπτέμβριο και οι δομικές τιμές 0,2%.Σε ετήσια βάση, ο πληθωρισμός σημείωσε άνοδο στο 1,7%, ενώ ο δομικός πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,4%.Τα χαμηλότερα του αναμενόμενου στοιχεία του Σεπτεμβρίου, έρχονται μετά από την απροσδόκητη πτώση των τιμών των επιχειρήσεων για τα αγαθά και τις υπηρεσίες τους. (εδώ)

Έκρηξη σημειώθηκε σε ιρανικό τάνκερ που ανήκει στην κρατική εταιρεία του Ιράν (NIOC) με αποτέλεσμα να ξεσπάσει πυρκαγιά στο πλοίο, το οποίο βρίσκεται κοντά στο λιμάνι της πόλης Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, μετέδωσε το πρακτορείο ISNA.Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, το περιστατικό αντιμετωπίζεται ως «τρομοκρατική ενέργεια», χωρίς ωστόσο να υπάρχουν περαιτέρω αναφορές που να υποστηρίζουν το συγκεκριμένο ισχυρισμό. (εδώ)

Ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παρότρυνε τις Η.Π.Α. και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν τη στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας στη Συρία, απειλώντας να επιτρέψει σε κύματα σύριων προσφύγων να κατευθυνθούν προς τις ευρωπαϊκές ακτές αν η χώρα του δεν λάβει την κατάλληλη υποστήριξη. (WSJ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text