Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ο αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s θα είναι ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που θα αναβαθμίσει την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ- από Β+ (αναβάθμιση μιας κλίμακας) στις 25 Οκτωβρίου 2019 με αφορμή την έγκριση του σχεδίου Ηρακλής για τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών.Μέχρι τώρα τόσο η Moody’s όσο και η Fitch απέφυγαν να αναβαθμίσουν την Ελλάδα καθώς αναμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής της ελληνικής κυβέρνησης. (εδώ)

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, στις 106,8 (από 104,4 τον Ιούλιο) μονάδες, επίπεδο υψηλότερο από το αντίστοιχο περσινό (104,5 μον.), με την βελτίωση των προσδοκιών να οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των επενδύσεων των επιχειρήσεων, τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη αγορά, καθώς και γενικότερα στην αναπτυξιακή δυναμική που διαφαίνεται τους τελευταίους μήνες, σημειώνει το ΙΟΒΕ, στο Μηνιαίο Δελτίο Ερευνών Οικονομικής Συγκυρίας στον Τομέα της Βιομηχανίας  για τον Σεπτέμβριο του 2019. (εδώ)
Δείτε το δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ εδώ.

Tεράστια βελτίωση στη διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα προϋποθέτει η αναβάθμιση της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα, τονίζει το Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία του ΣΕΒ, με αφορμή την πρόσφατη δημοσίευση της έκθεσης για την ανταγωνιστικότητα του World Economic Forum, όπου η Ελλάδα υποχώρησε κατά δύο θέσεις το 2019, σε σύγκριση με το 2018 και κατέλαβε την 59η μεταξύ 141 χωρών. Συνολικά, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 12 θέσεις από το 2015 και μετά. Το δελτίο του ΣΕΒ αναφέρει ότι εφ’ όσον πραγματοποιηθεί μια μεγάλης έκτασης προσπάθεια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η χώρα μπορεί να αναβαθμιστεί στον πίνακα του WEF κατά 17 θέσεις. (εδώ)
Δείτε το Δελτίο για την Ελληνική Οικονομία από τον ΣΕΒ εδώ.

Σε αναθεώρηση του χρονοδιαγράμματος της αποκρατικοποίησης των Ελληνικών Πετρελαίων, προχωρά η κυβέρνηση. Οι αποφάσεις για την ιδιωτικοποίηση της ελληνικής πετρελαϊκής εταιρείας, στην οποία το δημόσιο ελέγχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,5%, μετατίθενται για τους επόμενους μήνες. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, λαμβάνει θετικά μηνύματα ως προς το σύνολο των πρωτοβουλιών της στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και μιας και η πώληση των ΕΛΠΕ δεν θεωρείται διαρθρωτικό μέτρο αλλά περισσότερο εισπρακτικό, απέσπασε και τη συναίνεση των θεσμών για τη μη λήψη άμεσων αποφάσεων. (εδώ)

Η δημόσια προσφορά για το «πράσινο ομόλογο» της Τέρνα Ενεργειακή ξεκινά την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019 κι ολοκληρώνεται την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019.Η διάρκεια του ομολόγου είναι 7ετής και δεν υπάρχει δικαίωμα πρόωρης εξόφλησής του. Η έκδοση υλοποιείται μέσω δημόσιας προσφοράς και μέχρι το ποσό των 150 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, προβλέπεται η έκδοση έως 150.000 κοινών ανώνυμων άυλων ομολογιών. Το ελάχιστο ποσό εγγραφής είναι τα 1.000 ευρώ. (εδώ)

Σε χρηματιστηριακή και διοικητική δίνη βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες η MLS Πληροφορική, με την υποχώρηση της μετοχής στο Χρηματιστήριο να ξεπερνά το 55% σε διάστημα μικρότερο του μηνός και τα εταιρικά της ομόλογα να δέχονται ισχυρές πιέσεις και να κάνουν πράξεις σημαντικά κάτω από την ονομαστική τους αξία.Διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν πως θεσμικά χαρτοφυλάκια που είχαν θέσεις στη μετοχή έχουν προχωρήσει σε αθρόες ρευστοποιήσεις, ενώ ορισμένα μηδένισαν τη θέση τους. Η σχετικά περιορισμένη διασπορά (ο βασικός μέτοχος Γ. Καματάκης κατέχει το 49,1% και η αραβικών συμφερόντων MAL Holding το 5,36%), η ρηχότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, η αναιμική απορρόφηση της ζήτησης και η αρνητική φημολογία για τις προοπτικές της εισηγμένης, λειτούργησαν καταλυτικά για τη διόγκωση της πίεσης στον τίτλο και τα τρία ομόλογα (λήξεως 2020, 2022, 2024), ένα εκ των οποίων είναι το πρώτο που εισήχθη στην Εναλλακτική Αγορά του Χ.Α. (εδώ)

Εβδομάδα εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την Τουρκία αυτή που μόλις ξεκίνησε με τρία ζητήματα που αφορούν και την Ελλάδα να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς τίθενται επί τάπητος, τόσο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο σήμερα, όσο και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 και 18 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες. Στο πρώτο ζήτημα, ανήκουν τα κράτη που ζητούν σκληρή στάση κατά της Τουρκίας, όπως η Γαλλία. Μάλιστα, η Γαλλία και η Γερμανία, το περασμένο Σάββατο ανακοίνωσαν τη διακοπή εξαγωγής όπλων στην Τουρκία. (εδώ)

Η βιομηχανική παραγωγή της ευρωζώνης αυξήθηκε τον Αύγουστο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις, καθώς τα εργοστάσια επένδυσαν περισσότερο σε μηχανήματα, σε μια θετική ένδειξη για τις προοπτικές της ευρωζώνης. Η στατιστική υπηρεσία της ευρωζώνης, Eurostat, ανέφερε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση, έναντι εκτιμήσεων της αγοράς για αύξηση 0,3%. (εδώ)

Νέα σύννεφα εμφανίστηκαν πάνω από την πολυαναμενόμενη συμφωνία για έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ αφού διπλωμάτες άφησαν να εννοηθεί ότι το μπλοκ θέλει περισσότερες παραχωρήσεις από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον. Οι ίδιοι, μάλιστα, είπαν ότι μια πλήρης συμφωνία είναι απίθανη αυτή την εβδομάδα.Ύστερα από τρία χρόνια κρίσης στο Λονδίνο και επώδυνων διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, μια κρίσιμη εβδομάδα συνομιλιών της τελευταίας στιγμής θα μπορούσε να καθορίσει εάν το Brexit θα είναι συντεταγμένο, σκληρό και επίπονο ή θα καθυστερήσει ακόμα μια φορά. (εδώ)

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου ενέκρινε οριστικά τη Δευτέρα τους δασμούς των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα και αγαθά συνολικής αξίας 7,5 δισ. δολαρίων, ως αντίποινα για παράτυπες ευρωπαϊκές κρατικές ενισχύσεις στην Airbus. Η απόφαση ελήφθη στην επιτροπή διαιτησίας του ΠΟΕ, στην έδρα του στη Γενεύη. Επρόκειτο για το τελευταίο διαδικαστικό εμπόδιο πριν το δασμολογικό "πλήγμα" της Ουάσινγκτον κατά του μπλοκ των 28 χωρών, το οποίο η κυβέρνηση Τραμπ θα θέσει σε εφαρμογή στις 18 Οκτωβρίου. (εδώ)

Οι κινεζικές εξαγωγές υποχώρησαν με ταχύτερο ρυθμό τον Σεπτέμβριο, ενώ οι εισαγωγές συρρικνώθηκαν για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, υποδηλώνοντας περαιτέρω εξασθένιση της οικονομίας και υπογραμμίζοντας την ανάγκη για περισσότερη τόνωση της οικονομίας, καθώς συνεχίζεται ο αμερικανό-κινεζικός εμπορικός πόλεμος.Οι εξαγωγές τον Σεπτέμβριο υποχώρησαν 3,2% σε σχέση με το περασμένο έτος, στην μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία.Οι εισαγωγές του Σεπτεμβρίου μειώθηκαν 8,5% μετά από την πτώση κατά 5,6%, που είναι η χαμηλότερη από το Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση 5,2%. (εδώ)

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε χθες την πρώτη φάση της συμφωνίας για τον τερματισμό του εμπορικού πολέμου των ΗΠΑ με την Κίνα και ανέστειλε την επαπειλούμενη επιβολή δασμών, ωστόσο αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές δήλωσαν ότι χρειάζεται ακόμα δουλειά πριν καταστεί δυνατή μια συνολική διευθέτηση.Η διαφαινόμενη συμφωνία θα καλύπτει τη γεωργία, τα νομίσματα και κάποιες πλευρές της προστασίας πνευματικής ιδιοκτησίας και θα αποτελεί το μεγαλύτερο βήμα που έχουν κάνουν οι δύο χώρες τους τελευταίους 15 μήνες για να τερματίσουν την εκατέρωθεν επιβολή επιπρόσθετων δασμών, που προκαλεί αναταραχή στις χρηματαγορές και επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη. (εδώ)

Σοβαρό πλήγμα υπέστησαν οι φιλόδοξες προσπάθειες του Facebook Inc να εγκαθιδρύσει το Libra, ένα παγκόσμιο ψηφιακό νόμισμα, μετά την απόφαση μεγάλων εταιρειών πληρωμών, με τελευταίες τις Mastercard και Visa Inc., να εγκαταλείψουν το project.Όπως μεταδίδει το Reuters οι τελευταίες αποχωρήσεις αφήνουν το Libra χωρίς κάποια μεγάλη εταιρία πληρωμών στα μέλη του, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα μπορεί να υπολογίζεται ως ένας παγκόσμιος παίκτης που θα έπειθε τους καταναλωτές να μετατρέψουν σε Libra τα νομίσματά τους για τις συναλλαγές τους. (εδώ)

Τι θα συμβεί εάν οι μη αμερικανικές τράπεζες ξεμείνουν από αμερικανικά δολάρια; Μία γερή (και πικρή) γεύση πήραμε κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2007-2008. Και παρά τα όσα έχουν αλλάξει δέκα χρόνια μετά, το χρηματοοικονομικό σύστημα εκτός ΗΠΑ παραμένει εξαιρετικά εξαρτημένο από το δολάριο και κατά συνέπεια ευάλωτο σε ενδεχόμενη έλλειψή του. Αυτό προκύπτει από ανάλυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο και έρχεται να χτυπήσει το «καμπανάκι», καθώς πολλά στις αγορές θυμίζουν τις συνθήκες, που επικρατούσαν λίγο πριν την πιστωτική ασφυξία. (εδώ)
Δείτε την ανάλυση από ανάλυση εδώ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε σήμερα ότι "σημαντικές κυρώσεις" σε βάρος της Τουρκίας ενδέχεται να ανακοινωθούν σύντομα ως απάντηση στη στρατιωτική επιχείρηση που ξεκίνησε η Άγκυρα εναντίον κουρδικής πολιτοφυλακής στη βόρεια Συρία."Σαφώς δεν είναι πολύ αργά προκειμένου οι ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας" υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "είναι μια περίπλοκη κατάσταση", καθώς η Τουρκία είναι κράτος μέλος του ΝΑΤΟ. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text