Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Σε επιχειρήσεις και ευάλωτες ομάδες το υπερπλεόνασμα του 2019

Σε επιχειρήσεις και ευάλωτες ομάδες το υπερπλεόνασμα του 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε επιχειρήσεις και ευάλωτες ομάδες το υπερπλεόνασμα του 2019

Του Προκόπη Χατζηνικολάου

Στις Βρυξέλλες αποστέλλεται σήμερα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τα βασικά μεγέθη να παραμένουν στα ίδια επίπεδα που προβλέπει το κείμενο που κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή. Μάλιστα, θα περιλαμβάνει τις ελαφρύνσεις του 2020 ύψους 1,2 δισ. ευρώ καθώς και τις εκτιμήσεις για υπερπλεόνασμα του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αποφάσισε να ισορροπήσει την κατάσταση μοιράζοντας το επιπλέον του στόχου ποσό στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αλλά και στις επιχειρήσεις θέλοντας να δείξει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχει.

Συγκεκριμένα στη στη σελίδα 21 του προσχεδίου του προϋπολογισμού τονίζεται ότι: Στο σενάριο βάσης έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος. Ωστόσο, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το πως θα  μειωθεί ο φόρος στις επιχειρήσεις κάτι που αναμένεται να πράξει στα μέσα Νοεμβρίου με την κατάθεση του Νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζει ότι το υπερπλεόνασμα του 2019 θα ξεπεράσει τα 346 εκατ. ευρώ επιτρέποντας  στην κυβέρνηση να προχωρήσει αφενός στη στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων αφετέρου στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Οι προσδοκίες για υπέρβαση του στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος εδράζονται αφενός στην καλύτερη πορείας των εισπράξεων από τον ΦΠΑ (οι εισπράξεις είναι υψηλότερες κατά 500 εκατ. ευρώ από το στόχο) αλλά και από την ρύθμιση των 120 δόσεων που όπως όλα δείχνουν μέχρι το τέλος του έτους στα ταμεία του δημοσίου θα εισρεύσουν έσοδα περί τα 700 εκατ. ευρώ.

Πάντως στην περίπτωση που οι δανειστές εγείρουν εντάσεις για το πλεόνασμα του 2019 οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν περίπου έως τα μέσα Νοεμβρίου, ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να έχει στα χέρια της και τα στοιχεία του Οκτωβρίου αλλά και ενδείξεις για τον μήνα Νοέμβριο.

Εφόσον από τις συζητήσεις προκύψει συμφωνία των δύο πλευρών η Ε.Ε θα καταλήξει σε θετικά σχόλια για τον νέο προϋπολογισμό τόσο στην ειδική σχετική έκθεσή της όσο και στην τέταρτη έκθεση ενισχυμένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Από την πλευρά της η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου με όλες τις φοροελαφρύνσεις τόσο για το 2019 όσο και για το 2020, και εν συνεχεία στη κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Στο μεταξύ στην φθινοπωρινή σύνοδο του ΔΝΤ, την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας. Τον υπουργό Οικονομικών θα συνοδεύσει στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 17 Οκτωβρίου ο Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τα χρηματοπιστωτικά θέματα. Η ελληνική αποστολή θα πλαισιωθεί από τον Μιχάλη Ψαλιδόπουλο, που είναι ο εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ.

Στο πρόγραμμα του υπουργού περιλαμβάνονται ραντεβού με στελέχη διεθνών οργανισμών, διαχειριστές κεφαλαίων τραπεζίτες, Ευρωπαίους αξιωματούχους, εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών οίκων αλλά και με πολιτικούς. Από την ατζέντα ξεχωρίζει η συνάντηση με τη νέα γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Πηγή: www.liberal.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text