Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

"Το ελληνικό δημόσιο χρέος, που θεωρείτο ιδιαιτέρως τοξικό μόλις προ ολίγων ετών, σήμερα είναι αντικείμενο της αυξημένης ζήτησης, διότι οι επενδυτές αναζητούν σταθερά χρηματοοικονομικά προϊόντα και περιουσιακά στοιχεία (assets) σε ένα πλαίσιο παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης—που προαναγγέλλει μία πιθανή ύφεση", τονίζει η ιστοσελίδα businessinsider.it. (εδώ)

 

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2019, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 114 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 3.437 εκατ. ευρώ που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2019, για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 και ελλείμματος 1.458 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2018. Το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 4.479 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 1.467 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 2.523 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2018. (εδώ)

Αύξηση 8% στις εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων καταγράφηκε το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουλίου 2019, με την αξία των εν λόγω εξαγωγών να υπερβαίνει τα 8,7 δισ. ευρώ. Η αύξηση των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων όχι μόνο ήταν υπερδιπλάσια της συνολικής αύξησης των εξαγωγών αγαθών το ίδιο διάστημα, αλλά οι σχετικοί πρόδρομοι δείκτες, όπως ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη βιομηχανία, ενισχύθηκε περαιτέρω τον Σεπτέμβριο, με την ενίσχυση αυτή να αποδίδεται κατά κύριο λόγο στην πρόβλεψη του κλάδου για περαιτέρω αύξηση της παραγωγής τους προσεχείς μήνες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 106,8 μονάδες, από 104,5 μονάδες τον Σεπτέμβριο του 2018.(εδώ)

Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, το 2019 θα αποτελέσει ακόμα ένα δυναμικό έτος για τις αγοραπωλησίες ακινήτων εισοδήματος, καθώς εκτιμάται ότι μέχρι να εκπνεύσει το έτος θα έχουν τοποθετηθεί κεφάλαια ύψους άνω των 600 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται αναπτύξεις νέων κτιρίων και ανακατασκευές υφιστάμενων. Μάλιστα, σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, το τελικό ποσό θα εξαρτηθεί από το μέγεθος και την αξία των ακινήτων που θα «πέσουν» στην αγορά και όχι από τη ζήτηση των επενδυτών, η οποία είναι δεδομένη και ιδιαίτερα «ζωηρή». (εδώ)

Στις Βρυξέλλες αποστέλλεται σήμερα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου το προσχέδιο του προϋπολογισμού με τα βασικά μεγέθη να παραμένουν στα ίδια επίπεδα που προβλέπει το κείμενο που κατατέθηκε στην Ελληνική Βουλή. Μάλιστα, θα περιλαμβάνει τις ελαφρύνσεις του 2020 ύψους 1,2 δισ. ευρώ καθώς και τις εκτιμήσεις για υπερπλεόνασμα του 2019. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αποφάσισε να ισορροπήσει την κατάσταση μοιράζοντας το επιπλέον του στόχου ποσό στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες αλλά και στις επιχειρήσεις θέλοντας να δείξει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες που έχει. (εδώ)

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί το εύρος της απόδοσης του επιτοκίου για το πρώτο πιστοποιημένο πράσινο ομόλογο που εκδίδει η Τέρνα Ενεργειακή.Η δημόσια προσφορά του ομολόγου θα ξεκινήσει αύριο και σύμφωνα με πληροφορίες η ζήτηση ήδη είναι ενθαρρυντική και υπάρχουν θετικά μηνύματα ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί σε εξαιρετικά ανταγωνιστικά επίπεδα.Εφόσον, όπως εκτιμάται πέσει κάτω από το 3%, τότε θα οδηγήσει σε σημαντική εξοικονόμηση σε σχέση με το προηγούμενο ομόλογο της εταιρείας, που υπενθυμίζεται είχε απόδοση 3,85%. (εδώ)

Δύο σημαντικά βήματα για την άρση του αδιεξόδου στην Creta Farms –χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι μακρύς και δίχως εμπόδια ο δρόμος για τη σωτηρία της εταιρείας– έγιναν χθες. Οι πιστώτριες τράπεζες της αλλαντοβιομηχανίας προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη ζητώντας την τοποθέτηση προσωρινής «υπηρεσιακής» διοίκησης στην Creta Farms, ενώ χθες άνοιξε και το λεγόμενο data center για τους έξι ενδιαφερόμενους επενδυτές, προκειμένου να αποκτήσουν μια πιο πλήρη εικόνα για την εταιρεία και αναλόγως να προχωρήσουν στην επόμενη κίνηση, δηλαδή στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.(εδώ)

Σύμβαση εκτέλεσης έργου με την εταιρεία GMD Τουριστικές Επιχειρήσεις υπέγραψε η ΕΚΤΕΡ για την αποπεράτωση ημιτελούς Ξενοδοχείου Β' κατηγορίας και αναβάθμιση σε ξενοδοχείο 5 αστέρων 57 κλινών στη θέση Βάθη Λιμένος Θάσου.Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε €5.518.000,00 συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. (εδώ)

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωπος του Ιταλού εφοπλιστή είχε συνάντηση με τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς και έκανε διερευνητική συζήτηση  για το εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις να αγοράσει ο Όμιλος την ΑΝΕΚ. Το τίμημα σε πρώτη φάση θεωρήθηκε υψηλό και η συζήτηση έμεινε εκεί χωρίς όμως να αποκλειστούν οι εκπλήξεις στην πορεία. (εδώ)

Στην υιοθέτηση μέτρων κεφαλαιακών ενίσχυσης της Ημιθέα ΑΕ, εταιρείας που ελέγχει το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, ως αποκλειστικός μέτοχος και μεγαλοπιστωτής της προκειμένου να διευκολύνει το αποτέλεσμα της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας πώλησης.Σημειώνεται ότι η Πειραιώς έχει προαναγγείλει ότι θα ξεκινήσει ως το τέλος του τρέχοντος έτους νέα διαγωνιστική διαδικασία για την πώληση της Ημιθέα ΑΕ. (εδώ)

Σε «ρυθμό» ΔΝΤ κινούνται τόσο η κυβέρνηση όσο και οι ελληνικές τράπεζες την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ μια σειρά από επενδυτικές συναντήσεις θα πλαισιώσουν τις επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη, όπως και των διοικήσεων κάποιων τραπεζών, καθώς τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν μεταβεί επίσης στην Ουάσιγκτον για τη σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. (εδώ)

Σε μίνι άλμα οδήγησαν τη στερλίνα έναντι του δολαρίου οι δηλώσεις του επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ περί πιθανότητας επίτευξης συμφωνίας με το Λονδίνο ακόμη και εντός της εβδομάδας."Οι ομάδες μας εργάζονται σκληρά, η δουλειά άρχισε εκ νέου σήμερα, εργαστήκαμε πολύ εντατικά και το σαββατοκύριακο, καθώς, ακόμη και αν η συμφωνία θα είναι δύσκολη, για να είμαι ειλικρινής, είναι ακόμη πιθανό να επιτευχθεί εντός της εβδομάδας, ακόμη κι αν η επίτευξη συμφωνίας ήταν δύσκολη και με τον καιρό γινόταν όλο και δυσκολότερη", σημείωσε. (εδώ)

Την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών και πλέον ετών κατέγραψαν οι τιμές παραγωγού στην Κίνα τον Σεπτέμβριο.Ο δείκτης τιμών παραγωγού, υποχώρησε 1,2% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία NBS. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2016, αλλά αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. (εδώ)

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης στοχευμένες κυρώσεις σε τρεις υπουργούς της Τουρκίας με εκτελεστικό διάταγμα που υπεγράφη από τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αξίωσε η Άγκυρα να "τερματίσει αμέσως την επίθεσή της" εναντίον των Κούρδων στη βορειοανατολική Συρία, γνωστοποίησε η αμερικανική κυβέρνηση. (εδώ)

Έτοιμη να συμμετάσχει στην κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Σαουδική Αραβία, σε συνεργασία με εταιρείες από τις ΗΠΑ την Ευρώπη και την Ασία, είναι η ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Rosatom, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Rosatom Αλεξέι Λιχατσόφ. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text