Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Τι προβληματίζει τους επενδυτές

Τι προβληματίζει τους επενδυτές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι προβληματίζει τους επενδυτές

Τις προηγούμενες οκτώ εβδομάδες συνάντησα μεγάλο αριθμό θεσμικών επενδυτών στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Παρά τις πολύ διαφορετικές απόψεις που έχουν οι πελάτες μας, προέκυψαν ορισμένα βασικά θέματα κατά τις συζητήσεις μας. Η διάθεση των περισσότερων πελατών μας φαίνεται πως ήταν αρκετά καλύτερη απ’ όσο θα υπέθετε κανείς με βάση τα υπάρχοντα άσχημα δεδομένα για την οικονομία. Τα ρίσκα που απειλούν την ανάπτυξη και τις αγορές εξακολούθησαν να είναι βασικό θέμα των συζητήσεών μας.

Ωστόσο, δεχτήκαμε πολύ λιγότερες ερωτήσεις περί ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας το 2020 απ’ ό,τι ένα χρόνο πριν. Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, που ποικίλλουν, από τις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα μέχρι το Brexit και τις γεωπολιτικές απειλές. Η εξέλιξη που θα αποτελέσει σημείο καμπής και που θα θέσει τέλος στην οικονομική επιβράδυνση που προκαλείται από τη μεταποίηση και θα ενισχύσει τις αγορές μετοχών είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο. Δεν θα αρκέσουν από μόνα τους ούτε περαιτέρω μέτρα ενίσχυσης της κινεζικής οικονομίας, ούτε η περιορισμένη δημοσιονομική επέκταση στη Γερμανία/Ευρωζώνη, ούτε νέα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας από τις κεντρικές τράπεζες. Οι περισσότεροι πελάτες μας φαίνεται πως συμφωνούν ότι περαιτέρω κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου αποτελεί τη σημαντικότερη, μεμονωμένη, απειλή για την παγκόσμια οικονομία το 2020, αλλά και πως ο Ντόναλντ Τραμπ πιθανότατα θα επιδιώξει την αποκλιμάκωση το 2020 ενόψει των προεδρικών εκλογών. Λίγοι πελάτες μας φαίνονται έτοιμοι να αυξήσουν τις θέσεις τους σε ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία και μόνο η μειοψηφία βλέπει σοβαρές προοπτικές για τις ευρωπαϊκές αγορές σε αυτό το στάδιο. Οι περισσότεροι θεωρούν επίσης πως, παρά την επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, η Κίνα δεν πρόκειται να επιβαρύνει σημαντικά την παγκόσμια ανάπτυξη το 2020.

Αντιθέτως, τα μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έχει λάβει θα αρκέσουν ώστε να αποτρέψουν μια πραγματική κινεζική κρίση. Λίγοι πελάτες μας φαίνεται να ανησυχούν σήμερα για την Ιταλία. Αν και η χώρα δεν έχει επιλύσει τα βαθιά, χρόνια προβλήματά της, είναι πιθανό να συνεχίσει να προχωράει διαθέτοντας μια αξιοσέβαστη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση. Αντιθέτως, κεντρικό θέμα συζήτησης σχετικά με την Ευρωζώνη ήταν οι πιθανότητες να ακολουθήσει η Γερμανία επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Αποψή μου εξακολουθεί να είναι πως η Γερμανία θα συνεχίσει να εφαρμόζει με αργό ρυθμό μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, ενδεχομένως αυξάνοντάς τα λίγο μόλις επιβεβαιωθεί πως η οικονομία βρίσκεται σε ήπια ύφεση. Ωστόσο η Γερμανία δεν πρόκειται να προχωρήσει σε σοβαρή δημοσιονομική επέκταση, που να αποτελέσει σημείο καμπής για την Ευρωζώνη. Τέλος, σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν το κατά πόσο θα γίνει ή όχι πρωθυπουργός της Βρετανίας ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν.

* Ο κ. Holger Schmieding είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text