Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μικτή εικόνα για την αναπτυξιακή προοπτική της Ελλάδος διατηρεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στη νέα του έκθεση World Economic Outlook η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Από τη μία πλευρά βλέπει επιτάχυνση του ΑΕΠ έως το τέλος του έτους (ανάπτυξη στο 3% το τέταρτο τρίμηνο από 1,5% το πρώτο εξάμηνο), με αποτέλεσμα να εκτιμά ότι επιβεβαιώνεται ο στόχος της κυβέρνησης για ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ φέτος κατά 2%.Για το 2020 το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία αναπτυχθεί κατά μέσο όρο με ρυθμό 2,2%. (εδώ)

Δείτε το World Economic Outlook - Οκτώβριος 2019 εδώ.

Αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (δείτε εδώ), το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,7% του ΑΕΠ εφέτος και 3,6% του ΑΕΠ το 2020, συμπεριλαμβανομένου του πακέτου των μέτρων, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση. Οι προβλέψεις είναι ουσιαστικά ίδιες με εκείνες του προσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, και, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αποτίμηση των ευρωπαϊκών θεσμών συμφωνεί με αυτές. Η τελική αποτίμηση της Κομισιόν θα ανακοινωθεί στις 20 Νοεμβρίου. (εδώ)

Δεκατρία χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων Reds ξεκίνησε έναν γραφειοκρατικό μαραθώνιο δίχως σημείο τερματισμού για την υλοποίηση της μικτής χρήσης ανάπτυξης Cambas project. Πλέον, η επένδυση, ύψους 220 εκατ. ευρώ, βρίσκεται "στα τελευταία 100 μέτρα του πολυετούς μαραθωνίου”, όπως αναφέρουν πηγές της Reds. Κι αυτό μετά από την έγκριση της Πολεοδοµικής Μελέτης της Περιοχής Οργανωµένης Ανάπτυξης Παραγωγικών Δραστηριοτήτων τριτογενούς τομέα στην Κάντζα Παλλήνης και την επικύρωση καθορισµού οριογραµµών ρεµάτων από το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων. (εδώ)

Στις 15/10/2019, στην Γενική Συνέλευση της Quest Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία εγκρίθηκε η επιστροφή κεφαλαίου €0,14 ανά μετοχή με καταβολή μετρητών, ύστερα από την μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με μείωση της ονομαστικής αξίας των μετοχών κατά €0,14 ανά μετοχή. Το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρίας διαμορφώνεται στα  €1.429.635,84 και διαιρείται με 35.740.896 άυλες κοινές ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας €0,04 η κάθε μια. (εδώ)

Σημαντική βελτίωση πωλήσεων και κερδοφορίας κατέγραψε στο σύνολο της οικονομικής χρήσης που έληξε στις 30/6/2019 ο όμιλος Jumbo, με τη διοίκηση να εισηγείται μάλιστα τη διανομή αυξημένου μερίσματος €0,47 (μεικτό).Ειδικότερα, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 7,82% στα €812,18 εκατ. σε σύγκριση με τα €753,3 εκατ. το α’ εξάμηνο 2018.Τα κέρδη του Ομίλου ανήλθαν σε €162,87 εκατ. από €151,10 εκατ. πέρυσι, αυξημένα κατά 7,79%, ενώ το μικτό κέρδος ανήλθε σε €423,85 εκατ.  από €395,15 εκατ. κατά την προηγούμενη οικονομική χρήση.Το EBITDA σε επίπεδο Ομίλου ανήλθαν σε €238,18 εκατ. έναντι €223,59 εκατ. το προηγούμενο 12μηνο. (εδώ)

«Εκτιμώ ότι είναι εποχή για επενδύσεις, λόγω της γενικότερης φιλοεπενδυτικής αύρας που υπάρχει πλέον στην ατμόσφαιρα αλλά και εξαιτίας του χαμηλού κόστους του χρήματος». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Quest Holdings (και του ΣΕΒ) Θεόδωρος Φέσσας.Ειδικότερα για την εισηγμένη, αυτή την περίοδο σημαντικές επενδύσεις υλοποιούνται στον χώρο των ταχυμεταφορών (το νέο κέντρο διανομής της ACS στο Αιγάλεω αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί στις αρχές του έτους 2021), στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ήδη μέσα στη χρονιά έχει διπλασιαστεί η παραγωγική δυναμικότητα του ομίλου στο συγκεκριμένο μέτωπο), ενώ με ενδιαφέρον εξετάζεται και η αγορά των λευκών ηλεκτρικών συσκευών. (εδώ)

Με το δημοσιονομικό κενό του 2020 να έχει  «κλείσει» και τις εκκρεμότητες στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς να έχουν περιοριστεί, ξεκλειδώνει τελικά η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 139 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις, η οποία έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Δεν είναι γνωστό ακόμη ποια μορφή θα λάβει η «ένεση» αυτή, αν θα πρόκειται δηλαδή για φορο- ελάφρυνση ή κάτι άλλο, που θα έρθει να δώσει ανάσες στο επιχειρείν ή με ποια κριτήρια θα χορηγηθεί.  Το υπουργείο Οικονομικών ζυγίζει διάφορα σενάρια. Όπως είπε ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, θα διευκρινιστεί η μορφή της ενίσχυσης μέσα στις επόμενες ημέρες. (εδώ)

Χαμηλότερα από ό,τι αναμενόταν διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, σε μια υπενθύμιση του πόσο μακριά βρίσκεται η ΕΚΤ από την επίτευξη του βασικού στόχου της, την ώρα που ξεκινάει νέο κύμα μέτρων τόνωσης.Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν 0,8% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αλλά πολύ χαμηλότερα από τον στόχο της ΕΚΤ.Οι αρχικές εκτιμήσεις που εκδόθηκαν την 1η Οκτωβρίου, έκαναν λόγο για 0,9%. (εδώ)

Στα €14,7 δισ. διαμορφώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρωζώνης τον Αύγουστο από €11,9 δισ. τον Αύγουστο του 2018, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat. Ειδικότερα, οι εξαγωγές της Ευρωζώνης διαμορφώθηκαν σε €177,4 δισ. μειωμένες κατά 2,2% σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018 (€181,4 δισ.), ενώ οι εισαγωγές διαμορφώθηκαν σε €162,6 δισ. μειωμένες κατά 4,1% από τον Αύγουστο του 2018 (€169,5 δισ.), σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας.Το εμπόριο εντός της Ευρωζώνης υποχώρησε 5,6% από τον Αύγουστο του 2018 στα €133,7 δισ. (εδώ)

Σταθερός παρέμεινε ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Σεπτέμβριο, καθώς η χαμηλή αύξηση των τιμών για καύσιμα και αυτοκίνητα, αντισταθμίζει τις μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές επίπλων και ξενοδοχείων.Η στατιστική υπηρεσία ONS ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 1,7% σε ετήσια βάση τον περασμένο μήνα, όπως και τον Αύγουστο.Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει στόχο ο πληθωρισμός να παραμένει στο 2%. (εδώ)

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη, επισημαίνοντας ότι οι υψηλότεροι δασμοί από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη έχουν επιβαρύνει την μεταποιητική δραστηριότητα και το διεθνές εμπόριο.Ειδικότερα, το ΔΝΤ αναμένει πλέον η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνει από το 3,6% του 2018 στο 3% αυτό το έτος, που αποτελεί τον χαμηλότερο ρυθμό από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008. (εδώ)

Οι κυρώσεις που είχε επιβάλει πέρσι η Ουάσιγκτον στην Άγκυρα -με άλλη αφορμή βέβαια (υπόθεση πάστορα Μπράνσον)- είχε προκαλέσει βαθιά νομισματική κρίση στην Τουρκία. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν τα τελευταία 24ωρα όμως, όπως η αύξηση των τιμωρητικών δασμών σε εισαγόμενο χάλυβα ή η διακοπή των διαπραγματεύσεων με αντικείμενο διμερή εμπορική συμφωνία, δεν είχαν τόσο μεγάλο αντίκτυπο. Σύμφωνα με αναλυτές, αυτό οφείλεται καταρχήν στο γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν αυτή τη φορά πολύ πιο προσεκτική και συγκρατημένη όσον αφορά το εύρος των κυρώσεων. (εδώ)

Μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, ήρθε η σειρά του οίκου Moody's σήμερα να χτυπήσει ηχηρό καμπανάκι, προειδοποιώντας για «ανησυχητικά υψηλές» πιθανότητες μίας παγκόσμιας ύφεσης μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες.«Πιστεύω ότι οι κίνδυνοι είναι εξαιρετικά υψηλοί και εάν κάτι δεν ακολουθήσει πιστά το σενάριο, θα έχουμε ύφεση» ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του Moody's, Μαρκ Ζάντι, προσθέτοντας: «Ακόμη και εάν δεν έχουμε ύφεση μέσα στους επόμενους μήνες, πιστεύω ότι είναι αρκετά ξεκάθαρο πως θα έχουμε μία πολύ πιο αδύναμη οικονομία». (εδώ)

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας και οι εξελίξεις που αναμένονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναφορικά τον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών έχουν δώσει ώθηση στο πετρέλαιο καθώς μια συμφωνία δείχνει τελικά να είναι πιθανή παρά τις αναστολές των διεθνών αναλυτών. Μία ακόμη συμφωνία, εκείνη για το Brexit συγκρατεί επίσης τις τιμές του «μαύρου χρυσού», ο οποίος αν και σημειώνει μικρή πτώση το πρωί της Τετάρτης δεν δείχνει να κινδυνεύει από απότομα «σκαπανεβάσματα». (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text