Αρχική | Χ&Α | Χ&Α - Επικαιρότητα | Κίνηση σταθεροποίησης σε ένα υψηλότερο επίπεδο για τη μετοχή του ΟΤΕ;

Κίνηση σταθεροποίησης σε ένα υψηλότερο επίπεδο για τη μετοχή του ΟΤΕ;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η μετοχή του ΟΤΕ, τουλάχιστον από τότε που αποκτήθηκε από τη Deutsche Telekom, χαρακτηρίζεται από την αργή, πλην όμως σταθερή κίνησή της. Μάλιστα -όπως θα δείξουμε και σε άρθρο του επόμενου τεύχους, η κίνησή της και η όλη μετοχική συμπεριφορά, ομοιάζει πάρα πολύ με αυτή της μητρική της (σημειώνουμε ότι είναι σύνηθες, στις χρηματιστηριακές αγορές όλου του κόσμου, η κίνηση μίας θυγατρικής να είναι σχεδόν όμοια με την κίνηση της μητρικής – στο άρθρο του επόμενου τεύχους θα συμπεριλάβουμε και την κίνηση και μετοχική συμπεριφορά της Coca Cola Co (αμερικανική) σε σχέση με την Coca Cola HBC (ελληνική)).

Κατά τη χθεσινή και τη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή του ΟΤΕ έφθασε σε νέα υψηλά 5,5 ετών (από παραδρομή χθες αναφέραμε ότι επρόκειτο για υψηλά 10,5 ετών). Τί συνέβη; Δεν υπάρχει κάτι “κρυφό”. Από την ειδησεογραφία διαβάζουμε ότι, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Telekom είχε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη (δείτε εδώ). Όπως διαβάζουμε “στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, βρέθηκε το επενδυτικό σχέδιο του ομίλου ΟΤΕ και εξετάστηκε η δυνητική συνεισφορά της DT στα σχέδια της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, που αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον πρωθυπουργό”. Τί δείχνει αυτή η εξέλιξη; Ότι, ο ΟΤΕ θα πρωταγωνιστήσει σε μία σειρά έργων στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και μάλιστα, στη δράση του αυτή θα έχει και την κυβερνητική υποστήριξη και εύνοια. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία θετική εξέλιξη.

Παράλληλα όμως, χθες, η Optima Bank (εταιρία παροχής επενδυτικών υπηρεσιών και μέλος του Χρηματιστηρίου της Αθήνας), χθες (15/10/2019) κυκλοφόρησε ανάλυση, σύμφωνα με την οποία:

  • Αυξάνει σε €16,2 από €13,0 προηγουμένως, την “τιμή-στόχο της μετοχής του ΟΤΕ και προβάλλει σύσταση “buy”.
  • Η εταιρεία θα επιτύχει ισχυρές ταμειακές ροές λόγω των καλύτερων λειτουργικών κερδών και των χαμηλότερων δαπανών για τόκους.
  • Σύμφωνα με τους αναλυτές της Optima Bank, η τιμή της μετοχής του ΟΤΕ είναι ελκυστική σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνιακές εταιρείες.
  • Για το 2019, ο ΟΤΕ προβλέπεται να μοιράσει μέρισμα 0,64 ευρώ ανά μετοχή (μερισματική απόδοση 4,8%), το οποίο θα αυξηθεί στα 0,73 ευρώ ανά μετοχή το 2020. Σε περίπτωση που πουληθεί η ρουμανική θυγατρική τότε μπορεί να υπάρξει έκτακτο μέρισμα 1 ευρώ ανά μετοχή εντός του 2020.

Σημειώνεται ότι, η μετοχή του ΟΤΕ επηρεάζει το Γενικό Δείκτη περισσότερο και από την Coca Cola HBC, παρ’ ότι υπολείπεται σε αποτίμηση αυτής. Ο λόγος είναι ότι η στάθμιση που κάνει η ΕΧΑΕ βάζει και στοιχεία όπως η εμπορευσιμότητα, το free float κ.α.

Πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι, η μετοχή κατά τη διάρκεια της παρουσίας της στο Χρηματιστήριο (από το 1996) έχει σημειώσει μεγάλες διακυμάνσεις. Τρία χρόνια μετά την εισαγωγή της (είχε εισαχθεί στις 4.000 δραχμές ή €11,74) έφθασε στα €32,47 στις 6/3/2000, για να υποχωρήσει στη συνέχεια (κατά την πτώση του 2003) στα €8,40 στις 31/3/2003. Στα επόμενα (θετικά) χρόνια, ακολούθησε άνοδος έως τα €26,98 (12/10/2007). Σημείωσε το εντυπωσιακό χαμηλό της περιόδου της κρίσης, στις 5/6/2012, στα €1,13! Κινήθηκε στα €13,18 στις 12/3/2014 για να υποχωρήσει στις 11/2/2016 (δηλαδή τις ημέρες που είχε σημειωθεί το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών) στα €6,45. Βεβαίως, καθώς διαβάζουμε για τις διακυμάνσεις του παρελθόντος, θα πρέπει να έχουμε υπ' όψη μας το “ταραγμένο” παρελθόν της χώρας, αλλά και της ίδιας της εταιρίας, κατά τη διαδικασία αποκρατικοποίησής της.

Δείτε το διαδραστικό διάγραμμα της μετοχής του ΟΤΕ (εδώ).

Από τότε ακολουθεί μία ανοδική πορεία, με διακυμάνσεις μικρότερες του Γενικού Δείκτη. Παράλληλα όμως, η διοικητική και η οικονομική κατάσταση της εταιρίας έχει σταθεροποιηθεί, επιτυγχάνει σταθερά θετικές ταμειακές ροές (δείτε οικονομικά στοιχεία) και δίνει ικανοποιητικό μέρισμα (δείτε τον πίνακα επενεπένδυσης του μερίσματος που είχαμε παρουσιάσει στο τεύχος 207 – η τιμή αποτίμησης αναφέρεται στις 13/9/2019). Είναι λίγες οι μετοχές που έχουν απομείνει οι οποίες πληρούν επενδυτικά κριτήρια μεγάλων ή και ξένων επενδυτών. Υπό κανονικές συνθήκες, η μετοχή δε δείχνει να παρουσιάζει κάποιο κίνδυνο. Ουδέν είναι ακόμη γνωστό από τα όσα συζήτησε η διοίκηση του ΟΤΕ και τις μητρικής της με τους κυβερνητικούς παράγοντες, όμως είναι σαφές ότι η εταιρία ίσως είναι από τις μόνες που μπορούν να συνδράμουν το κράτος στην προσπάθεια του τεχνολογικού εκσυχρονισμού του.

Εκτιμούμε ότι και στο επόμενο διάστημα θα εκδίδονται αντίστοιχες μελέτες και αναλύσεις, οι οποίες θα συμβάλλουν στη βελτίωση της πορείας της μετοχής. Αναθεωρούμε την επενδυτική μας άποψη, από “ουδέτερη” σε “θετική” (εδώ και εδώ).

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text