Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Πράσινο φως από Κομισιόν στον προϋπολογισμό του 2020

Πράσινο φως από Κομισιόν στον προϋπολογισμό του 2020

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πράσινο φως από Κομισιόν στον προϋπολογισμό του 2020

Της Ειρήνης Χρυσολωρά και της Ελένης Βαρβιτσιώτη

Μικρές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή περιλαμβάνει το κείμενο του προσχεδίου που υπεβλήθη προχθές στην Κομισιόν, αλλά, όπως φαίνεται, εξασφαλίζει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες.

Το προσχέδιο, εξάλλου, ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξει εφάπαξ φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων φέτος, με μείωση κατά 5% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος, επιβεβαιώνοντας το χθεσινό δημοσίευμα της «Κ».

Οπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί κανόνες να επιτευχθούν.

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν εκτενώς συζητήσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020 στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί κανόνες θα επιτευχθούν. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του εκπροσώπου.

Ολα τα μέτρα των φορολογικών ελαφρύνσεων και κοινωνικών παρεμβάσεων των 1,2 δισ. περιλαμβάνονται στο προσχέδιο που πήρε στα χέρια της η Κομισιόν, ενώ διατηρείται η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 2,8% μετά τις παρεμβάσεις. Τα μέτρα αναμένεται να συνεισφέρουν 0,5 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη, αναφέρεται. Εκτιμάται, επίσης, ότι θα συνεισφέρουν σε αύξηση 1,8% του διαθέσιμου εισοδήματος, σύμφωνα με τον σχετικό πίνακα που περιλαμβάνει το κείμενο  με τις προδιαγραφές της Κομισιόν. Επίσης, ο προϋπολογισμός προβλέπεται να επιφέρει ελαφρά μείωση ανισότητας στην κατανομή του εισοδήματος σε σχέση με το 2019, με βάση του σχετικούς δείκτες (-0,06 στον δείκτη Gini έως -0,10 στον δείκτη Atkinson 0.25), καθώς και βελτίωση στους δείκτες φτώχειας.

Μικρές αλλαγές υπάρχουν στην ποσοτικοποίηση του μέτρου για τη μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από 28% στο 24% (εκτιμάται ότι θα κοστίσει στον προϋπολογισμό 541 εκατ. ευρώ αντί των 566 εκατ. ευρώ του αρχικού προσχεδίου) και στην αντίστοιχη μείωση του φορολογικού συντελεστή των μερισμάτων από το 10% στο 5% (το κόστος του τοποθετείται στα 75 εκατ. ευρώ αντί των 69 εκατ. ευρώ της αρχικής εκτίμησης).

Τα αντίμετρα

Απαράλλακτα διατηρούνται και τα αντίμετρα για την αντιστάθμιση του κόστους των φοροελαφρύνσεων, αν και «ψαλιδίστηκε» σημαντικά η πρόβλεψη για την απόδοση της επέκτασης των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Συγκεκριμένα, αντί για αύξηση εσόδων 642 εκατ. ευρώ, εκτιμάται πλέον ότι θα αποδώσει 557 εκατ. ευρώ, 85 εκατ. ευρώ λιγότερα. Επίσης, αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από τα 80 εκατ. ευρώ στα 50 εκατ. ευρώ, η πρόβλεψη για την εξοικονόμηση από την επισκόπηση δαπανών. Από την άλλη, προστέθηκε μια νέα πηγή αύξησης εσόδων, το διαδικτυακό στοίχημα, που αναμένεται να αποδώσει 73 εκατ. ευρώ. Η πρόβλεψη για το πρωτογενές πλεόνασμα στρογγυλοποιήθηκε στο 3,7% του ΑΕΠ φέτος από 3,68% του προσχεδίου και στο 3,6% για το 2020 από το 3,56%του προσχεδίου.

Για το ενδεχόμενο κόστος από τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει ότι θα καλυφθεί από τις πιστώσεις του υπουργείου Εργασίας. Εξάλλου, επισημαίνει ότι η αρχική επίπτωση της αύξησης του κατώτατου μισθού στην απασχόληση ήταν περιορισμένη, αλλά η παρακολούθηση πρέπει να συνεχιστεί, καθώς θα μπορούσαν να ανακύψουν δευτερογενείς αρνητικές συνέπειες.

Το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει από το 173,3% του ΑΕΠ φέτος στο 167,8% το 2020.

Μέχρι τις 30 Νοεμβρίου, η Επιτροπή θα έχει παρουσιάσει την γνωμοδότησή της για όλα τα προσχέδια των προϋπολογισμών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, όπως καθορίζει ο κανονισμός. Για την Ελλάδα προβλέπεται να παρουσιαστεί ταυτόχρονα (στις 20 Νοεμβρίου) και η έκθεση για την 4η αξιολόγηση των θεσμών.

Χαμηλότερο πλεόνασμα βλέπει το ΔΝΤ

Κάτω από τον πήχυ του 3,5% του ΑΕΠ βλέπει το ΔΝΤ να περνάει η Ελλάδα στο πρωτογενές πλεόνασμα τόσο φέτος όσο και τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με το Fiscal Monitor, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Ταμείου. Συγκεκριμένα, εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι φέτος 3,3% του ΑΕΠ, για να υποχωρήσει το 2020 στο 2,6% του ΑΕΠ, στο 2,5% του ΑΕΠ το 2021 και το 2022, στο 2,3% του ΑΕΠ το 2023 και στο 2% του ΑΕΠ το 2024. Αυτό την ώρα που η κυβέρνηση προβλέπει –και η Κομισιόν φαίνεται να συμφωνεί– ότι θα επιτύχει φέτος πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ και το 2020 3,6% του ΑΕΠ και ενώ στο 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου υπάρχει υπέρβαση του στόχου του προϋπολογισμού κατά 3 δισ. ευρώ. Οσον αφορά το δημόσιο χρέος, πάντως, προβλέπει σημαντική μείωση από 176,6% του ΑΕΠ φέτος σε 154,1% του ΑΕΠ το 2024. Η πρόβλεψη της κυβέρνησης είναι ότι θα μειωθεί από 173,3% του ΑΕΠ φέτος σε 167,8% το 2020.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text