Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Μικρές αλλαγές σε σχέση με το προσχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε στις 7 Οκτωβρίου στη Βουλή περιλαμβάνει το κείμενο του προσχεδίου που υπεβλήθη προχθές στην Κομισιόν, αλλά, όπως φαίνεται, εξασφαλίζει το πράσινο φως από τις Βρυξέλλες. Το προσχέδιο, εξάλλου, ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρξει εφάπαξ φορολογική ελάφρυνση των επιχειρήσεων φέτος, με μείωση κατά 5% της προκαταβολής του φόρου εισοδήματος.Όπως δήλωσε χθες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το προσχέδιο του προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, έτσι ώστε οι συμφωνημένοι δημοσιονομικοί κανόνες να επιτευχθούν. (εδώ)

Προβληματισμό εκφράζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για τη μακρο-εικόνα της ελληνικής οικονομίας, ενώ τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες της Συνομοσπονδίας και όσον αφορά την αρνητική επίδραση της γενικευμένης αβεβαιότητας στις προσπάθειες προσέλκυσης επενδυτικών κεφαλαίων στη χώρα μας. Το Ινστιτούτο εγκαινίασε μια νέα έκδοση, που θα δημοσιεύεται κάθε δίμηνο, και στο πρώτο του δελτίο αμφισβητεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020, εκτιμώντας πως «αγνοεί επιδεικτικά τις δυσμενείς εξελίξεις στην ελληνική, την ευρωπαϊκή και την παγκόσμια οικονομία».(εδώ)
Δείτε το δελτίο οικονομικών εξελίξεων του ΙΝΕ ΓΣΕΕ εδώ.

Η έκθεση για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα του Οκτωβρίου 2019 εντοπίζει τις σημερινές βασικές αδυναμίες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπως η αύξηση των επιβαρύνσεων του εταιρικού χρέους, τα αυξημένα περιουσιακά στοιχεία των θεσμικών επενδυτών που είναι κυρίως επικίνδυνα και μη ρευστοποιήσιμα και η αυξημένη εξάρτηση από τον εξωτερικό δανεισμό από τις αναδυόμενες οικονομίες. Η έκθεση προτείνει στους φορείς χάραξης πολιτικής να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους μέσω αυστηρότερης εποπτείας στα οικονομικά μεγέθη αλλά και στις εταιρίες καθώς και την εφαρμογή συνετών πρακτικών διαχείρισης του δημοσίου χρέους. (εδώ)

Η CNL Capital υπολογίζει και δημοσιοποιεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του εκάστοτε μηνός την εσωτερική αξία της μετοχής της, κατά την τελευταία ημερολογιακή ημέρα του προηγούμενου μήνα.Η εσωτερική αξία μετοχής για την 30η Σεπτεμβρίου 2019 ανήλθε σε 10,66 ευρώ.Σημειώνουμε ότι τα παρεχόμενα στοιχεία δεν είναι ελεγμένα από ορκωτό ελεγκτή-λογιστή. (εδώ)

Την εκτίμηση ότι ο δρόμος της επίτευξης υψηλών ρυθμών ανάπτυξης είναι μακρύς και με δυσκολίες που έχουν υποεκτιμηθεί, διατύπωσε ο Απόστολος Βακάκης, επικεφαλής της JUMBO, στο πλαίσιο της ετήσιας ενημέρωσης στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.Ο ιδρυτής, βασικός μέτοχος και διοικητικός ηγέτης της γνωστής αλυσίδας εξέφρασε την άποψη πως απαιτούνται τολμηρές αποφάσεις για να επιλυθούν τα δομικά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. "Οι αγκυλώσεις είναι τέτοιες που χρειάζονται σημαντικές παρεμβάσεις”, απάντησε σε σχετική ερώτηση. (εδώ)

Η Viohalco ανακοινώνει ότι την 15η Οκτωβρίου 2019 εγκρίθηκε η σύσταση της Noval Property, ως ανώνυμης εταιρίας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ).Η Noval Property συστάθηκε μέσω της συγχώνευσης της Noval AE και της Βετ ΑΕ, με παράλληλη και ταυτόχρονη εισφορά ακινήτων εις είδος από έτερες συνδεδεμένες των συγχωνευόμενων εταιριών εταιρίες.Η Noval Property διαθέτει χαρτοφυλάκιο 41 ακινήτων, κυρίως στην Ελλάδα και δευτερευόντως στη Βουλγαρία, που περιλαμβάνουν εμπορικά κέντρα, κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία κλπ. συνολικής επιφάνειας άνω των 400.000 τ.μ. (εδώ)

Ξεκινά τον Νοέμβριο η λειτουργία της δεύτερης φάσης ανάπτυξης του εμπορικού πάρκου Smart Park στην περιοχή Γυαλού των Σπάτων, καθώς έως το τέλος του μήνα θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εργασίες.Η νέα φάση ανάπτυξης του Smart Park της REDS, θυγατρικής του ομίλου Ελλάκτωρ, αποτελεί επένδυση ύψους 25 εκατ. ευρώ, χάρις στην οποία θα προστεθούν επιπλέον 15.000 τ.μ. καθαρής εκμισθώσιμης επιφάνειας.Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της διοίκησης της REDS, το φετινό εννεάμηνο καταγράφεται αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 5,8% και των συνολικών πωλήσεων των καταστημάτων του εμπορικού πάρκου κατά 9,7%.  (εδώ)

Σημαντική υστέρηση στην απόδοση της μετοχής τόσο έναντι της αγοράς όσο και έναντι της αντίστοιχης εισηγμένης της Αθήνας καταγράφει η ΕΥΑΘ από την αρχή του έτους. Το νερό της Θεσσαλονίκης ενισχύεται μέσα στο 2019 μόλις κατά 13% έναντι απόδοσης 56% του νερού της Αθήνας. Η ΕΥΑΘ συγκεντρώνει μικρότερη εμπορευσιμότητα έναντι της ΕΥΔΑΠ, αλλά η πορεία των μεγεθών της τόσο στη χρήση 2018 όσο και στο πρώτο εξάμηνο του 2019, έχουν δημιουργήσει ανησυχίες, αφού το momentum φαίνεται πως έχει χαθεί. Στο ίδιο διάστημα η ΕΥΔΑΠ πετυχαίνει καλύτερη κερδοφορία ακολουθώντας άλλη πορεία στο χρηματιστηριακό ταμπλό.Σημειώνεται πως μέρος της ανόδου της ΕΥΔΑΠ καταγράφθηκε στις εκλογές και μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας λόγω προοπτικών ιδιωτικοποίησης και βελτίωσης προοπτικών. Παρά τη σημαντική άνοδο στην τιμή της ΕΥΔΑΠ η μετοχή εξακολουθεί να διαπραγματεύεται λίγο χαμηλότερα από τη λογιστική της αξία και συγκεκριμένα με p/bv 0,89 φορές έναντι 1,03 φορές της ΕΥΑΘ.(εδώ)

Ως "πιστωτικά θετικό γεγονός" χαρακτηρίζει η Moody’s Investor Service για τις ελληνικές τράπεζες την έγκριση του "Ηρακλής", διότι θα βοηθήσει τις τράπεζες για να μειώσουν το μεγάλο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων, που ανέρχεται στο 43,6% των μικτών δανείων του συστήματος, με βάση στοιχεία του Ιουνίου.Μια βελτίωση στην ποιότητα των τραπεζικών assets μέσω του "Ηρακλής", θα ενισχύσει επίσης σταδιακά την ικανότητά των τραπεζών να χορηγούν δάνεια και τελικά και την κερδοφορία τους, αν και η χρήση του θα είναι κάπως επιβλαβής για το επίπεδο κεφαλαίων των τραπεζών στο διάστημα 2020-2021. (εδώ)

Η οικονομία της Βρετανίας είναι 2,9% μικρότερη σε μέγεθος σήμερα σε σύγκριση με ό,τι θα ήταν εάν οι πολίτες της δεν είχαν ψηφίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Κέντρου Ευρωπαϊκών Μεταρρυθμίσεων (CER). Οι εκτιμήσεις αυτές αφορούν τις ζημίες του Brexit μέχρι τη λήξη του δευτέρου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Ακολουθώντας το μοντέλο του CER, φαίνεται ότι το μεγαλύτερο θύμα είναι οι εταιρικές επενδύσεις, ενώ η αποδυναμωμένη στερλίνα δεν απέφερε τα υψηλά κέρδη από τις εξαγωγές που ορισμένοι υπέρμαχοι της εξόδου από την Ε.Ε. προσδοκούσαν. (εδώ)

Γενική υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη προκάλεσε χθες στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης η αγωγή που υπέβαλε η Ουάσιγκτον κατά μιας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, της Halk Bankasi ή Halkbank, την οποία κατηγορεί από πέρυσι ότι παραβίασε το εμπάργκο κατά της Τεχεράνης. Συγκεκριμένα, την κατηγορεί ότι μεσολάβησε προς όφελος της Τεχεράνης διευκολύνοντας την πώληση ιρανικού πετρελαίου, ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις ιρανικού πετρελαίου και φυσικού αερίου κατατέθηκαν σε δικούς της λογαριασμούς και ότι στη συνέχεια η τράπεζα μετήλθε διάφορους μηχανισμούς με τους οποίους παρέκαμψε τις κυρώσεις για να θέσει στη διάθεση των ιρανικών αρχών 20 δισ. δολάρια. Την κατηγορεί επίσης πως διευκόλυνε την αγορά τροφίμων και φαρμάκων από Ιρανούς πελάτες της. Παράλληλα, όμως, διευρύνει αυτή τη φορά τις κατηγορίες της και καταγγέλλει την τουρκική  τράπεζα για απάτη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. (εδώ)

Το 2019 αναμένεται να είναι ένα ασθενές έτος για την παγκόσμια οικονομία, που υποβαθμίστηκε από εντάσεις που επιβράδυναν το διεθνές εμπόριο. Η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί φέτος στο 3%, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από 3,7% τον Ιούλιο. Μέχρι το 2017, η παγκόσμια οικονομία αναπτυσσόταν με ρυθμό 3,8%.Οι προβλέψεις για τις ΗΠΑ μειώνονται κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες σε 2,4% ετήσια ανάπτυξη για το 2019. Οι προβλέψεις για την Ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,1 μονάδες σε 1,2% και οι προβλέψεις για την Κίνα μειώθηκαν κατά 0,1 μονάδες σε 6,1%.(WSJ)
Πίνακας με το παγκόσμιο ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών από το 2011

Οι ΗΠΑ δεν θέλουν την εμπλοκή σε άλλους πολέμους. Αυτό είναι το μήνυμα, που επαναλαμβάνει διαρκώς ο Ντόναλντ Τραμπ για να δικαιολογήσει ενέργειες όπως η απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων στη Συρία, που επέτρεψε ουσιαστικά την τουρκική εισβολή ή οι διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν κόντρα στις εισηγήσεις συμβούλων. Ο Αμερικανός πρόεδρος, όμως, αγαπά τους «πολέμους του χρήματος» και γνωρίζει ότι έχει στα χέρια του ένα πανίσχυρο όπλο, το δολάριο. Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ έχουν επιβάλλει σχεδόν 10.000 ξεχωριστά μέτρα στο πλαίσιο του προγράμματος «ενεργών κυρώσεων», που αφορούν 32 χώρες και πολιτικές ομάδες. Για τον Ντόναλντ Τραμπ, σχολιάζει η Deutsche Welle, oι οικονομικές κυρώσεις είναι ένα πιο «ευγενές» όπλο, που όμως μπορεί να αφήσει βαθύτερες ακόμη πληγές και από τη στρατιωτική δράση. (εδώ)


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text