Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Μήνυμα σε Αγκυρα για κυπριακή ΑΟΖ και Συρία

Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Μήνυμα σε Αγκυρα για κυπριακή ΑΟΖ και Συρία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευρωπαϊκό Συμβούλιο: Μήνυμα σε Αγκυρα για κυπριακή ΑΟΖ και Συρία

Τον τερματισμό της μονομερούς τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Παράνομη η τουρκική εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν δόθηκε πράσινο φως για ενταξιακές διαπραγματεύσεις με Β. Μακεδονία και Αλβανία. Ο μετά το Brexit προϋπολογισμός στη σημερινή ατζέντα.

Τον άμεσο τερματισμό της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης στη βορειοανατολική Συρία ζήτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο χαρακτηρίζει εκ νέου παράνομη την τουρκική εξορυκτική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία και τις παράνομες εξορυκτικές της δραστηριότητες αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«IV. Τουρκία

5. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου για τη Βορειοανατολική Συρία.

6. Η ΕΕ καταδικάζει τη μονομερή στρατιωτική ενέργεια της Τουρκίας στη Βορειοανατολική Συρία, που προκαλεί απαράδεκτη ανθρώπινη βάσανο, υπονομεύει τη μάχη κατά του Da’esh (Ισλαμικού Κράτους) και απειλεί βαριά την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την αποψινή (σ.τ.μ. χθεσινοβραδινή) ανακοίνωση ΗΠΑ-Τουρκίας για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Καλεί και πάλι την Τουρκία να τερματίσει τις στρατιωτικές της ενέργειες, να αποσύρει τις δυνάμεις της και να σεβαστεί το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Κατόπιν των συμπερασμάτων του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019, υπενθυμίζει πως κράτη-μέλη έχουν αποφασίσει να σταματήσουν την αδειοδότηση εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία.

7. Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αφοσιωμένη στις προσπάθειές της προς την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το φως των εξελισσόμενων αναγκών, περιλαμβανομένου μέσω της στήριξης των Κρατών-Μελών αυτών που αντιμετωπίζουν τις σοβαρότερες προκλήσεις σε όρους μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο.

8. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με το ζήτημα αυτό.

V. Παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες

9. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικυρώνει επίσης τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 20169 για τις παράνομες εξορυκτικές δραστηριότητες της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επαναλαμβάνει την αλληλεγγύη της προς την Κύπρο.

10. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξακολουθήσει να ασχολείται με το ζήτημα αυτό».

Καμία συμφωνία για τη διεύρυνση

Σημειώνεται πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, δήλωσε ο Λιθουανός πρόεδρος Γκιτάνας Ναουσέντα.

«Υπάρχει μια κάποια απογοήτευση. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι δεν καταφέραμε να καταλήξουμε σε μια συναίνεση, διότι τρία κράτη αρνήθηκαν να προσκαλέσουμε τις δύο χώρες να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις», είπε ο Ναουσέντα στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

«Όλοι αναγνώρισαν ότι η Βόρεια Μακεδονία έχει κάνει πολλά: άλλαξε την ονομασία της, αναθεώρησε το Σύνταγμά της κι έκανε τα πάντα για να λάβει την πρόσκληση», επομένως «θεωρώ ότι η απουσία απόφασης μπορεί να έχει σοβαρές πολιτικές συνέπειες στην ίδια» τη βαλκανική χώρα, προειδοποίησε ο Ναουσέντα.

«Δεν υπήρξε κατάληξη σήμερα», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας Άντι Ρίνε. «Ελπίζω ότι είναι εφικτό να καταλήξουμε σε συμφωνία», συμπλήρωσε πάντως. Δεν αποσαφηνίστηκε εάν το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου σε αυτή τη σύνοδο· ο Ρίνε είπε ότι η συζήτηση επ’ αυτού θα συνεχιστεί σε κάποιο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Η Γαλλία ήταν μια από τις τρεις χώρες που εμπόδισαν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων και την αποσύνδεση των δύο υποψηφιοτήτων.

Οι συζητήσεις ήταν μακρές και δύσκολες όσον αφορά το ζήτημα της διεύρυνσης της ΕΕ, σημείωσε γαλλική διπλωματική πηγή. «Δεν εγκρίθηκε κανένα κείμενο για το ζήτημα αυτό, διότι δεν υπάρχει συμφωνία για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις», επιβεβαίωσε.

Η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναμόρφωση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών-μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Για να αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με οποιαδήποτε υποψήφια χώρα, απαιτείται η έγκριση με ομοφωνία των χωρών-μελών της ΕΕ.

Τα Τίρανα και τα Σκόπια εξέφρασαν απογοήτευση για τη γαλλική πρωτοβουλία -με τη στήριξη της Ολλανδίας και της Δανίας- νωρίτερα αυτή την εβδομάδα σε επίπεδο υπουργών, η οποία είχε αποτέλεσμα να αποτραπεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος Διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν επισήμανε πως οι Βρυξέλλες εμφανίζονται να αθετούν τις υποσχέσεις τους.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ τάχθηκε σθεναρά χθες Πέμπτη υπέρ της ενταξιακής προοπτικής των δύο χωρών. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην Τουλούζη την Τετάρτη, η Μέρκελ κατέστησε σαφές ότι υποστηρίζει επίσης τη γαλλική θέση περί ανάγκης αναμόρφωσης των διαδικασιών διεύρυνσης.

Ο μετά το Brexit προϋπολογισμός στη σημερινή ατζέντα

Σήμερα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν επί ενός νέου σχεδίου προϋπολογισμού, που θα δίνει τη δυνατότητα στο μπλοκ να δαπανήσει έως και 1,1 τρισ. ευρώ στο διάστημα 2021-2027.

Στο πλαίσιο πρότασης που ετοίμασε η Φινλανδία, ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός θα πρέπει να έχει οικονομική δυνατότητα μεταξύ του 1,03% και του 1,08% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος του μπλοκ, κάτι που θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να δαπανήσει 1-1,1 τρισ. ευρώ για επτά χρόνια, με τον πρώτο προϋπολογισμό της μετά την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.

Το έγγραφο, το οποίο έχει δει το Reuters, δεν είναι τόσο φιλόδοξο όσο οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητά προϋπολογισμό ύψους 1,1% του ΑΕΠ του μπλοκ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε ακόμα υψηλότερο προϋπολογισμό με 1,3% του ΑΕΠ. Πάντως, η φινλανδική πρόταση ξεπερνά το όριο του 1% που έθεσε η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία του μπλοκ.

Πηγή: www.euro2day.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text