Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Πανευρωπαϊκή πρωτιά στις επενδύσεις σε κατοικίες και εμπορικά ακίνητα κατέγραψε η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2019, με την πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών να εμφανίζει μειωμένο επενδυτικό όγκο κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2018. Η Ελλάδα ανήκει στο στενό κλαμπ των επτά ευρωπαϊκών κρατών που εμφανίζουν αύξηση επενδύσεων, με το ρυθμό μεταβολής να είναι διπλάσιος, συγκριτικά με τη χώρα που έχει την αμέσως επόμενη υψηλότερη  επενδυτική δραστηριότητα. (εδώ)

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στον συντομότερο δυνατό χρόνο -και ιδανικά μέχρι το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο του 2020- συνιστά μείζον εθνικό στόχο, καθώς η επίτευξή του θα «ξεκλειδώσει» και για τα ελληνικά ομόλογα το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων και θα ανοίξει τον δρόμο για τη μείωση του ονομαστικού στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.Στις αξιολογήσεις των ξένων οίκων του καλοκαιριού (η τελευταία αξιολόγηση έγινε τον Αύγουστο από τον οίκο Fitch, ο οποίος βαθμολογεί τα ελληνικά ομόλογα με «ΒΒ-») υπήρξε επιφυλακτικότητα αφού ήθελαν απτές ενδείξεις της πολιτικής της νέας κυβέρνησης και συνεπώς δεν άλλαξε η βαθμολογία του αξιόχρεου.(εδώ)

Το ελληνικό χρηματιστήριο θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί μεσοπρόθεσμα έναντι μιας ενδεχόμενης υποχώρησης των ξένων αγορών, στον βαθμό που οι εισηγμένες εταιρείες του καταφέρουν να συνεχίσουν την ανοδική πορεία των κερδών τους μέσα στην επόμενη διετία.«Το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η συνέχιση της ανοδικής πορείας των εταιρικών κερδών, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και μια τετραετία. Η στασιμότητα του πρώτου φετινού εξαμήνου καλό είναι να αποδειχθεί πως δεν είναι τίποτε άλλο πέρα από μια προσωρινή παρένθεση», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας από τον χώρο των αμοιβαίων κεφαλαίων. (εδώ)

Τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά το ποσό των €92.413.815,26 μέσω μείωσης της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής ονομαστικής μετοχής από €0,36 σε €0,10, για το σχηματισμό ισόποσου ειδικού αποθεματικού προς συμψηφισμό συσσωρευμένων ζημιών ενέκρινε η γενική συνέλευση των μετόχων της Frigoglass της 5ης Ιουλίου 2019.Μετά την ως άνω μείωση, το μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας ανέρχεται σε €35.543.775,10, διαιρούμενο σε 355.437.751 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές ονομαστικής αξίας €0,10 η κάθε μια. (εδώ)

Σε φάση ανάκαμψης και ολικής αναδιάταξης μετά από μια δεκαετία πτώσης, συρρίκνωσης αλλά και πολλαπλών χρεοκοπιών βρίσκεται η αγορά των λεγόμενων λευκών συσκευών (ψυγεία, πλυντήρια, κουζίνες κ.λπ.), όπου ολοένα και περισσότεροι μεγάλοι «παίκτες» κάνουν την εμφάνισή τους.Μετά τον όμιλο Γερμανού που εξαγόρασε τη Media Markt και το Πλαίσιο που το περασμένο καλοκαίρι ανακοίνωσε επίσης είσοδο στην αγορά των λευκών συσκευών, τη δραστηριοποίησή του στο χώρο ήδη «χτίζει» και ο όμιλος του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα (Quest Συμμετοχών) καθώς βρίσκεται εδώ και καιρό σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την εισηγμένη Γ. Ε. Δημητρίου (με σήματα όπως TOYOTOMI κ.α.). (εδώ)

Στραμμένοι στον "Ηρακλή", το σχέδιο της κυβέρνησης για την ταχεία μείωση των ελληνικών NPLs, είναι οι προβολείς εντός και εκτός Ελλάδος, με την υλοποίηση του σχήματος να αποτελεί καταλύτη για την προσέλκυση επενδύσεων και την επενδυτική αναβάθμιση της χώρας."Ο Ηρακλής είναι game changer και καταλύτης για τους διεθνείς επενδυτές", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ξένοι επενδυτές στο "δίδυμο" του Υπουργείου Οικονομικών, εκτιμώντας ότι το ελληνικό APS θα αποτελέσει μαγνήτη για διεθνείς επενδύσεις. Οι αναφορές αυτές προδιαγράφουν ότι μετά από 10 χρόνια κρίσης και απομόνωσης, ο "Ηρακλής" θα ξαναβάλει την Ελλάδα στον διεθνή επενδυτικό χάρτη. (εδώ)

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε το βράδυ χθες Πέμπτη ότι η κατάσταση θα γίνει "εξαιρετικά περίπλοκη" στην περίπτωση που το βρετανικό κοινοβούλιο απορρίψει αύριο Σάββατο και τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης την οποία διαπραγματεύθηκαν οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης."Σε αυτή την περίπτωση, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση εξαιρετικά περίπλοκη", επισήμανε ο Γιούνκερ στον Τύπο μετά το πέρας της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. (εδώ)

Στις οικονομικές εξελίξεις στην ευρωζώνη βάσει των σχεδίων προϋπολογισμού που έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες τα κράτη-μέλη αναφέρεται ανάλυση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt με τίτλο «Η ευρωζώνη εγκαταλείπει την πολιτική των περικοπών».Εξετάζοντας τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2020 που έχουν καταθέσει στις Βρυξέλλες οι εθνικές κυβερνήσεις, η γερμανική εφημερίδα φτάνει στο συμπέρασμα ότι «η εποχή, στην οποία κυριαρχούσε ο ύψιστος στόχος της δημοσιονομικής σταθεροποίησης φτάνει στο τέλος της. Προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επαπειλούμενη ύφεση οι περισσότερες χώρες της ευρωζώνης προκρίνουν μία πιο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική». (εδώ)

Οι υπηρεσίες του Αμερικανού αντιπροσώπου για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ ενημέρωσαν επιχειρηματικούς φορείς ότι οι επιπρόσθετοι δασμοί ύψους από 10% ως 25% σε χιλιάδες επιλεγμένα εισαγόμενα αγαθά που εισάγονται από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα τεθούν σε εφαρμογή όπως είχε προγραμματιστεί σήμερα Παρασκευή, έπειτα από την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) που άναψε το πράσινο φως γι’ αυτό την περασμένη εβδομάδα. (εδώ)
"Οι αποφάσεις αυτές θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις, τόσο από οικονομική όσο και από πολιτική σκοπιά", προειδοποίησε ο γάλλος υπουργός έπειτα από μια συζήτηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ. "Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανταποδώσει", πρόσθεσε ο Λεμέρ. (εδώ)

Με ετήσιο ρυθμό 6% αναπτύχθηκε η κινεζική οικονομία το γ΄ τρίμηνο, επιβραδύνοντας για δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο καθώς η επιχειρηματική δραστηριότητα συνεχίζει να υποχωρεί στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εν μέσω του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ. (εδώ)

Νέα αυστηρή προειδοποίηση απευθύνουν αναλυτές ότι ο «εθισμός» στο φθηνό χρήμα θα προκαλέσει «τρομερή ζημιά» στην παγκόσμια οικονομία, κάτι που φαίνεται να βρίσκει απήχηση και σε ορισμένους κύκλους τόσο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) όσο και της Φέντεραλ Ριζέρβ.Αναλυτές που συμμετείχαν σε συνέδριο του Forbes στη Σιγκαπούρη διαμήνυσαν ότι τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την οικονομία σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, επισημαίνοντας ότι ο «εθισμός» στο φθηνό χρήμα έχει γίνει πλέον πρόβλημα, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο βαδίζουν σε ένα δρόμο ολοένα και πιο χαμηλών επιτοκίων. (εδώ)

Ο κρατικός σαουδαραβικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco ανέβαλε την εκκίνηση της διαδικασίας της μεγαλύτερης αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) στον κόσμο, σύμφωνα με πηγές με γνώση της υπόθεσης τις οποίες επικαλείται η Wall Street Journal.H Aramco, που αρχικώς σχεδίαζε να εκκινήσει τη διαδικασία πώλησης μετοχών στις 20 Οκτωβρίου, θα καθυστερήσει την IPO τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο του 2020. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text