Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Το οικόπεδο της ΒΙΣ στον Κηφισό αγόρασε η Ten Brinke Hellas

Το οικόπεδο της ΒΙΣ στον Κηφισό αγόρασε η Ten Brinke Hellas

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το οικόπεδο της ΒΙΣ στον Κηφισό αγόρασε η Ten Brinke Hellas

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Χρειάστηκε να περάσουν 20 χρόνια, αλλά στο οικόπεδο των 15 στρεμμάτων στη συμβολή της οδού Πειραιώς και της Λεωφόρου Κηφισού στο ύψος του Νέου Φαλήρου, όπου βρισκόταν, έως το 1997, η έδρα της Βιομηχανίας Συσκευασιών Α.Ε. (ΒΙΣ), σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, αναμένεται τους προσεχείς μήνες να υπάρξει κινητικότητα που παραπέμπει στο στήσιμο ενός εργοταξίου. Άνευ απροόπτου, τα σχέδια που υπάρχουν για την αξιοποίηση του ακινήτου θα αποτελέσουν τον επίλογο ενός επενδυτικού εγχειρήματος του οποίο η αφετηρία εντοπίζεται στο μακρινό 2000. Τότε η Helios Plaza, το κοινό σχήμα της ΒΙΣ (του ομίλου Φιλίππου) και της ισραηλινής Plaza Centers, που αναπτύσσει εμπορικά κέντρα σε Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, είχαν ανακοινώσει ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή ενός εμπορικού κέντρου συνολικού εμβαδού 37.000 τετραγωνικών τ.μ.  Ωστόσο, από το 1999 έως και το 2015, η εταιρεία δεν κατάφερε να υπερνικήσει ποικίλα εμπόδια, που σχετίζονται με την ύπαρξη πολεοδομικών περιορισμών και αρχαιολογικών ευρημάτων στην έκταση.

Το πωλητήριο

Υπό το βάρος και δικών της προβλημάτων η Plaza Centers αποφάσισε, το 2016, να πουλήσει την έκταση, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, έχοντας προχωρήσει στην υπογραφή προσυμφώνου με τον αγοραστή.  Αλλά και το εγχείρημα της πώλησης του ακινήτου βρέθηκε αντιμέτωπο με εμπόδια, καθώς τον Μάιο του 2018 εμπλεκόμενη στο project εταιρεία κατέθεσε αίτημα αποζημίωσης ύψους 2,96 εκατ. ευρώ, κατά της θυγατρικής της Helios Plaza.  Εν τέλει, στις 24 Δεκεμβρίου του 2018, η Plaza Centers υπέγραψε συμφωνία πώλησης για το 100% της Helios Plaza, έναντι ποσού 1,05 εκατ. ευρώ. Όπως αποκαλύπτει το Capital.gr, αγοραστής του ακινήτου είναι η ολλανδικών συμφερόντων εταιρεία TenBrinke Hellas, με τους επικεφαλής της Albert Ten Brinke και Φώτη Γιόφτσιο να συμμετέχουν, βάσει απόφασης γ.σ. της 28ης Δεκεμβρίου 2018, ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και ως αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, αντίστοιχα στο δ.σ. της Helios Plaza. Η τελευταία, σύμφωνα με σχέδιο συγχώνευσης, που καταρτίστηκε την άνοιξη του 2019, απορροφήθηκε από την εταιρεία Develco, ενώ η Ten Brinke Piraeus Retail Park αποτελεί μέτοχο κατά 100% τόσο στην απορροφηθείσα Helios Plaza όσο και στην απορροφούσα Develco.

Το ακίνητο της Πειραιώς, που είναι 16,1 στρέμματα και 14,8 στρεμ., πριν και μετά τη ρυμοτόμηση, αντίστοιχα, έχει εκτιμηθεί προς 7,6 εκατ. ευρώ, αξία που αναπροσαρμόστηκε σε 10,6 εκατ. ευρώ, βάσει της δήλωσης του φόρου υπεραξίας του Ν.2065/1992.

Κατά πληροφορίες, το σχέδιο αξιοποίησης του ακινήτου περιλαμβάνει την ανάπτυξη κτηρίου με χρήσεις λιανεμπορίου, ενώ, όπως αναφέρουν στην αγορά, εκτιμάται ότι θα έχει ως βασικό χρήση (anchor) κατάστημα αλυσίδας σουπερμάρκετ. Στο παρελθόν, η Ten Brinke έχει αναπτύξει καταστήματα για λογαριασμό της ΑΒ Βασιλόπουλος, όπως αυτό στην Μεσσήνη που ξεκίνησε να λειτουργεί τον περασμένο Αύγουστο.

Μόλις 5 ακίνητα διαθέτει η Plaza Centers

Αρχικά στην Helios Plaza συμμετείχε και η ΒΙΣ με 50%, αλλά πούλησε στην Plaza Centers τη συμμετοχή της, αρχές 2000, σε τίμημα της τάξης των 5,5 εκατ. ευρώ. Ο εντοπισμός αρχαιολογικών ευρημάτων, εμπόδια πολεοδομικού χαρακτήρα και οι χρήσεις γης είχαν παγιδέψει το έργο σε σερί καθυστερήσεων, με το ένα χρονοδιάγραμμα να διαδέχεται το άλλο. Τα τελευταία χρόνια για την ισραηλινή εταιρεία, η Ελλάδα ήταν, απλώς, μία χώρα όπου είχε ζημιές λόγω απομίωσης της αξίας του ακινήτου της, ενώ το 2010, σε μία ύστατη προσπάθεια αξιοποίησης της έκτασης, υπεγράφη συμφωνία διακρατικού χαρακτήρα με την κινεζική κατασκευαστική Beijing Chang Cheng Corporation Company (BCEGI) για την ανάπτυξη ενός ακινήτου μικτής χρήσης που θα διέθετε και ξενοδοχείο. Εν τω μεταξύ η Plaza Centers, που βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, κατάφερε το 2014 να επικυρώσει σχέδιο αναδιάρθρωσης το 2014, ενώ μόλις τον Δεκέμβριο του 2018, η Elbit ανακοίνωσε ότι δεν ελέγχει την καταστατική πλειοψηφία της (έως τότε θυγατρικής) Plaza Centers. Πλέον, η Plaza Centers διαθέτει μόλις πέντε ακίνητα σε Πολωνία, Ινδία και Ρουμανία, συνολικής αξίας 60 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text