Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Στην αγορά λευκών συσκευών επιδιώκει να μπει η Quest

Στην αγορά λευκών συσκευών επιδιώκει να μπει η Quest

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην αγορά λευκών συσκευών επιδιώκει να μπει η Quest

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ο όμιλος Quest να καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης της εισαγωγικής Γ.Ε. Δημητρίου Α.Ε. Αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες της εισαγωγικής επιχείρησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε ο έλεγχος της τελευταίας θα περάσει στον όμιλο Quest, ο οποίος πλέον θα αποκτήσει δραστηριότητες στην αγορά των ηλεκτρικών και λευκών συσκευών.

Στελέχη του ομίλου Quest αναφέρουν ότι, με τη συμφωνία απόκτησης του ελέγχου στη Γ.Ε. Δημητρίου, πρώτιστος στόχος είναι η αγορά των κλιματιστικών, στην οποία η εισαγωγική επιχείρηση ηλεκτρικών συσκευών έχει ικανοποιητική παρουσία, διαθέτοντας γνωστές μάρκες.  Η Γ.Ε. Δημητρίου εισάγει αποκλειστικά στη χώρα μας τα ιαπωνικής τεχνολογίας κλιματιστικά Toyotomi. Ωστόσο, ο όμιλος επιχειρήσεων της Γ.Ε. Δημητρίου εισάγει μια πληθώρα άλλων ηλεκτρικών συσκευών, όπως είναι οι θερμάστρες Kerosun, οι ραπτομηχανές Singer και οι λευκές συσκευές Ιzola. Στην πράξη, όμως, εφόσον το σχέδιο εξυγίανσης προχωρήσει, θα φέρει τον όμιλο Quest στα περίπου 40 χρόνια ύπαρξης, για πρώτη φορά στην αγορά των ηλεκτρικών / λευκών συσκευών.

Η Γ.Ε. Δημητρίου είναι μια υπερχρεωμένη επιχείρηση, που φέρει βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της τάξεως των 40 εκατ. ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές ξεπερνούν κατά πολύ τα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία της επιχείρησης και αναπόφευκτα, όπως αναφέρουν και οι ορκωτοί λογιστές στις οικονομικές καταστάσεις του 2018, υφίσταται ουσιώδης αβεβαιότητα «για την ικανότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα και καθίσταται αναγκαίος ο ταμειακός διακανονισμός των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων σε μακροπρόθεσμη βάση...»

Εκ των 40 εκατ. ευρώ που οφείλει η επιχείρηση, τα 17 εκατ. ευρώ αφορούν τις πιστώτριες τράπεζες, 5 εκατ. ευρώ είναι προς το Δημόσιο και τα υπόλοιπα προς προμηθευτές. Το σχέδιο που επεξεργάζεται ο όμιλος Quest, σε συνεργασία πάντοτε με τις πιστώτριες τράπεζες, προβλέπει την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεων, με μεγάλο «κούρεμα» των οφειλών. Στελέχη του ομίλου σημείωναν ότι είναι νωρίς να εκτιμηθεί το αποτέλεσμα και ότι οι συζητήσεις μόλις ξεκίνησαν.

Ο όμιλος Quest έχει βρεθεί σε πλεονεκτική θέση κατά την έξοδο της χώρας από την κρίση, καθώς διαθέτει ισχυρή καθαρή θέση, πολύ χαμηλό δανεισμό και ισχυρά brand names (Αpple, Xiaomi, Unisystems, ACS κ.ά.). Οι πωλήσεις φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 500 εκατ. ευρώ και πιθανώς να πλησιάζουν τα 600 εκατ. ευρώ. Ηδη, στο 6μηνο η εταιρεία έχει παρουσιάσει έσοδα 258 εκατ. ευρώ (+12,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018), ενώ μένει να φανεί πώς θα εξελιχθεί το δεύτερο και πιο σημαντικό εξάμηνο της χρονιάς. Σημειώνεται ότι πέρυσι ο όμιλος Quest παρουσίασε την υψηλότερη κερδοφορία της τελευταίας 10ετίας.

Την περασμένη εβδομάδα, οι μέτοχοι της εταιρείας αποφάσισαν την επιστροφή κεφαλαίου ύψους 5 εκατ. ευρώ (0,14 ευρώ ανά μετοχή), ενώ τον περασμένο Ιούλιο η επιχείρηση προχώρησε σε διανομή δωρεάν μετοχών (split). Η εταιρεία διένειμε 23,8 εκατ. νέες μετοχές, δηλαδή τρεις νέες για καθεμία παλιά (3ν/1π). Η μετοχή έχει υπεραποδώσει το τελευταίο διάστημα, με την κεφαλαιοποίηση του ομίλου να κινείται πλέον στα 250 εκατ. ευρώ, έναντι 155 εκατ. ευρώ που ήταν στις αρχές του έτους και περίπου 120 εκατ. ευρώ στις αρχές του 2018. Πλέον η μετοχή διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 5ετίας.

Τέλος, σύμφωνα με στελέχη του ομίλου Quest, η θυγατρική εταιρεία ACS πρόσφατα εξασφάλισε τις πολεοδομικές άδειες και ξεκίνησε την κατασκευή του νέου κέντρου διαλογής ταχυδρομικών αντικειμένων, που βρίσκεται στο Αιγάλεω Αττικής. Το κέντρο αυτό θα απορροφήσει κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text