Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Ανοίγει ο διάλογος για το Ελληνικό

Ανοίγει ο διάλογος για το Ελληνικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ανοίγει ο διάλογος για το Ελληνικό

(από την "Καθημερινή" της Κυριακής 20 Οκτωβρίου  2019)

Το περιπετειώδες σίριαλ της ανάπλασης και αξιοποίησης του Ελληνικού κρατάει δεκαετίες, προτού ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου στα Σπάτα το 2001. Ολο αυτό το χρονικό διάστημα σημαδεύτηκε από καθυστερήσεις στη λήψη αποφάσεων, γραφειοκρατικά κωλύματα και αδιάλλακτη στάση τοπικών και άλλων παραγόντων, δημιουργώντας μια αίσθηση χαμένων ευκαιριών. Κανείς δεν φάνηκε να είναι απόλυτα προετοιμασμένος για την επόμενη ημέρα, ή να θέσει τις βάσεις για ένα υλοποιήσιμο όραμα.

Σήμερα, ύστερα από τόσα χρόνια απραξίας, η επένδυση του Ελληνικού –μία από τις μεγαλύτερες οικιστικές παρεμβάσεις στην Ευρώπη, αφού αφορά μία παραθαλάσσια περιοχή 6.200 στρεμμάτων– φαίνεται να προχωράει με γοργά βήματα για να πάρει σάρκα και οστά. Γι’ αυτό και τη συζήτηση για το μέλλον της έκτασης μονοπωλούν πλέον τα σχέδια των ουρανοξυστών που θα ορθωθούν εκεί, οι κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι που θα αποδοθούν στους γύρω δήμους, η λειτουργία του καζίνο, τα κυκλοφοριακά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην παραλιακή η πολύχρονη κατασκευή του έργου, αλλά και ο φόβος μήπως τελικά η Αθήνα αρχίσει να μετατρέπεται σε Ντουμπάι.

Για μια τόσο μεγάλη πολεοδομική παρέμβαση, που θα αλλάξει για πάντα το θαλάσσιο μέτωπο της πόλης, χρειάζεται περισσότερη δημοσιότητα και ενημέρωση αλλά και εκτενής δημόσιος διάλογος, τον οποίο ξεκινάει από σήμερα η «Κ» με τρία άρθρα γύρω από την ανάπλαση του Ελληνικού.

Δείτε τις πρώτες τοποθετήσεις στο διάλογο αυτό:

Μια περιπέτεια 40 ετών (εδώ)

Λουδοβίκος Κ. Βασενχόβεν, Ομότιμος καθηγητής Πολεοδομίας και Χωροταξίας Ε.Μ. Πολυτεχνείου

Το αναπτυξιακό αφήγημα (εδώ)
Θάνος Παγώνης, Επίκουρος καθηγητής ΕΜΠ

Ερωτήματα και ανησυχίες (εδώ)
Στέφανος Μάνος, Πρώην υπουργός

 

 

 

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text