Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι επενδυτές προεξοφλούν αναβάθμιση από S&P και DBRS

Οι επενδυτές προεξοφλούν αναβάθμιση από S&P και DBRS

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι επενδυτές προεξοφλούν αναβάθμιση από S&P και DBRS

Το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις, που βαπτίστηκε «Ηρακλής», έγινε δεκτό θετικά από τις αγορές και για πολλούς ήταν η αφορμή που περίμεναν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης για να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s, ενώ την 1η Νοεμβρίου ακολουθεί η DBRS. Η συνεχής άνοδος των τιμών των ομολόγων υποδηλώνει πως οι επενδυτές προεξοφλούν αναβάθμιση και από τους δύο οίκους. Βέβαια, ακόμη και αν οι προσδοκίες τους επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα απέχει ακόμη πολύ από την επενδυτική βαθμίδα. Σήμερα η S&P την αξιολογεί τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα και η DBRS τρία. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία έχει ακόμη δρόμο για να αποτελέσει must των μακροπρόθεσμων θεσμικών χαρτοφυλακίων. Γι’ αυτό και οι γνώστες αυτής της αγοράς τονίζουν πως όσο πιο ψηλά στην κλίμακα ανεβαίνει κάποιος, τόσο πιο δύσκολη γίνεται η επόμενη αναβάθμιση. Εκτιμούν, δε, πως θα χρειαστούν δύο ή ακόμη και τρία χρόνια για να γίνει και πάλι η Ελλάδα μέλος του κλαμπ των χωρών που βρίσκονται σε επενδυτική βαθμίδα. Και φυσικά, πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια. Ισως γι’ αυτό ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας έλεγε την Παρασκευή στην Ουάσιγκτον ότι το θέμα των κόκκινων δανείων δεν έκλεισε με τον «Ηρακλή».

Το αίτημα για περαίωση ανέλεγκτων υποθέσεων είχε υποβληθεί κανονικά από την κυβέρνηση, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε από τους θεσμούς εν τη γενέσει του. Το οικονομικό επιτελείο παρουσίασε στα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης το σχέδιο, ξεκινώντας ότι με βάση τον αριθμό των επιχειρήσεων και των ελέγχων που γίνονται (έλλειψη προσωπικού) μία επιχείρηση μπορεί να ελεγχθεί μία φορά σε διάστημα 40 χρόνων. Το σχέδιο είχε την κωδική ονομασία «συνοπτικός έλεγχος επιχειρήσεων»  και προέβλεπε την εξαίρεση δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, εκτός της περαίωσης θα έβγαιναν όλες οι ύποπτες επιχειρήσεις για φοροδιαφυγή, καθώς και όσες είχαν υποπέσει στο παρελθόν σε παραβάσεις. Ο έλεγχος θα γινόταν ηλεκτρονικά χωρίς ανθρώπινο χέρι. Το μόνο που θα έβαζε το υπουργείο Οικονομικών ήταν ο αλγόριθμος για τον υπολογισμό του φόρου.

Στις τράπεζες ο έλεγχος της Creta Farms

Ούτε οι επεισοδιακές γενικές συνελεύσεις, ούτε το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) έδωσαν τη λύση για το ποιος θα διοικήσει την Creta Farms. H λύση δόθηκε από το Πρωτοδικείο Ρεθύμνου, το οποίο εξέδωσε προσωρινή διαταγή για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης, δίνοντας ουσιαστικά τον έλεγχο των κινήσεων στις πιστώτριες τράπεζες, οι οποίες έχουν αποκτήσει και τα δικαιώματα ψήφου. Η κύρια αίτηση των τραπεζών για την τοποθέτηση προσωρινής διοίκησης θα εκδικαστεί στις 15 Νοεμβρίου. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εύχονται όχι να επικυρώσει το δικαστήριο την προσωρινή απόφαση, αλλά να υπάρχει ακόμη η εταιρεία.

Το δύσκολο στοίχημα της ανάπτυξης

Αν και η Capital Economics σημειώνει πως «το ελληνικό δράμα έχει τελειώσει», καθώς η βελτίωση στις δαπάνες των νοικοκυριών και η αύξηση των επενδύσεων δείχνουν ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα ξεπεράσει τον μέσον όρο της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, ωστόσο τονίζει ότι παραμένει πολύ αδύναμη. Οπως σημειώνει, τα στοιχεία των οικονομικών και επιχειρηματικών ερευνών δείχνουν πως οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τρίτο τρίμηνο θα είναι ισχυροί και οι προοπτικές τους για τα επόμενα χρόνια φαίνονται επίσης θετικές. Ωστόσο, θα παραμείνουν αρκετά υποτονικοί σε σύγκριση με άλλων χωρών που έχουν αντιμετωπίσει συγκρίσιμες κρίσεις.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις εκτιμήσεις της, το ελληνικό ΑΕΠ θα κινηθεί με ρυθμούς της τάξεως του 1,5% φέτος αλλά και το 2020. Επιπλέον, οι προβλέψεις της Capital Economics δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία στα τέλη του 2021 (1,7%) θα παραμείνει συρρικνωμένη κατά 26% σε σχέση με τα επίπεδα του 2007. «Η κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει πλήθος ανεπίλυτων διαρθρωτικών προβλημάτων, όπως ο τραπεζικός κλάδος που διατηρεί πολύ υψηλά επίπεδα NPLs, προτού μπορέσει η ανάπτυξη να επιταχυνθεί σημαντικά», τονίζει.

Η γραμματέας του Φρ. Ολάντ, η έγκυρη πηγή του Γ. Στουρνάρα

Πολλοί είχαν ξεχάσει την αποκάλυψη του τέως Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στο βιβλίο των δύο Γάλλων δημοσιογράφων, αλλά και στο δικό του, για τη συνομιλία του με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, όταν ο τελευταίος τον ενημέρωσε ότι τον είχαν προσεγγίσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διατυπώνοντας το αίτημα να τυπώσει η Ρωσία δραχμές για λογαριασμό της Ελλάδας. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας (φωτ.), όμως, ο οποίος το ανέφερε στην παρουσίαση του βιβλίου «Η τελευταία μπλόφα», προκαλώντας πάταγο, είχε πηγή από πρώτο χέρι, που του το υπενθύμισε το περασμένο καλοκαίρι. Πρόκειται για τη γραμματέα του Ολάντ, η οποία διατηρεί σπίτι στη Σύρο, κοντά σε αυτό του κεντρικού τραπεζίτη. Του χάρισε, μάλιστα, και το βιβλίο για του λόγου το ασφαλές.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text