Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στο ΒΒ από BB- προέβη ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings, επικαλούμενος την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και τη βελτίωση των μεσοπρόθεσμων προοπτικών για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οι αναλυτές του οίκου διατηρούν και τις προοπτικές (outlook) θετικές, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει και νέα αναβάθμιση μέσα στους επόμενους έξι μήνες. (εδώ)

Το σχέδιο για τη μείωση των κόκκινων δανείων με κρατικές εγγυήσεις, που βαπτίστηκε «Ηρακλής», έγινε δεκτό θετικά από τις αγορές και για πολλούς ήταν η αφορμή που περίμεναν οι διεθνείς οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης για να προχωρήσουν σε αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας. Στις 25 Οκτωβρίου αναμένεται η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Standard & Poor’s, ενώ την 1η Νοεμβρίου ακολουθεί η DBRS. Η συνεχής άνοδος των τιμών των ομολόγων υποδηλώνει πως οι επενδυτές προεξοφλούν αναβάθμιση και από τους δύο οίκους. Βέβαια, ακόμη και αν οι προσδοκίες τους επιβεβαιωθούν, η Ελλάδα θα απέχει ακόμη πολύ από την επενδυτική βαθμίδα. Σήμερα η S&P την αξιολογεί τέσσερις βαθμίδες χαμηλότερα και η DBRS τρία. Συνεπώς, η ελληνική οικονομία έχει ακόμη δρόμο για να αποτελέσει must των μακροπρόθεσμων θεσμικών χαρτοφυλακίων. (εδώ)

Από τη δημιουργία ταμείου για τη χρηματοδότηση συνεπενδύσεων, μέχρι την υλοποίηση επενδύσεων σε logistics και τη δημιουργία κέντρων συναρμολόγησης κινητών τηλεφώνων από κινεζικές εταιρείες, περιλαμβάνει το επικαιροποιημένο Πλαίσιο Συνεργασίας 2020-2022 Ελλάδας - Κίνας, που υπέγραψε στο Πεκίνο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης με την Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Σκοπός αυτού του Πλαισίου είναι η προώθηση της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και ο αποτελεσματικός συνδυασμός της Πρωτοβουλίας "Belt and Road" με την Αναπτυξιακή Στρατηγική της Ελλάδας. (εδώ)

«Φρένο» στις νέες οικοδομές έχει βάλει από τα τέλη Ιουλίου και μέχρι σήμερα, η ανακοίνωση του μέτρου της κυβέρνησης για την αναστολή του ΦΠΑ 24% που επιβάλλεται, με εξαίρεση τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Μάλιστα, όπως σημειώνουν φορείς της αγοράς ακινήτων, μετά τη διαπίστωση των πιθανών επιπλοκών αναφορικά με τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου καταγράφεται γενικευμένο «μπλακ άουτ», καθώς ουδείς κατασκευαστής αναλαμβάνει το ρίσκο να εκδώσει μια οικοδομική άδεια που θα επιβαρύνεται με 24%, όταν λίγους μήνες αργότερα αυτό δεν θα ισχύει. (εδώ)

Πλεόνασμα ύψους 1,9 δισ. ευρώ εμφάνισε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας τον Αύγουστο, το οποίο και ήταν αυξημένο κατά 519 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται κατά κύριο λόγο στις τουριστικές εισπράξεις. Συνολικά στο οκτάμηνο, είχαμε έλλειμμα, το οποίο όμως ήταν αισθητά μικρότερο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία, που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών περιορίστηκε κατά 68 εκατ. ευρώ παρά τη μείωση των εξαγωγών, καθώς η μείωση των εισαγωγών ήταν σε απόλυτες τιμές μεγαλύτερη. Η πτώση τόσο των εξαγωγών όσο και των εισαγωγών αντανακλά τις εξελίξεις στον κλάδο των καυσίμων. Αντίθετα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν κατά 3,8% σε σταθερές τιμές, ενώ οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά. (εδώ)

Στη σύνθεση του κατάλληλου μίγματος αποφάσεων προκειμένου να ανακτηθούν το momentum και η επενδυτική εμπιστοσύνη απέναντι στην εταιρία μετά το χρηματιστηριακό τσουνάμι των τελευταίων εβδομάδων, αναζητά η διοίκηση της MLS Πληροφορική.Μία από τις εισηγήσεις που έχουν διατυπωθεί και εξετάζονται, χωρίς ακόμη να έχει ληφθεί απόφαση, αφορά στην πρόθεση επαναγοράς ομολογιών που έχει εκδώσει η εταιρία. Σύμφωνα με τον Γ. Ταχταλίδη, υπεύθυνο Επενδυτικών Σχέσεων της εταιρίας, μία από τις επιλογές που συζητά η εταιρία αφορά στη διατύπωση πρότασης προς τους ομολογιούχους προκειμένου να εξετάσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. (εδώ)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία του Ομίλου ΟΤΕ και της Intralot για την κοινή δραστηριοποίηση στην αγορά των διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών. Τις σχετικές διαδικασίες επιτάχυνε η πρόσφατη κινητικότητα που καταγράφεται στο πλαίσιο της συνολικής ρύθμισης της αγοράς, με νέο νομοθετικό πλαίσιο που έφερε προς ψήφιση η κυβέρνηση.Η σύμπραξη των δύο ομίλων θα αφορά στη σύσταση joint venture, μέσω της οποίας θα διεκδικηθεί άδεια  για την παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, αναφέρουν πληροφορίες. (εδώ)

Τη διαγραφή του συνόλου των μετοχών της Σφακιανάκης από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την υποβολή σχετικού αιτήματος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε η αυτόκλητη καθολική έκτακτη γενική συνέλευση της εισηγμένης.Παράλληλα δόθηκαν οι απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις για την υλοποίηση της ως άνω απόφασης και την υποβολή του σχετικού αιτήματος στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. (εδώ)

Την είσοδό της στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) μέσω της 100% θυγατρικής της εταιρείας Ηλεκτροπαραγωγή Σουσακιού Α.Ε. ανακοίνωσε σήμερα η Μότορ Όιλ (Ελλάς) Α.Ε. (εδώ)

Συγκρατημένη βελτίωση οικονομικών επιδόσεων σημείωσε κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2019 ο Μουσικός Οίκος Νάκα, καθώς ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 2,3% (από τα 21,17 στα 21,66 εκατ. ευρώ).Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διατηρήθηκαν στα ίδια περίπου επίπεδα (1,92 έναντι 1,89 εκατ. ευρώ).Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν μικρή άνοδο, καθώς διαμορφώθηκαν στα 740 χιλ. ευρώ (έναντι 711 χιλ. ευρώ). (εδώ)

Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται ο όμιλος Quest να καταθέσει σχέδιο εξυγίανσης της εισαγωγικής Γ.Ε. Δημητρίου Α.Ε. Αν το σχέδιο γίνει αποδεκτό από τις πιστώτριες τράπεζες της εισαγωγικής επιχείρησης ηλεκτρικών συσκευών, τότε ο έλεγχος της τελευταίας θα περάσει στον όμιλο Quest, ο οποίος πλέον θα αποκτήσει δραστηριότητες στην αγορά των ηλεκτρικών και λευκών συσκευών. (εδώ)

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω το 2020 –αν και η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να ανεβάσει ρυθμούς, όπως προβλέπει το ΔΝΤ.Το Ταμείο, στο report του για το World Economic Outlook, αναφέρει ότι η κινεζική οικονομία θα αναπτυχθεί 5,8% στο επόμενο έτος –χαμηλότερα από το 6,1% που προβλεπόταν για το 2019.Πέρυσι η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό 6,6%, σύμφωνα με το ΔΝΤ."Η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, συνεχίζοντας την προηγούμενη τάση η οποία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια", αναφέρει ο Tao Zhang, αναπληρωτής γενικός διευθυντής μιλώντας στο CNBC. (εδώ)

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία ετοιμάζουν από κοινού σειρά μέτρων για να απαγορευτεί στην Ευρώπη το μελλοντικό κρυπτονόμισμα του Facebook, ανακοίνωσε χθες, Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρυνό Λεμέρ, παραθέτοντας τις πολυάριθμες απειλές που θέτει το Libra στις χώρες."Θα λάβουμε εντός των προσεχών εβδομάδων, ειδικά με τον Όλαφ Σολτς και τον Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, τους ομολόγους μου της Γερμανίας και της Ιταλίας, σειρά πρωτοβουλιών για να επισημάνουμε με σαφήνεια ότι το Libra δεν είναι ευπρόσδεκτο στην Ευρώπη, γιατί διακυβεύεται η κυριαρχία μας", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο των συναντήσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text