Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Σε αναμονή για διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ

Σε αναμονή για διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε αναμονή για διάθεση μετοχών των ΕΛΠΕ

Υψηλότερη τιμή της μετοχής περιμένει η κυβέρνηση για να δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει η διάθεση μέρους του 35% που κατέχει στα ΕΛΠΕ μέσω του Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης μαζί με την Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ στο Χ.Α. μπορεί να φτάσει τα 9 ευρώ, γεγονός που θα δώσει υψηλότερα έσοδα στο Δημόσιο και θα επιτρέψει τη διατήρηση ενός υψηλότερου ποσοστού υπό τον έλεγχό του.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως ο πραγματικός λόγος είναι ότι η κυβέρνηση πιέζεται από τη ρητορική της αντιπολίτευσης περί ξεπουλήματος, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει και προωθούσε πώληση με πολύ χαμηλότερο τίμημα, καθώς όπως προκύπτει με βάση την τότε αποτίμηση, η τιμή της μετοχής θα ήταν κάτω από τα 7 ευρώ.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να αποφύγει επίσης και μια κριτική ότι «τα δίνει όλα στον Λάτση», μετά και τις εξελίξεις στο Ελληνικό. Στην πλευρά του ομίλου Λάτση επικρατεί αμηχανία, αλλά αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε σχόλιο παραπέμποντας στον άλλο μέτοχο, δηλαδή κυβέρνηση και Δημόσιο. Η έκδοση του ομολόγου, πάντως, των ΕΛΠΕ έδειξε πως υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από επενδυτές για την εταιρεία, που σημαίνει ότι η συγκυρία είναι θετική.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να οριστικοποιήσει τη θέση της και να συμφωνήσει με τους θεσμούς πριν από την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος τον Δεκέμβριο, αφού η αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ από την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε ότι θα προέλθουν έσοδα τουλάχιστον 500 εκατ. ευρώ, είναι ένα από τα προαπαιτούμενα.

Πρόθεση του Δημοσίου είναι να διαθέσει μέσω του Χρηματιστηρίου ένα ποσοστό της τάξεως του 15%-20%. Η επιλογή του Χρηματιστηρίου ελήφθη μετά την απόφαση του Ομίλου Λάτση να μη διαθέσει το ποσοστό του προς πώληση.  Οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης διερεύνησαν έπειτα από αυτό τις πιθανότητες να βρεθεί αγοραστής για το σύνολο του 35% του ποσοστού του Δημοσίου, διαπιστώθηκε όμως ότι κανείς δεν ήταν πρόθυμος να διαθέσει τεράστια ποσά για να είναι απλώς μέτοχος μειοψηφίας.

www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text