Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Ενισχύονται οι προσδοκίες για επιτάχυνση των αναβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης το επόμενο διάστημα, μετά την έγκριση από την Κομισιόν του σχεδίου «Ηρακλής», τις φιλικές προς τις επιχειρήσεις και τις επενδύσεις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης, καθώς και τη βελτίωση στο προφίλ του ελληνικού χρέους μετά και το ισχυρό ράλι των ομολόγων. Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι καταλύτες που δικαιολογούν την πρώτη μετεκλογική αναβάθμιση της Ελλάδας έχουν εδραιωθεί, με την αγορά να αναμένει ευρέως μια θετική κίνηση από την S&P αυτή την Παρασκευή, ενώ δεν αποκλείεται θετική «ετυμηγορία» και από την DBRS λίγες ημέρες αργότερα (1 Νοεμβρίου), τουλάχιστον ως προς τις προοπτικές της χώρας. Ετσι, το «στοίχημα» της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες φαντάζει εφικτό, κάτι που θα φέρει την Ελλάδα στην πόρτα του προγράμματος QE της ΕΚΤ. (εδώ)

 

Τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών κεντρικά και αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Η ηλεκτρονική τιμολόγηση έρχεται και για τις δαπάνες του Δημοσίου με στόχο τον καλύτερο έλεγχό τους, δηλαδή, να γνωρίζει το δημόσιο επ’ ακριβώς τι υπάρχει στις «αποθήκες» για παράδειγμα νοσοκομείων, πανεπιστημίων κ.λπ., αλλά και τον πάγιο εξοπλισμό που διαθέτουν όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα ζητήσει από όλους τους φορείς αλλά και τα υπουργεία να προχωρήσουν σε πλήρη απογραφή του εξοπλισμού (από καρέκλες και γραφεία μέχρι και αναλώσιμα), τις συμβάσεις που υπάρχουν και τρέχουν τη στιγμή της απογραφής, τις παραγγελίες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η ηλεκτρονική τιμολόγηση. (εδώ)


Σε έναν πόλεμο και μάλιστα εμφύλιο, κερδισμένοι είναι όσοι δεν εμπλέκονται σε αυτόν. Κάτι που συμβαίνει και στην αγορά των αλλαντικών με τις εταιρίες Νίκας και Υφαντής να εμφανίζονται κερδισμένες από την κατάρρευση της Creta Farms. Σύμφωνα με τις εταιρίες μέτρησης της κατανάλωσης, τον Σεπτέμβριο το μερίδιο της Creta Farms υποχώρησε στο 6%, στο 26% έχει ανέβει το μερίδιο της Υφαντής και στο 23% το μερίδιο της Νίκας, η οποία έχει καταθέσει μη δεσμευτική προσφορά για την απόκτηση της κρητικής αλλαντοβιομηχανίας. (εδώ)

 

Για μια χρονιά "σημαντικής μεγέθυνσης αλλά και μετασχηματισμού" για την εταιρία κάνει λόγο η Μοτοδυναμική σε ανακοίνωση της για τα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2019.Σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία παρουσίασε ο Όμιλος (εξαιρουμένης της Λάιον Ρένταλ) το εννιάμηνο του 2019, με τα λειτουργικά κέρδη να διαμορφώνονται σε 2,2 εκ. σημειώνοντας αύξηση 13,7% έναντι του 2018, ενώ ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 47,8 εκ. € έναντι 47,3 εκ. € το 2018, σημειώνοντας οριακή αύξηση 1%. (εδώ)

 

Την συμφωνία - τουλάχιστον σε προφορικό επίπεδο όπως είπε - με τις διοικήσεις των φορέων Thess- INTEC και της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας για να προχωρήσει ένα στοχευμένο κέντρο καινοτομίας για τα λιμάνια, τις εμπορευματικές μεταφορές και τα logistics, ανακοίνωσε, από το βήμα της εκδήλωσης της εφημερίδας "Μακεδονία" στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΘ ΑΕ, Σωτήρης Θεοφάνης. (εδώ)

 

Υψηλότερη τιμή της μετοχής περιμένει η κυβέρνηση για να δώσει το πράσινο φως να προχωρήσει η διάθεση μέρους του 35% που κατέχει στα ΕΛΠΕ μέσω του Χρηματιστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Goldman Sachs που είναι ο σύμβουλος ιδιωτικοποίησης μαζί με την Εθνική Τράπεζα εκτιμά ότι η μετοχή των ΕΛΠΕ στο Χ.Α. μπορεί να φτάσει τα 9 ευρώ, γεγονός που θα δώσει υψηλότερα έσοδα στο Δημόσιο και θα επιτρέψει τη διατήρηση ενός υψηλότερου ποσοστού υπό τον έλεγχό του. (εδώ)

 

Η Γερμανία δεν πρόκειται τελικά να χαλαρώσει τη δημοσιονομική πολιτική της και να προχωρήσει σε αύξηση δαπανών, παρά τις συντονισμένες πιέσεις από το εξωτερικό και τις δυσοίωνες ειδήσεις στο εσωτερικό της. Το Βερολίνο κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του το Σαββατοκύριακο στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Οπως επισημαίνει το Bloomberg, εκπλήσσει η αμετακίνητη στάση της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί συντονισμένες πιέσεις από τους εταίρους της στην Ε.Ε., από την Ουάσιγκτον αλλά και από διεθνείς οργανισμούς όπως το ΔΝΤ. (εδώ)

 

Η τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ υπό την ηγεσία του Μάριο Ντράγκι την Πέμπτη μπορεί να αποδειχθεί μια ζωηρή συνάθροιση δεδομένου του ρήγματος μεταξύ των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας για τις νέες αγορές ομολόγων που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα της πολιτικής. Μετά την ανακοίνωση μίας σειράς μέτρων στήριξης τον Σεπτέμβριο -που περιλάμβαναν μείωση επιτοκίου και απόφαση επανέναρξης των αγορών ομολόγων για την τόνωση της οικονομίας- δεν αναμένονται σημαντικές εξαγγελίες, σύμφωνα με το Reuters. (εδώ)

 

Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναθεώρησε προς τα άνω τις εκτιμήσεις για το δημοσιονομικό πλεόνασμα του 2018, ακολουθώντας μια τάση που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το σχέδιο του Βερολίνου να δαπανήσει περισσότερα στο επόμενο έτος, να καταλήξει να φέρνει λιγότερα από ό,τι αναμένονται.Η Eurostat δήλωσε πως τα έσοδα της Γερμανίας το περασμένο έτος υπερέβησαν τις δαπάνες περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, επιτρέποντας στο Βερολίνο να ανακοινώσει δημοσιονομικό πλεόνασμα 1,9% του ΑΕΠ, υψηλότερα από το 1,7% που προέβλεπε η Eurostat. (εδώ)

 

Στην ευρωζώνη το ποσοστό του ελλείμματος έναντι του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 0,5% το 2018 από το 0,9% το 2017 και στην ΕΕ από το 1% στο 0,7%. Επίσης για την ευρωζώνη, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώθηκε από το 87,8% στο τέλος του 2017, στο 85,9% στο τέλος του 2018, και στην ΕΕ από το 82,1% στο 80,4%. (εδώ)


Στη Βουλή κατατέθηκε το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου για τη «Συμφωνία Αποχώρησης», τη συμφωνία του Brexit, το απόγευμα της Δευτέρας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε προηγουμένως ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει και τα τρία στάδια της συζητησης και ψηφισης του, μέχρι την Πέμπτη, προκειμένου στη συνέχεια να περάσει προς έγκριση από τη Βουλή των Λόρδων. Το νομοσχέδιο προβλέπει με ποιο τρόπο η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει την συμφωνία για το Brexit. (εδώ)


Με τις ευλογίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως ακριβώς έκαναν πριν από λίγο καιρό οι ΗΠΑ απέναντι στην Ε.Ε.,  η Κίνα ετοιμάζεται τώρα να επιβάλει δασμούς ύψους σε αμερικανικά προϊόντα 2,4 δισ. δολαρίων. Ο οργανισμός ενέκρινε κινεζικά αντίποινα για μία υπόθεση από την εποχή της διακυβέρνησης Ομπάμα, όπως μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο επίσημο έγγραφο του οργανισμού. Η υπόθεση αυτή χρονολογείται από το 2012 όταν η κυβέρνηση Ομπάμα επέβαλε δασμούς ύψους 7,3 δισ. δολαρίων στις εισαγωγές προϊόντων όπως ηλιακοί συλλέκτες, ανεμογεννήτριες και σωλήνες χάλυβα. (εδώ)

 

Η πρώτη φάση της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ δεν είναι απαραίτητο να οριστικοποιηθεί τον επόμενο μήνα στη σύνοδο Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC), αλλά προέχει να είναι σωστή, όπως υποστήριξε σε συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο Fox Business Network ο Γουίλμπουρ Ρος, υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν διευθέτησαν όλα τα σημεία της αρχικής εμπορικής συμφωνίας, για τη ρύθμιση των οποίων απαιτούνται έως και πέντε εβδομάδες, όπως ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Ρος προσέθεσε ότι οι δασμοί, που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο, καθώς και το ζήτημα της Huawei δεν αποτελούν  μέρος της αρχικής εμπορικής συμφωνίας. (εδώ)

 

Η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ και έγινε η χώρα με τους περισσότερους "μονόκερους" (unicorns) στον κόσμο, δηλαδή τις επιτυχημενες νεοφυείς -κυρίως τεχνολογικές- εταιρίες (start-ups) που έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν σε αξία το ένα δισεκατομμύριο δολάρια και δεν έχουν εισαχθεί ακόμη σε κάποιο χρηματιστήριο. Η Κίνα έχει 206 τέτοιες εταιρίες έναντι 203 των ΗΠΑ, ενώ από κοινού οι δύο χώρες έχουν το 83% των "μονόκερων" παγκοσμίως. Ακολουθούν αρκετά πιο πίσω η Ινδία με 21, η Βρετανία με 13, η Γερμανία και το Ισραήλ με επτά εταιρίες η κάθε μία. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text