Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Στην πρώτη θέση ως προς τις επενδύσεις που ενεργοποιήθηκαν στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ της βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λίγο πριν λήξει η θητεία της. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα επωφελήθηκε από χρηματοδότηση ύψους 2,7 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, κάτι που αναμένεται να ενεργοποιήσει συνολικές επενδύσεις ύψους 12,1 δισ. ευρώ. Εγκρίθηκαν 33 προγράμματα και συμφωνίες με μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ενώ ο αριθμός αυτών των επιχειρήσεων που θα επωφεληθούν από τη βελτίωση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση αναμένεται να ανέλθει στις 25.820. (εδώ)

Στα 335,518 δισ. ευρώ ανήλθε το δημόσιο χρέος το β' τρίμηνο εφέτος, από 323,401 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης. (εδώ)
Δείτε το Δελτίο της  ΕΛΣΤΑΤ εδώ.

Η ταχύτατη διολίσθηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων αποτελεί ίσως το ισχυρότερο πλεονέκτημα της εγχώριας οικονομίας καθώς απομειώνει με ιστορικά πρωτοφανή ταχύτητα το "κόστος” εξυπηρέτησης του χρέους. Η διαπίστωση αυτή εμφανίστηκε ως γενικά αποδεκτή πλέον εκτίμηση στην Ουάσιγκτον στις σχετικές συζητήσεις που έγιναν, ειδικά μεταξύ παραγόντων αγοράς κρατικού χρέους και εκπροσώπων Οίκων αξιολόγησης. Παρ' όλα αυτά οι κίνδυνοι που έχουν αρχίσει να αναδύονται είναι πλέον ιδιαίτερα εμφανείς όπως ακούστηκε από πολλούς "ομιλητές” σε συζητήσεις που έγιναν κυρίως στο περιθώριο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ. (εδώ)

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ για την απόκτηση ακινήτων εισοδήματος αναμένεται να πραγματοποιηθούν έως το τέλος του 2019 στην ελληνική αγορά, με τα κτίρια γραφείων να καταλαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, δείγμα της μεγάλης ζήτησης που καταγράφεται μεταξύ των θεσμικών χαρτοφυλακίων, εγχώριων αλλά και διεθνών.Ωστόσο, όπως σημείωσε χθες ο Τάσος Καζίνος, διευθύνων σύμβουλος της Trastor ΑΕΕΑΠ, στο 9ο Executive Leaders’ Meeting στο πλαίσιο του 20ού συνεδρίου της Prodexpo, το ζητούμενο είναι να αναπτυχθεί και το απαιτούμενο απόθεμα, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Κοινή συνισταμένη μεταξύ των στελεχών της αγοράς ακινήτων είναι πως η αγορά ακινήτων έχει ολοκληρώσει την καθοδική πορεία της έπειτα από δέκα χρόνια ύφεσης και πλέον εισέρχεται σε μια νέα εποχή ανάπτυξης. (εδώ)

Στην κατηγορηματική διάψευση των σεναρίων που έκαναν λόγο για εξαγορά ή συμμετοχή του ΟΤΕ ή θυγατρικής του, στο μετοχικό κεφάλαιο των Intralot και Intrasoft προχώρησε ο ΟΤΕ. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, o Οργανισμός αποσαφηνίζει επίσης ότι η συνεργασία του με την Intralot αφορά στον τομέα παροχής υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών μέσω διαδικτύου, μέσω κοινής εταιρείας με την Intralot, η οποία και θα αιτηθεί άδεια διαδικτυακού στοιχηματισμού. (εδώ)

Στην αναζήτηση του κατάλληλου, για τις επιδιώξεις του Ομίλου, χρονικού πλαισίου προκειμένου να προχωρήσει σε νέα ομολογιακή έκδοση βρίσκεται η διοίκηση της ΤΙΤΑΝ Cement International. Είναι πιθανόν η νέα έξοδος του Ομίλου στις διεθνείς αγορές να πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2020, με στόχο την έκδοση νέου ομολόγου για την πρόωρη αποπληρωμή ομολογιών ύψους 300 εκατ. ευρώ, λήξεως 2021, που εκδόθηκε το 2016 με ετήσιο επιτόκιο 3,5%. (εδώ)

Ξεκίνησε σήμερα, Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, η διαπραγμάτευση των 150.000 ομολογιών στην κατηγορία τίτλων σταθερού εισοδήματος της ρυθμιζόμενης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ανακοίνωσε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς. (εδώ)

Πέντε χώρες, μεταξύ αυτών Γαλλία και Ιταλία, καλούνται να εξηγήσουν στην Κομισιόν τα προσχέδια προϋπολογισμού που υπέβαλαν για το 2020, διότι κινδυνεύουν να παραβούν τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωζώνης. Στην επιστολή της προς τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Μπρινό Λε Μερ, η Κομισιόν προειδοποιεί ότι η χώρα ενδέχεται να παραβεί τους κανόνες λόγω του ενισχυμένου διαρθρωτικού ελλείμματος και της αύξησης των δημοσίων δαπανών. «Τα στοιχεία αυτά δεν φαίνεται να ακολουθούν τις υποχρεώσεις σχετικά με τον προϋπολογισμό. Σημάνουν κίνδυνο για σημαντική απόκλιση από τον απαιτούμενο δημοσιονομικό στόχο», όπως αναφέρεται στην επιστολή σύμφωνα με το Bloomberg. (εδώ)

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θέλει  μόνο να ελέγχει μια τεράστια έκταση της Συρίας, κατά μήκος των τουρκικών συνόρων. Οπως δηλώνει, αυτό που επιθυμεί πραγματικά είναι η πυρηνική βόμβα. Τη φιλοδοξία του, ομολογουμένως, δεν προσπάθησε να την κρύψει. Λίγες εβδομάδες πριν από την επίθεση κατά των Κούρδων της Συρίας, o Τούρκος πρόεδρος είχε δηλώσει: «Κάποια κράτη διαθέτουν πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές. Η Δύση επιμένει ότι δεν πρέπει να αποκτήσουμε τέτοια όπλα. Αυτό δεν μπορώ να το δεχθώ». (εδώ)

Οι αμερικανικοί δασμοί και οι επιθέσεις στη Συρία αναμένεται πως θα επιβαρύνουν οριακά την τουρκική οικονομία το 2019, όπως προβλέπει έρευνα του Reuters σε 50 οικονομολόγους. Η εν λόγω έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε την πρώτη εβδομάδα των επιθέσεων στη Συρία, προβλέπει συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ το 2019, ενώ τον Ιούλιο, πριν από την επιβολή των αμερικανικών δασμών, αναμενόταν μεγαλύτερη συρρίκνωση, της τάξης του 1,5%. Πολύ πιο αισιόδοξη παραμένει η σκοπιά της τουρκικής κυβέρνησης, η οποία αναμένει ανάπτυξη στη χώρα το 2019. (εδώ)

Η Γαλλία, οργισμένη από την αμερικανική αποχώρηση από τη βορειοανατολική Συρία, καταγγέλλει την απώλεια της "αξιοπιστίας" των ΗΠΑ και της Ατλαντικής Συμμαχίας, η οποία συνεδριάζει αύριο, Πέμπτη, μετά την εγκατάλειψη των Κούρδων ενώπιον της τουρκικής επίθεσης. Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ζαν-Ιβ Λεντριάν δεν έκρυψαν την "ταραχή" τους μετά την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ για την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, η οποία άνοιξε τον δρόμο στην τουρκική επέμβαση εναντίον των Κούρδων της Συρίας. (εδώ)

Χάρη στην κεφαλαιακή επάρκεια και τη ρευστότητα που διαθέτει, η Premier Capital Hellas συνεχίζει να επενδύει στο δίκτυο McDonald's στην Ελλάδα, το οποίο αριθμεί 24 σημεία - με ανακαινίσεις και ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών σε υφιστάμενα εστιατόρια, καθώς και με προσθήκη νέων. Έτσι, υπερδιπλασιάζει το επενδυτικό της κονδύλι, που έχει φθάσει ήδη στα 19 εκατ. ευρώ, αναβαθμίζοντας παράλληλα τον στόχο της για προσθήκη επιπλέον εστιατορίων στο χαρτοφυλάκιό της, σε 11 νέα (από λιγότερα των 10 συνολικά που είχε προϋπολογίσει). (εδώ)

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text