Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | "Ηρακλής" και χρεώσεις τραπεζών στη συνάντηση πρωθυπουργού με τραπεζίτες

"Ηρακλής" και χρεώσεις τραπεζών στη συνάντηση πρωθυπουργού με τραπεζίτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
"Ηρακλής" και χρεώσεις τραπεζών στη συνάντηση πρωθυπουργού με τραπεζίτες

της Νένας Μαλλιάρα

Με επίκεντρο την ενεργοποίηση του σχεδίου "Ηρακλής" για τη μείωση των κόκκινων δανείων, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καλεί σήμερα τους τραπεζίτες, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στη μία και μισή το μεσημέρι θα τεθεί και το θέμα των νέων χρεώσεων από τις τράπεζες που έχει εγείρει πλήθος αντιδράσεων.

Στον απόηχο των επαφών με τους διεθνείς επενδυτές στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ, και της διαπίστωσης του ζωηρού επενδυτικού ενδιαφέροντος για το επικείμενο ελληνικό APS, ο πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει στους τραπεζίτες τη σημασία ο "Ηρακλής" να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά.

Ο "Ηρακλής", σε συνδυασμό με την προώθηση των μεταρρυθμίσεων από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, έχει αλλάξει άρδην το προφίλ της Ελλάδας, στην οποία οι ξένοι βλέπουν την δυναμική μιας "νέας Πορτογαλίας". Ο "Ηρακλής" αποτιμάται θετικά και από τους οίκους αξιολόγησης και είναι πολύ πιθανό, αύριο, να υπάρξει η πρώτη πιστοληπτική αναβάθμιση της χώρας από την S&P.

Μάλιστα, με αιχμή τα ελληνικά NPLs και το κυνήγι θετικών αποδόσεων σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων, ο "Ηρακλής" θα αποτελέσει μαγνήτη για επενδύσεις σε όλο το φάσμα της ελληνικής Οικονομίας και όχι μόνο στον τραπεζικό τομέα.

Τη θετική συγκυρία που αναμένεται να περιγράψει ο πρωθυπουργός στους τραπεζίτες, αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι. Για τις τράπεζες, η συμμετοχή τους στον "Ηρακλή" διασφαλίζει τη δυνατότητα των τιτλοποιήσεων για την γρήγορη και με το χαμηλότερο κόστος κεφαλαίων, μείωση των NPLs.

Παράλληλα, τους ανοίγεται η προοπτική για την άντληση κεφαλαίων από τις διεθνείς αγορές και την κάλυψη των ελάχιστων απαιτήσεων ρευστότητας που υπαγορεύει η κοινοτική οδηγία για το MREL. Κατόπιν αυτού, οι τράπεζες θα επιδιώξουν τη συμμετοχή τους στο ελληνικό APS και θα επισπεύσουν τις τιτλοποιήσεις. ΄

Κυβέρνηση και τράπεζες, επομένως, θα κινηθούν στην ίδια ευθεία, επικεντρωνόμενες αποκλειστικά στην επιτυχή λειτουργία του "Ηρακλή" τους επόμενους μήνες (3 – 4 δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, τουλάχιστον το διπλάσιο διάστημα συστήνουν, κατά τις πληροφορίες, οι επενδυτές).

Οι χρεώσεις

Στη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τους τραπεζίτες αναμένεται να τεθεί και το θέμα των τραπεζικών χρεώσεων που επεκτείνονται σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων και αυτών που διενεργούνται ηλεκτρονικά.

Προχθές, μιλώντας στο 11ο Risk & Compliance Forum, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε τους τραπεζίτες να έχουν ευήκοα ώτα στην κοινωνία. "Δεν μπορεί να δίνεται η αίσθηση για συνεννόηση στις χρεώσεις των καρτών και στις συναλλαγές των πελατών", είπε ο υπουργός.

Στο θέμα των τραπεζικών χρεώσεων τοποθετήθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, προαναγγέλλοντας παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. "Περιμένουμε να δούμε μειώσεις και όχι αυξήσεις στις χρεώσεις. Όταν διευρύνεται ο όγκος των ηλεκτρονικών συναλλαγών, το διοικητικό κόστος για τις τράπεζες πέφτει", είπε ο υφυπουργός.

Το θέμα της διευθέτησης των χρεώσεων, πάντως, είναι εξαιρετικά ακανθώδες για τις τράπεζες, αφού έχουν στερέψει δραματικά τα έσοδα από τις παραδοσιακές εργασίες και η κατάσταση χειροτερεύει από την ραγδαία πτώση των επιτοκίων.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και οι καταθέσεις, - για την επιστροφή των οποίων οι τράπεζες ήταν άλλοτε διατεθειμένες σχεδόν να προσφέρουν γη και ύδωρ -, κοστίζουν πλέον στις τράπεζες.

Στο περιβάλλον αυτό, το οποίο επιβαρύνεται περαιτέρω από το κόστος που επωμίζονται οι τράπεζες για την προσαρμογή τους στις εξελίξεις της τεχνολογίας, η επιβολή χρεώσεων σε όλες τις τραπεζικές συναλλαγές είναι νομοτελειακή. Θέτει, ωστόσο, απέναντι στις τράπεζες τους καταναλωτές και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς για τη σύγκλιση των αναγκών και των δύο πλευρών.

Πηγή: www.capital.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text