Αρχική | ΧΡΗΜΑ & ΑΓΟΡΑ | Διαβάσαμε | Διαβάσαμε - Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Διαβάσαμε - Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2019

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Συγκροτήματα κατοικιών, εμπορικά κέντρα και σύγχρονα κτίρια γραφείων αποτελούν τους τομείς στους οποίους επικεντρώνονται αυτή την περίοδο ξένοι και εγχώριοι όμιλοι, οι οποίοι προχωρούν σε νέες αναπτύξεις και επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το ισραηλινών συμφερόντων επενδυτικό fund Zoia, που έχει επιλέξει να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά κατοικίας. Σύμφωνα με τον κ. Σάγκι Ρούμπιν, γενικό διευθυντή του επενδυτικού fund, μέχρι σήμερα έχουν αποκτηθεί πάνω από 35 κτίρια στο κέντρο της Αθήνας, με βασική στόχευση να δοθεί ζωή σε παλιά, άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια. (εδώ)

Οι τραπεζικές χρεώσεις θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει αύριο Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής των τραπεζών στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τις τράπεζες να αξιοποιήσουν την ευνοϊκή συγκυρία που υπάρχει στο ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον με την πτώση των επιτοκίων και να χρηματοδοτήσουν την οικονομία, ενώ δεσμεύτηκε για την ικανοποίηση του αιτήματος των τραπεζών για την επίλυση του προβλήματος των ποινικών ευθυνών που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά στελέχη όταν κάνουν ρυθμίσεις, η οποία θα γίνεται πλέον κατ’ έγκλησιν και όχι αυτεπαγγέλτως. (εδώ)

Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, επιστρέφοντας και πάλι στην ανάπτυξη, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων. Και  η μετέπειτα πορεία θα είναι θετική, η κατάσταση θα βελτιωθεί ακόμη περισσότερο. Αυτό ήταν το μήνυμα του πρέσβη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Αθήνα, Μοχάμεντ μιρ Αλραϊσι, σε συνάντησή του με Έλληνες δημοσιογράφους. Ο κύριος πρέσβης επικεντρώθηκε στην έκθεση Expo Ντουμπάι 2020, στις άριστες όπως τις χαρακτήρισε διμερείς σχέσεις μεταξύ ΗΑΕ και Ελλάδας, αλλά και στο ενδιαφέρον των Εμιράτων για επενδύσεις στη χώρα μας. «Το οικονομικό περιβάλλον είναι σημαντικός παράγοντας για έναν ξένο επενδυτή. Όταν ρωτάει για την Ελλάδα και μαθαίνει ότι όλα πάνε καλά, τότε θα έλθει και θα επενδύσει στη χώρα», ανέφερε ο κ. Αλραϊσι. (εδώ)

Αύξηση στον κύκλο εργασιών, τα EBITDA και τα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε ο όμιλος Μυτιληναίος για το εννεάμηνο του 2019, συνεχίζοντας να καταγράφει επιδόσεις αντίστοιχα υψηλές με αυτές του α΄ εξαμήνου. O Κύκλος εργασιών ανήλθε σε €1.547,9 εκατ., έναντι €1.084,5 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, σημειώνοντας αύξηση 42,7%. Τα Λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), διαμορφώθηκαν σε €248,0 εκατ. έναντι €218,2 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, παρουσιάζοντας αύξηση 13,7%. Τα Καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €120,6 εκατ. έναντι €117,7 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2018, καταγράφοντας αύξηση 2,5%. (εδώ)

Στην πώληση της συμμετοχής της στην ιταλική εταιρεία τυχερών παιγνίων Gamenet αντί 75 εκατ. ευρώ προχωράει η Intralot. Παράλληλα η εταιρεία, από κοινού με τον ΟΤΕ, διέψευσε χθες τα σενάρια που έφεραν τις δύο επιχειρήσεις να εξετάζουν το ενδεχόμενο μετοχικής συνεργασίας. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι δύο εταιρείες παραμένουν στο αρχικό σχέδιο δημιουργίας κοινής εταιρείας που θα διεκδικήσει μια άδεια διαδικτυακών τυχερών παιγνίων, όταν αυτές διατεθούν από την ελληνική κυβέρνηση. (εδώ)

Υπεγράφη χθες Τετάρτη συμφωνία αναχρηματοδότησης της Marfin Investment Group (MIG) από την Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία καλύπτονται ώριμες υποχρεώσεις της προς τη Fortress ύψους 142 εκατ. και προς την Τράπεζα Πειραιώς 86 εκατ. Η συμφωνία περιλαμβάνει παροχή εξασφαλίσεων, μεταξύ των οποίων και σημαντικά ποσοστά μετοχικού κεφαλαίου των θυγατρικών της MIG, Vivartia και Attica Group. Το επιτόκιο της αναχρηματοδότησης φθάνει στο 5%. (εδώ)

Βαριά ασθενής είναι η ευρωπαϊκή βιομηχανία λιθάνθρακα και λιγνίτη σύμφωνα με την εικόνα που αποτυπώνεται στην έκθεση του think tank Carbon Tracker με έδρα το Λονδίνο, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί σήμερα. Σύμφωνα με την έκθεση, τέσσερις στους πέντε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της Ε.Ε. με άνθρακα είναι ασύμφοροι και οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας  θα μπορούσαν να χάσουν 6,6 δισ. ευρώ μόνο για το 2019, με τις απώλειες για τη ΔΕΗ να υπολογίζονται στα 596 εκατ. ευρώ. Το Carbon Tracker υπολογίζει ότι συνολικά το 84% της λιγνιτικής παραγωγής και το 76% της παραγωγής λιθάνθρακα στην Ευρώπη είναι ασύμφορα και θα επιφέρει το 2019 ζημίες ύψους 3,54 δισ. ευρώ και 3,030 δισ. ευρώ. Προειδοποιεί, επίσης, τους επενδυτές και τους υπευθύνους χάραξης πολιτικής να προετοιμαστούν για την πλήρη κατάργηση του άνθρακα σε ολόκληρη την Ευρώπη έως το 2030, διότι χωρίς μεγάλες επιδοτήσεις, ο κλάδος δεν θα επιβιώσει από τον συνεχή ανταγωνισμό των ΑΠΕ με χαμηλότερο κόστος και προσωρινά το φθηνό φυσικό αέριο. (εδώ)

Ευρωβουλευτές καταδίκασαν σήμερα την επίθεση της Τουρκίας με σκοπό τη δημιουργία μιας "ζώνης ασφαλείας" στη βορειοανατολική Συρία και προετοίμασαν το έδαφος για νέες οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ σε βάρος της Άγκυρας. "Απαιτούμε η Τουρκία να αποχωρήσει αμέσως από τη Συρία", δήλωσε ο Γερμανός κεντροδεξιός ευρωβουλευτής Μίκαελ Γκάλερ, μιλώντας εκ μέρους της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο. (εδώ)

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ επέκρινε σήμερα την "αδικαιολόγητη" στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε η Τουρκία στη Συρία, χωρίς ωστόσο να την καταδικάσει, κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.Ο Μαρκ Έσπερ προειδοποίησε ωστόσο την Άγκυρα και τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: "Ο ηγέτης της Τουρκίας προχωράει προς τη λάθος κατεύθυνση σε πολλά θέματα, γυρνώντας μάλλον στην τροχιά της Ρωσίας παρά του ΝΑΤΟ", προειδοποίησε. (εδώ)

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του σχεδίου της βρίσκεται η γερμανική νεοφυής εταιρεία αεροπλοΐας Lilium, η οποία σκοπεύει να προωθήσει στην αγορά το ιπτάμενο πενταθέσιο ταξί της εντός του 2025. Πρόκειται για το Lilium Jet, το ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος που θα πετάει με 100 χιλιόμετρα την ώρα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της εταιρείας σύντομα θα μπορεί να διατεθεί στην αγορά, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η πρώτη φάση δοκιμαστικών πτήσεών του. Πρόσφατη έκθεση της TechCrunch, που δημοσιεύει στοιχεία για τις νεοφυείς εταιρείες στον κλάδο της τεχνολογίας, αναφέρει πως η Lilium βρίσκεται σε επαφή με επενδυτές από τους οποίους στοχεύει να αντλήσει κεφάλαια ύψους 400 έως 500 εκατ. δολαρίων. (εδώ)

O CEO της Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ δυσκολεύτηκε να πείσει το Κογκρέσο για τα οφέλη του σχεδίου της εταιρείας του να δημιουργήσει ένα κρυπτονόμισμα, ανάμεσα σε όλες τις υπόλοιπες προκλήσεις που έχει αποτύχει να αντιμετωπίσει. Από την αρχή της κατάθεσης του Ζούκερμπεργκ ενώπιον της Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι βουλευτές κατέστησαν σαφές ότι δεν ρωτούσαν απλά για το ψηφιακό νόμισμα, γνωστό ως Libra, αλλά για το εάν μπορούν να εμπιστευτούν τον 35χρονο επιχειρηματία με την τεράστια δύναμη που έχει συγκεντρώσει μέσα από τους 2,7 δισ. χρήστες των προϊόντων της Facebook. (εδώ)

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text