Αρχική | Οικονομία | Ελληνική Οικονομία | Καναδοί, Αυστραλοί, Κινέζοι, Γάλλοι διεκδικούν το 30% του ΔΑΑ

Καναδοί, Αυστραλοί, Κινέζοι, Γάλλοι διεκδικούν το 30% του ΔΑΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Καναδοί, Αυστραλοί, Κινέζοι, Γάλλοι διεκδικούν το 30% του ΔΑΑ

Του Ηλία Μπέλλου

Ισχυρότατο επενδυτικό ενδιαφέρον για την πώληση του 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) περιμένει το ΤΑΙΠΕΔ. Εκτιμάται πως μπορεί να εκδηλωθεί ενδιαφέρον με μη δεσμευτικές προσφορές την Τρίτη 29 Οκτωβρίου, οπότε και εκπνέει η σχετική προθεσμία για περισσότερους από 5 ομίλους. Πηγές της αγοράς ανεβάζουν τον αριθμό αυτόν ακόμα και στους 8 υποψηφίους, χωρίς πάντως κανείς να μπορεί να προεξοφλήσει τι θα συμβεί τελικά. Μεταξύ των ομίλων που αντιμετωπίζονται ως οι πιθανότεροι διεκδικητές αναφέρονται η καναδικών συμφερόντων Avi Alliance, που ελέγχει το 40% και το managment του ΔΑΑ, αλλά και το αυστραλιανό επενδυτικό κεφάλαιο Macquarie Capital, που θεωρείται εκ των μεγαλύτερων επενδυτών σε υποδομές παγκοσμίως. Η εμφάνιση του Macquarie, το ενδιαφέρον του οποίου χαρακτηρίζεται ισχυρό, δημιουργεί συνθήκες ιδιαίτερα ανταγωνιστικές για τη διαδικασία και ενδέχεται να οδηγήσει σε πολύ υψηλότερο τίμημα από ό,τι σε διαφορετική περίπτωση.

Στο παρελθόν, ενδιαφέρον είχαν εκδηλώσει και τρεις όμιλοι κινεζικών συμφερόντων, η συμμετοχή των οποίων όμως στον σχετικό διαγωνισμό, αν και πιθανολογείται ευρέως, ενδέχεται να προσκρούσει στις ευρύτερες επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέναντι στις κινεζικές επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές της Ενωσης. Ακόμα ακούγεται το όνομα της γαλλικής κατασκευαστικής Vinci, ενώ και ο όμιλος Κοπελούζου έχει δηλώσει το ενδιαφέρον του. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσφατη χρονική επέκταση κατά 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την καταβολή συνολικού τιμήματος 1,403 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ) από τη ΔΑΑ, έχει αυξήσει σημαντικά την αξία της παραχώρησης.

Ειδικότερα, υπολογισμοί της αγοράς ανεβάζουν το πιθανό έσοδο από την πώληση του 30% σε ποσά που αρχίζουν από 1,1 δισ. ευρώ έως και 1,5 δισ. ή και περισσότερο. Η επίσημη αποτίμηση δεν έχει ακόμη γίνει και το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να καλέσει προς τούτο, μέσω διαγωνισμού, ανεξάρτητους απομιμητές το επόμενο διάστημα για να το υποστηρίξουν στον διαγωνισμό. Η υψηλή κερδοφορία του ΔΑΑ και το επίσης σημαντικό μέρισμα που διανέμει στους μετόχους  ετησίως αποτελούν ισχυρότατο κίνητρο για την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών, που αναζητούν αποδόσεις για τα κεφάλαιά τους σε ένα διεθνές περιβάλλον που σήμερα χαρακτηρίζεται από πολύ χαμηλές αποδόσεις. Και ως τέτοιο μάλλον θα κριθεί το τίμημα για την πώληση του 30% του ΔΑΑ, δηλαδή ως μερισματοφόρος επένδυση παρά ως περιουσιακό στοιχείο προς διαχείριση, αφού το management, διά της συμφωνίας μετόχων που συνοδεύει το πακέτο που θα διατεθεί, ασκεί η πλευρά του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, το οποίο κατέχει και το 40% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως μέτοχοι του ΔΑΑ, εκτός από το ΤΑΙΠΕΔ, που κατέχει το 30%, είναι το Δημόσιο (με 25%, το οποίο τελεί υπό μεταβίβαση στο υπερταμείο), οι Avi Alliance GmbH (26,7%) και Avi Alliance Capital GmbH (13,3%), αμφότερες συμφερόντων του καναδικού ασφαλιστικού ταμείου PSP Investments, και η οικογένεια Δ. Κοπελούζου (5%). Αναφορικά με τον κύκλο εργασιών, ο ΔΑΑ παρουσίασε το 2018 αύξηση κατά 10,4%, στα 478,7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό δεν περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις του τέλους εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης του αεροδρομίου (ΤΕΑΑ), γνωστό και ως «σπατόσημο». Τα κέρδη ΕΒΙTDA του ΔΑΑ για την περυσινή χρήση ανήλθαν σε 325,5 εκατ. ευρώ, αντιστοιχώντας έτσι σε περιθώριο κέρδους EBITDA 68%. Tα κέρδη ΕΒΙΤDA ήταν αυξημένα κατά 14,4% σε σχέση με το 2017, ενώ αύξηση κατά 22,1% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους, τα οποία ανήλθαν σε 171 εκατ. ευρώ.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text