Αρχική | Οικονομία | Διεθνής Οικονομία | Μείωση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία

Μείωση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μείωση του βασικού επιτοκίου στην Τουρκία

Η τουρκική κεντρική τράπεζα μείωσε χθες το βασικό επιτόκιο δανεισμού κατά 250 μονάδες βάσης στο 14%, ακολουθώντας τις εντολές του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και εκμεταλλευόμενη το ευνοϊκό κλίμα που διαμορφώνεται για την οικονομία μετά τη συμφωνία για τη ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία.

Η κεντρική τράπεζα δικαιολόγησε τη μεγαλύτερη από το αναμενόμενο μείωση του βασικού επιτοκίου δανεισμού, λέγοντας ότι βελτιώνονται οι προοπτικές για τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνεται σταθερά τους τελευταίους μήνες.

Χθες το βράδυ, η τουρκική λίρα υποχωρούσε κατά 0,6% έναντι του δολαρίου. «Η (τουρκική) κεντρική τράπεζα πάει γυρεύοντας, δοκιμάζοντας την ανοχή της αγοράς με τον πολύ ταχύ ρυθμό που χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική», σχολίασε στο Bloomberg ο Πιoτρ Μάτις, αναλυτής της Rabobank στο Λονδίνο.

Η τουρκική λίρα είχε ενισχυθεί την Τετάρτη κατά 1,3% έναντι του δολαρίου, αφότου ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε ανακοινώσει ότι θα άρει τις οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει στην Τουρκία με αφορμή την επίθεση στη βόρεια Συρία. Η σταθεροποίηση της λίρας τις τελευταίες εβδομάδες και η υποχώρηση του πληθωρισμού στο 9% τον Σεπτέμβριο δίνουν κάποια περιθώρια κινήσεων στην κεντρική τράπεζα να ενισχύσει την τουρκική οικονομία, η οποία προσπαθεί να βγει από την ύφεση που είχε προκαλέσει πέρυσι η υπερθέρμανσή της λόγω του υψηλού δανεισμού και η νομισματική κρίση εξαιτίας και της αντιπαράθεσης Ερντογάν - Τραμπ πέρυσι τον Αύγουστο.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text